Rămâi conectat

Știri

În 30 noiembrie, la Alba Iulia, a 7-a ediție a Maratonului Reîntregirii Neamului Romanesc: Maratonul cinstește memoria românilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Publicat

în

In ziua de 30.11.2017 va avea loc la Alba Iulia cea de-a 7-a editie a Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc. Maratonul cinsteste memoria romanilor care au infaptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

 La start va fi prezent Presedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, domnul Vasile Dogaru, care a facut parte din prima expeditie integral romaneasca, care a escaladat in anul 2003 Everestul. Startul va fi dat la ora 09.00 din fata Obeliscului lui Horia, Closca si Crisan, monument inchinat conducatorilor rascoalei de la 1784-1785, Horia, Closca si Crisan. Inainte de start se va intona imnul Romaniei, pe o inregistrare sub interpretarea doamnei Domnica Sorescu Voicu, castigatoare a Crizantemei de Aur. Sosirea pentru toate probele va fi in fata Catedralei Reintregirii Neamului, simbol al reîntregirii României şi a Unirii. Probe: Maraton, Semimaraton, 10,5 km si stafeta copii 42X1km;

Maratonistii vor trece intai prin fata Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, inchinata domnitorului Mihai Viteazul, care a implinit pentru prima datã în istorie, cel mai râvnit ideal al românilor – unirea celor trei principate românesti sub un singur conducator. Biserica a fost inaltata in 1988 pe locul in care a fost Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, daramata de regimul habsburgic in anul 1714. Apoi concurentii  vor intra in santurile cetatii, unde maratonistii vor alerga 16 ture de cetate, semimaratonistii 8 ture, iar concurentii  din proba de 10,5 km, 4 ture.

O stafeta de 42 de copii din Alba Iulia, condusa de marea campioana a orasului Alba Iulia, maratonista Ana Rodean,  va alerga pe traseul probei de maraton, ducand  din km in km, un tricolor.

O alta stafeta formata din  10 elevi de la CSS Blaj,  condusa de prof. Cristina Man,  va alerga din 4.2 km in 4.2 km pe traseul maratonului, purtand un tricolor.

Citește și „De odinioară”! Când oamenii, chiar se bucurau de sport! Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia a adus orașul la viață, în perioada interbelică

Acest maraton este inclus in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizate de maratonistii din Romania in perioada  2011-2017.  In cadrul acestui ciclu, concurentii intra in contact direct cu istoria, natura, cultura si traditiile noastre stramosesti (Maratonul Zapezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor doua lacuri, Maratonul Stefan cel Mare, Maratonul Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunostintei Rosia Montana, Maratonul Recunostintei Targu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, in Bulgaria, prin locuri in care s-au jertfit ostasii romani in anul 1877 pentru independenta), Maratonul Recunostintei Regina Maria – Oituz, Targu Ocna,Onesti, Maratonul Independentei de la Bucuresti, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, Maratonul Unirii de la Focsani).

Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc se inscrie alaturi de Maratoanele “Pe aici nu se trece” si Maratoanele din ciclul Recunostintei, in randul competitiilor sportive organizate in memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat in Primul Razboi Mondial.

Ilie Rosu va alerga la Alba Iulia cel de-al 200-lea maraton din cariera, in cel mai semnificativ loc din Romania, Alba Iulia, si in cel mai frumos moment din istoria Romaniei, Marea Unire, alergand maratonul cu steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul,  drapelul Romaniei din timpul Regelui Ferdinand si drapelul Romaniei, in semn de respect si de recunostinta pentru infaptuitorii Marii Uniri.

Initiatorii acestui maraton vor aduce in aceasta cursa un omagiu profesorului de educatie fizica si sport, col. rez. Mihail Szabo, fost sef  al catedrei de Educatie Fizica si Sport in Academia Fortelor Aeriene “Henri Coanda” din Brasov, care a fost la baza initierii ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.

Imediat dupa cursa patru dintre maratonistii care alerga la Alba Iulia se vor deplasa la Bucuresti, unde vor lua statul la Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, organizat in Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti. Ei vor porni simbolic in alergare din fata Arcului de Triumf, vor traversa centrul capitalei, ajungand la Mormantul Eroului Necunoscut, aducand omagiul si recunostinta romanilor din Transilvania pentru eroii  care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, dupa care vor ajunge in Parcul Alexandru Ioan Cuza, unde vor lua startul in maraton.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba