Rămâi conectat

Știri

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești

Publicat

în

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești

Pe 1 decembrie, Alba Iulia devine centrul principal al evenimentelor ce marchează 105 de ani de la Marea Unire.

1 Decembrie 1918 a rămas un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi decide singur soarta.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvanei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român.  Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a tuturor românilor din Transilvania prin care se hotărăşte unirea „teritoriilor locuite de dânşii cu România” a proclamat principiile fundamentale menite a propăşi statul naţional unitar român.

I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.

Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.

Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.

Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.

V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.

VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştiinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Licitație pentru reabilitarea energetică a cinci blocuri din Zlatna

Publicat

în

Zlatna: Licitație pentru reabilitarea energetică a cinci blocuri

Primăria Zlatna a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice a blocurilor B2, S9, 9, 10 și 25.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 15,6 milioane de lei, fără TVA. 

Blocul B2 este situat pe strada Piaţa Unirii, nr. 7, în zona centrală a orașului. Imobilul este format dintr-un singur tronson cu regimul de înălțime P+4E  şi are număr total de 12 apartamente.

Blocul S9 este situat pe strada Piaţa Uniri, nr. 4, în zona centrală a orașului. Imobilul este alcătuit din două tronsoane cu regimul de înălțime S+P+4E și are un număr total de 28 de apartamente.

Blocul 9 este situat pe strada Decebal, nr. 1, în zona centrală a orașului Zlatna. Imobilul este alcătuit din două tronsoane cu regimul de înălțime D+P+4E şi are un număr total de 44 de apartamente.

Blocul 10 este situat pe strada T. Vladimirescu, nr. 10. Imobiliul are regimul de înălțime S+P+4E şi are un număr de 32 de apartamente.

Blocul 25 este situat pe strada Gheorghe Doja în zona centrală a orașului Zlatna. Imobilul este alcătuit din cinci tronsoane cu regimul de înăţime S+P+4E şi are un număr total de 75 de apartamente.

Blocurile vor fi dotate și cu panouri solare.

foto: facebook Județul Alba

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Afecțiunile care te pot lăsa fără permisul de conducere: Ce boli pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului

Publicat

în

Pentru a deține un permis auto, șoferii trebuie să fie într-o stare fizică și mentală adecvată, conform legii.

În conformitate cu prevederile legislative actuale, aptitudinile fizice și mentale ale șoferilor sunt criterii esențiale pentru obținerea și menținerea permisului auto.

Cod Rutier 2024 prevede clar că atât depresia, cât și o serie de alte afecțiuni medicale pot pune în pericol aceste aptitudini și, în consecință, pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului de conducere.
Ce boli sunt incompatibile cu deținerea unui permis auto

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau demență sunt acum incapabile să conducă vehicule și le este interzis să dețină un permis auto.

Autoritățile au luat măsuri și în privința altor boli precum epilepsia, vertijul, bolile de inimă sau diabetul, interzicând posesorilor de astfel de afecțiuni să urce la volan.

În unele cazuri excepționale, permisele de conducere pot fi acordate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, numai după ce acestea au fost tratate și sub rezerva obținerii unui aviz medical specializat.

Afecțiunile respiratorii, insuficiența renală gravă și alte probleme de sănătate reprezintă alte motive pentru care un individ ar putea pierde dreptul de a conduce.

De asemenea, tulburările psihice, dependența de substanțe sau alcool, precum și problemele auditive sau vizuale pot influența capacitatea de a conduce și, în consecință, pot duce la suspendarea permisului auto.

Printre afecțiunile care necesită o atenție deosebită se numără și depresia, care poate indirect conduce la pierderea permisului de conducere.

Tratamentele pentru această afecțiune conțin adesea substanțe cu efecte psihoactive sau psihotrope, ceea ce poate afecta capacitatea șoferului de a conduce în condiții de siguranță.

Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea automată a dreptului de a conduce și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care conduc sub influența substanțelor psihoactive.

Respectarea normelor legale și a recomandărilor medicale este esențială pentru a asigura că doar șoferii cu aptitudini fizice și mentale adecvate se află la volanul vehiculelor pe drumurile publice.

Sursa:playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, file de istorie: Poarta Monetăriei

Publicat

în

Una dintre secvenţele importante ale istoriei oraşului Alba Iulia se leagă de activitatea monetăriei.

În Cetatea Alba Iulia au existat, de-a lungul timpului, două monetării: cea „veche” şi cea „nouă”. Prima a funcționat în vremea în care Alba Iulia a fost, timp de aproape 150 de ani, capitala Principatului Transilvaniei.

Statutul de capitală a Principatului Transilvaniei a conferit oraşului Alba Iulia şi un important rol în domeniul monetar. Alba Iulia a fost, astfel, unul dintre centrele monetare importante ale Europei Centrale.

Primele emisiuni monetare cu sigla orașului datează de la începutul anilor 1600, din vremea principelui Gabriel Báthory. „Vechea monetărie” a atins apogeul în vremea succesorului acestuia, principele Gabriel Bethlen, care a emis o mare masă monetară, inclusiv piese din aur.

După ce austriecii au preluat Transilvania, monetăria a trecut în proprietatea Imperiului Habsburgic. „Noua monetărie” a fost amplasată pe latura de sud a Cetății bastionare, între aripa de răsărit a Palatului principilor și Manutanță. A devenit, în scurt timp, o monetărie de maximă importanță pentru monarhia austriacă. A funcţionat aici până în 1871, an în care a fost închisă, iar bunurile au fost transferate la monetăria din Kremnica, în Slovacia.

Alegerea oraşului ca centru monetar a fost înlesnită şi de existența minelor din Apuseni, de unde se extrăgeau metalele folosite la baterea monedelor.

Mai multe monede emise la Alba Iulia pot fi văzute în expoziția Muzeului Național al Unirii.

De monetăria care a funcționat în Cetatea Alba Iulia, între secolele XVII-XIX, mai amintește astăzi doar un fragment din zidul de incintă al acesteia, cu golurile de ferestre renascentiste şi ale celor două porţi mari de pe latura nordică. Sub pământ, însă, se află zidurile unor impozante pivnițe ale complexului, parțial vizibile în unele puncte. Urmele monetăriei sunt vizibile în zona de acces pe Traseul celor Trei Fortificații. Clădirea poligonală cu plan neregulat – cunoscută din mai multe fotografii realizate de către Adalbert Cserni (vezi foto), interpretată în mod greşit drept capelă – reprezintă crivacul acţionat de cai utilizat pentru laminarea lingourilor. Arhitectura sa, de influenţă barocă, se dezvoltă pe două/trei niveluri, fiind acoperită cu un acoperiş ascuţit.

Complexul în care a funcționat monetăria a fost demolat în 1903.

sursa: albaiuliaqr.ro

foto: edu.kindergraff.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba