Știri
Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești
Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești
Pe 1 decembrie, Alba Iulia devine centrul principal al evenimentelor ce marchează 105 de ani de la Marea Unire.
1 Decembrie 1918 a rămas un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi decide singur soarta.
La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvanei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia.
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a tuturor românilor din Transilvania prin care se hotărăşte unirea „teritoriilor locuite de dânşii cu România” a proclamat principiile fundamentale menite a propăşi statul naţional unitar român.
I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.
II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.
III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.
V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.
VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştiinţa tuturor acelor naţiuni.
VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.
VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.
IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.
Știri
Lucrări de restaurare cu fonduri europene la Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița, Alba
Ansamblul unei biserici din județul Alba intră în lucrări de restaurare cu fonduri europene
Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoita, judetul Alba, un ansamblu pitoresc valoros din punct de vedere istoric si arhitectural, intra in proces de consolidare si revitalizare cu sprijinul fondurilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.
Contractul de finantare a proiectului, prin care se aloca un buget de peste 10 milioane lei pentru restaurare, a fost semnat de catre reprezentantii beneficiarului – Parteneriatul dintre Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes si de catre Simion Cretu, Director General al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, ce reprezinta institutia finantatoare.
Apartinand de Comuna Metes, Ampoita este satul de la poalele Apusenilor care ofera turistilor o oaza de natura, liniste si ospitalitate. Localizat in satul Ampoita, ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes national construit in secolul al XVII-lea, este format din biserica parohiala din piatra ce are frumusetea nealterata a vechilor lacase de cult, precum si cimitirul vechi cu pietre si inscriptii ce o valoare memoriala foarte ridicata. Proiectul cu titlul ”Restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva” din sat Ampoita, comuna Metes, jud. Alba, in contextul contributiei patrimoniului, culturii si comunitatii locale la dezvoltarea economica a incluziunii si inovarii sociale in Regiunea Centru”, depus in parteneriat de Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes are o valoare totala de 10.584.194,67 lei, din care suma de 8.767.875,62 lei reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din bugetul Interventiei 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, a PR Centru 2021-2027.
Referitor la sustinerea financiara a acestui proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, declara: ”Proiectele de dezvoltare a noi obiective turistice vizitabile creeaza variate oportunitati de dezvoltare locala a comunitatilor atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al incluziunii sociale. Pana in prezent, pe aceasta linie de finantare a Programului ”Regiunea Centru” avem 8 proiecte de restaurare contractate si am alocat un buget de peste 83 milioane lei fonduri nerambursabile pentru finantarea unor obiective de patrimoniu istoric din Sibiu, Mures, Brasov, Alba. Revitalizarea monumentelor istorice reprezinta de fapt investitii in patrimoniul local si in dezvoltarea turismului cultural care, in aceste vremuri de intensificare a ritmului de viata si a mobilitatii populatiei, determina oamenii sa se preocupe de pastrarea reperelor din trecut intr-un cadru in care isi regasesc identitatea. Beneficiarii finali ai acestor proiecte sunt in special localnicii care vor fi implicati in diverse activitati si vor beneficia de dezvoltarea rezultata din revitalizarea obiectivelor din localitate care vor atrage si mai multi turisti si vor genera o imbunatatire a calitatii vietii”.
Prin restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Parascheva”, beneficiarul urmareste transformarea comunitatii Ampoita intr-un centru efervescent din punct de vedere turistic, atractiv pentru toate categoriile de vizitatori, deschis inspre inovare si viitor. Liderul de parteneriat, Parohia Ortodoxa Romana Ampoita, estimeaza ca fiind necesara o perioada de 30 luni, respectiv pana in luna mai 2027, pentru finalizarea cu succes a proiectului. Prin acest proiect, beneficiarul isi propune sa puna in valoare Biserica din Ampoita care face parte din grupul destul de restrans al bisericilor ortodoxe cu origini medievale din judetul Alba, precum si cimitirul vechi din Ampoita care este unic in zona studiata.
Proiectul de restaurare si revitalizare a Ansamblului bisericii ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva”, prevede pe perioada implementarii, realizarea de lucrari de interventii la nivelul zidurilor exterioare si interioare; a invelitorii, pardoselilor si tamplariilor, precum si achizitia de mobilier. Tot in cadrul proiectului se va amenaja un lapidariu pentru pietrele de mormant si crucile istorice, care va avea o structura usoara din lemn unde va mai fi amenajat un spatiu tehnic, un info-point si un magazin. Pe langa lucrarile de restaurare ce vor viza biserica, proiectul include si desfasurarea de diverse activitati care incurajeaza integrarea comunitatilor defavorizate sau ocuparea fortei de munca a persoanelor din medii vulnerabile. Concret, se vor organiza si derula mai multe ateliere pentru copiii si adultii din comuna, printre care se regasesc: ateliere de teatru, de pictura si arhitectura clasica si digitala, ateliere de fotografie, de cusut semne de carte cu motive traditionale locale sau ateliere interactive de gastronomie traditionala locala. Tot in cadrul proiectului se va realiza o expozitie cu lucrari realizate la obiectivul de patrimoniu, actiuni de promovare a activismului social, concert de colinde si vizite ghidate la obiectivele turistice ale locului. Nu in ultimul rand, proiectul prevede si lansarea unei aplicatii de mobil, un panou inteligent de informare, un website integrat cu magazin online si un muzeu virtual cultural.
Ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”
Locasul de cult ce va fi restaurat a fost construit pe o platforma amenajata, taiata in versantul sudic al reliefului colinar ce flancheaza spre nord drumul comunal. Aflata la poalele dealului, langa „Paraul Bisericii”, biserica are in jurul sau un cimitir in care se afla printre amenajari funerare noi si un numar mare de cruci din piatra purtand inca inscriptii din secolele XVIII-XX, alaturi de altele din lemn sculptat sau din fier forjat. Aria cu monumentele funerare vechi se prelungeste in sus pe deal, pana aproape de coama acestuia, la nord si nord-vest de biserica.
Știri
O nouă clădire la Spitalul Municipal Blaj
O nouă clădire la Spitalul Municipal Blaj
În curtea Spitalului Municipal Blaj, lângă Ambulatoriu, va fi construită o nouă clădire, cu 4 etaje, parter și demisol, în suprafață de 4.800 de metri pătrați.
Secțiile care își vor desfășura activitatea în această clădire sunt: Cardiologie, Neurologie, Gastroenterologie, Îngrijire paliativă și Interne.
„Împreună cu conducerea Spitalului Municipal Blaj, am hotărât să demarăm această investiție, deosebit de importantă pentru creșterea serviciilor medicale în comunitate.
Proiectarea va fi efectuată din fonduri proprii, iar execuția se va face pe fonduri europene”, au precizat reprezentanții administrației locale din Blaj.
Știri
Rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în Gârbova, Reciu și Cărpiniș: Undă verde din partea APM Alba
Rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în Gârbova, Reciu și Cărpiniș
Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a decis, ca urmare a consultărilor desfășurate în cadrul sedinței CAT din data de 19.11.2024, că proiectul “Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în comuna Gârbova, județul Alba”, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului.
Beneficiarii proiectului sunt comuna Gârbova, satele Gârbova, Reciu și Cărpiniș.
În prezent, localitățile din UAT Gârbova nu beneficiază de alimentare cu gaze naturale. Se dorește înființarea unei rețele inteligente de distribuție gaze naturale în COMUNA GÂRBOVA cu satele aparținătoare, rețea de distribuție gaze naturale presiune redusă în lungul străzilor, drumuri de exploatare, a DJ 106F și a DC 50, realizat din material tubular PE100 SDR11, în lungime totală de 33.370,0 m.
Racordarea în vederea alimentării cu gaze naturale a localităților aparținătoare comunei Gârbova, jud. Alba, se va face conform avizului tehnic care propune realizarea unei conducte de gaze naturale de presiune redusă, cu o lungime aproximativă L=2895 m, Dn 160 mm PE 100 SDR 11, amplasată pe raza UAT Miercurea Sibiului, unde Delgaz Grid deține calitatea de concesionar.
Localitatea Gârbova L = 23230 m
Reciu = 3460 m
Cărpiniș = 3245 m
Miercurea Sibiului = 3432 m
T = 33367 m
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 6 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 4 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o zi
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri