Rămâi conectat

Știri

Marea Unire de la 1918, imortalizată în numai 5 poze: Alte lucruri neștiute despre Alba Iulia

Publicat

în

Marea Unire de la 1918, imortalizată în numai 5 poze: Care sunt alte lucruri neștiute despre Alba Iulia

Alba-Iulia are istorie zbuciumată și glorioasă. Și totuși, puține sunt lucrurile pe care majoritatea dintre noi le cunoaște despre acest oraș.

Iată, mai jos, o listă cu câteva lucruri neștiute despre Alba-Iulia.

Orașul morții

În timpul invaziei tătare dintre 1241 și 1243, Alba-Iulia a cunoscut unul dintre cele mai negre episoade din istoria sa. Acest episod este relatat de călugărul italian Rogerius, care povestește cum, trebuind să fugă din calea tătarilor, s-a refugiat la Alba-Iulia, un oraș plin de oase și de capetele celor uciși, în care zidurile bisericilor și palatelor erau stropite cu sânge din belșug.

Cea mai mare fortificație din sud-estul Europei

Cetatea Alba-Iulia, principala fortificație a Transilvaniei, a fost construită la ordinul principelui Eugeniu de Savoia. A fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în timpul împăratului Carol al VI-lea. În acea perioadă, habsburgii își consolidau stăpânirea asupra Transilvaniei, ocupând fortificații pe care le reamenajau sau construind unele noi.

Cetatea Alba-Iulia, monument istoric

In prezent, Cetatea Alba-Iulia are statut de monument istoric. Aceasta a fost construită pe locul altor două fortificații, Castrul Roman (anul 106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII). Vestigii ale acelor vremuri se păstrează până azi. Vizitatorii au șansa să călătorească prin istoria scrisă de-a lungul a două milenii, în trei epoci diferite.

Celula lui Horea

Celula lui Horea, conducătorul răscoalei iobagilor din Transilvania împotriva constrângerilor feudale, se află în… soclul statuii ecvestre a împăratului Carol al VI-lea. Statuia reprezintă, de fapt, coronamentul porții a treia a cetății, cea mai impresionantă ca dimensiuni și ornamentație dintre cele șapte porți, construită sub forma unui dublu arc de triumf.

Primul plămân artificial din lume, inventat la Alba-Iulia

Medicului alba-iulian Rudolf Eisenmenger i se datorează primul plămân artificial din lume. Invenția sa, plămânul „Biomotor”, a fost brevetată în 1900 în multe țări din Europa. Acesta avea aspectul unui scut care cuprindea abdomenul anterior și toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul. Rudolf Eisenmenger s-a nascut la Alba Iulia, în 1871. A urmat gimnaziul la Orastie si medicina la Cluj, obtinând doctoratul în 1896. A functionat ca medic practician la Orastie, pâna în 1918. Interesul sau s-a fixat înca de la începutul carierei pe proiectarea si construirea de aparate pentru resuscitare respiratorie si circulatorie. În 1900 a construit un aparat de respirat artificial, numit de el „Biomotor” si care a fost brevetat în multe tari (Austria, Germania, Italia, SUA, Anglia, Belgia, Franta). A fost produs în serie de catre firma Lautenschläger. Aparatul a avut un succes mare, fiind implementat în statiile de salvare, spitale si clinici.

Marea Unire de la 1918, imortalizată în numai 5 poze

Alba-iulianul Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”, a realizat singurele fotografii ale Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918. Din păcate, din cauza tehnicii de fotografiere greoaie și a vremii neprietenoase, acesta a reușit să realizeze doar cinci fotografii. Celebrul aparat cu burduf face acum parte din colecția expozițională a Muzeului Național al Unirii.

Mișcarea feministă din Transilvania, contribuție importantă la realizarea Marii Unirii

După Revoluția de la 1848, a luat naștere o mișcare feministă care nu avea drept scop obținerea de drepturi egale cu ale bărbaților, ci lupta pentru unitate națională. La acea vreme, exista convingerea că emanciparea femeii va fi posibilă doar după emanciparea națiunii. Mișcarea feministă a avut 61 de reprezentante la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia.

Sursa:acasalaromani.ro, medfam.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba