„Situatia de dificultate este situatia in care se afla persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viata, din cauze socio-economice, de sanatate si/sau care rezulta din mediul social de viata dezavantajat, si-au pierdut sau limitat propriile capacitati de integrare sociala. (…) Instituirea venitului minim de insertie se bazeaza, in principal, pe solidaritate sociala, subsidiaritate, participarea beneficiarilor, stimularea integrarii pe piata muncii a persoanelor apte de munca si focalizarea sprijinului”, scrie in document.

Venitul minim de insertie va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor si persoanelor singure in dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trai si de locuire. Totodata, acesta va ajuta la prevenirea saraciei copiilor si stimularea participarii in sistemul de educatie.

Concret, potrivit prevederilor propunerii legislative, autoritatile vor reuni venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei intr-un singur ajutor: venitul minim de insertie. Prin urmare, acesta din urma va fi compus din una sau mai multe dintre urmatoarele ajutoare financiare:

  • ajutor social;
  • alocatie pentru familia cu copii;
  • supliment pentru locuire.

Totusi, venitul minim de insertie va putea sa fie acompaniat, in functie de nevoile beneficiarilor, de ajutoare complementare. De exemplu, bani pentru participarea pe piata muncii, pentru plata contributiilor la sanatate, pentru plata asigurarii obligatorii a locuintei sau pentru depasirea unor situatii de dificultate temporara (incendii, pierderea locuintei sau afectiunile medicale ce necesita tratamente costisitoare).

In expunerea de motive a proiectului de lege, initiatorii lamuresc ca introducerea venitului minim de insertie are la baza o serie intreaga de avantaje fata de actualul sistem de ajutorare a familiilor si persoanelor singure. Printre altele, este vorba de reasezarea pragurilor de venit si configurarea mai echitabila a nivelului cuantumurilor beneficiilor sociale, eficientizarea procesului de stabilire si plata a drepturilor, simplificarea procedurilor si reducerea costurilor administrative si efectuarea unei plati unice lunare pentru fiecare beneficiar.

Important! Introducerea venitului minim de insertie este planificata, conform propunerii de act normativ, pentru data de 1 iulie 2017. La acel moment, drepturile la venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei vor inceta de drept. Pentru obtinerea venitului minim de insertie, cererile vor trebui depuse cu 60 de zile inainte de intrarea in vigoare a noii legi.

Citește și Ajutoare de minimis, pentru IMM-urile aflate în dificultate

Limita maxima de venituri pentru acordarea ajutorului va fi de 700 de lei

Familiile si persoanele singure vor putea sa beneficieze de venitul minim de insertie in masura in care indeplinesc conditiile de eligibilitate si obtin venituri nete lunare ajustate de maximum 1,400 ISR. In prezent, valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei, astfel ca vorbim de o limita de 700 de lei.

„Venitul net lunar ajustat reprezinta suma care revine fiecarui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, dupa aplicarea coeficientilor de echivalenta corespunzatori dimensiunii familiei, denumiti in continuare coeficienti de echivalenta”, este punctat in proiect. Coeficientii de echivalenta vor fi 1 pentru persoana singura sau pentru un singur membru de familie si 0,5 pentru fiecare persoana in plus (adult sau copil).

Venitul minim de insertie se va constitui din totalul sumelor aferente ajutorului social, alocatiei pentru familia cu copii si suplimentului pentru locuire. Acestea vor fi stabilite in functie de incadrarea veniturilor nete lunare ajustate in limitele urmatoare:

  • pentru ajutorul social, pana la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei (0,520 ISR), ce se ia in calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei;
  • pentru alocatia pentru familia cu copii, pana la un venit net lunar ajustat de 700 de lei (1,400 ISR);
  • pentru suplimentul pentru locuire, pana la un venit net lunar ajustat de 700 de lei (1,400 ISR).

Important! Atunci cand se vor stabili veniturile nete lunare totale vor fi luate in considerare toate veniturile impozabile si neimpozabile prevazute de Codul fiscal.

Solicitarea VMI se va face in scris sau electronic

Persoanele indreptatite sa beneficieze de venitul minim de insertie vor putea sa-l solicite in scris sau electronic. Cererea va trebui sa fie insotita de o declaratie pe propria raspundere si de un angajament de plata.

„Venitul minim de insertie se acorda la cererea scrisa sau electronica a persoanei indreptatite, a reprezentantului familiei sau a reprezentantului legal al persoanei indreptatite, insotita de declaratia pe proprie raspundere privind veridicitatea datelor inscrise in cerere, precum si de un angajament de plata pentru situatiile in care se pot constata drepturi acordate necuvenit, prevede proiectul de lege.

In esenta, cererea va include componenta familiei, veniturile realizate de membrii sai, bunurile detinute, tipul de locuinta, sistemul de incalzire folosit si numarul persoanelor care locuiesc la aceeasi adresa de domiciliu/resedinta. De asemenea, vor fi incluse informatii despre situatia educationala si profesionala a membrilor de familie, precum si despre nevoile speciale si situatiile particulare in care se regasesc acestia.

Cererea pentru acordarea venitului minim de insertie, impreuna cu documentele doveditoare si angajamentul de plata, vor fi depuse in format tiparit sau transmise in format electronic catre primaria localitatii.

Plata venitului minim de insertie se va face lunar, de catre agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala, in cazul ajutorului social si/sau alocatiei pentru familia cu copii. Aceasta se va face prin mandat postal sau intr-un cont bancar.

Plata suplimentului pentru locuire, in cazul  ajutorul pentru combustibili solizi si petrolieri, se va face o singura data in fiecare an pentru toata perioada sezonului rece (adica intervalul cuprins intre 1 noiembrie si 31 martie). Plata suplimentului pentru locuire in cazul ajutorului pentru energie termica, energie electrica sau gaze naturale se va face direct la furnizori.

Ce valoare vor avea ajutoarele din cadrul VMI

Ajutorul social

Ajutorul social va fi o suma de bani acordata persoanelor care au venituri sub pragul de saracie severa. Acesta va asigura necesitatile zilnice ale vietii.

Conform proiectului initiat de Ministerul Muncii, cuantumul maxim al ajutorului social va fi de 260 de lei pe luna (0,520 ISR) in cazul persoanei singure. Pentru familie, cuantumul maxim ce va putea fi acordat va fi calculat in functie de numarul membrilor, pornind de la valoarea de referinta de 260 de lei pe luna, la care vor fi aplicati coeficientii de echivalenta (1 pentru un singur membru de familie, 0,5 pentru fiecare persoana in plus).

„Suma aferenta ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelul cuantumului maxim al ajutorului social calculat (…) pentru intreaga familie sau persoana singura si nivelul veniturilor nete lunare realizate de familie sau de persoana singura in luna anterioara solicitarii dreptului (…)”, scrie in act.

Pentru persoana singura in varsta de peste 60 de ani, limita venitului net lunar ajustat si cuantumul maxim al ajutorului social va fi stabilita la 300 de lei (0,6 ISR).

Atentie! In cazul familiilor care primesc ajutorul social, una dintre persoanele majore apte de munca va trebui sa presteze lunar, la cererea primarului, activitati sau lucrari de interes local.

Alocatia pentru familia cu copii

Alocatia pentru familia cu copii va fi acordata pentru a preveni saracia copiilor si a stimula participarea acestora in sistemul de educatie. Aceasta va fi acordata in functie de nivelul venitului net lunar ajustat si numarul de copii.

Astfel, cuantumul lunar pentru familia care primeste ajutorul social si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe luna va fi:

  • 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Familia monoparentala care beneficiaza de ajutorul social va primi un cuantum lunar al alocatiei de:

  • 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR), cuantumul lunar al alocatiei va fi:

  • 85 de lei (0,170 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 170 de lei (0,340 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 255 de lei (0,510 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 340 de lei (0,680 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Cuantumul lunar al alocatiei pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins intre 261 de lei pe luna (0,522 ISR) si 700 de lei (1,4 ISR) va fi:

  • 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;
  • 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;
  • 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;
  • 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru copii si mai multi.

Important! De retinut este ca, in familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, acordarea alocatiei va fi conditionata de frecventarea neintrerupta a cursurilor. Eventualele absente nemotivate, intreruperi sau repetari de an scolar vor duce la scaderea cuantumului alocatiei.

Suplimentul pentru locuire

Suplimentul pentru locuire va reprezenta un ajutor financiar pentru acoperirea integrala sau partiala a cheltuielilor cu incalzirea locuintei de domiciliu/resedinta in timpul sezonului rece.

„Suplimentul pentru locuire se acorda in cuantumuri diferentiate, in functie de incadrarea venitului net lunar ajustat, in limitele de venit stabilite prin prezenta lege, pentru un singur sistem utilizat pentru incalzirea locuintei de domiciliu sau resedinta pe perioada sezonului rece”, prevede propunerea de act normativ.

Acesta va fi reprezentat, practic, de un ajutor pentru energie termica, un ajutor pentru gaze naturale, un ajutor pentru energie electrica sau un ajutor pentru combustibili solizi/petrolieri.

„Consumatorii vulnerabili, respectiv familiile cu venituri medii nete lunare ajustate de 700 de lei, respectiv 1,4 ISR, inclusiv, beneficiaza de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat. Consumatorii vulnerabili, respectiv persoanele singure cu varsta de 60 ani si peste beneficiaza de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat in conditiile in care venitul net lunar al acestora este de pana la 1.100 de lei, respectiv 2,2 ISR”, este subliniat in documentul amintit.

Indiferent de sistemul de incalzire folosit, cuantumul suplimentului pentru locuire va fi calculat in functie de veniturile nete lunare ajustate pe membru de familie. Acest lucru va fi facut prin compensarea procentuala a cheltuielilor pentru incalzire dupa cum urmeaza:

  • la valoarea de referinta a ajutorului lunar pentru energie termica furnizata in sistem centralizat, calculat in limita consumului mediu lunar si de pretul gigacaloriei;
  • la valoarea de referinta a ajutorului lunar pentru gaze naturale de 250 de lei (0,50 ISR);
  • la valoarea maxima a ajutorului pentru energie electrica de 240 de lei (0,48 ISR);
  • la valoarea maxima a ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri de 80 de lei (0,16 ISR).

„Nivelul compensarii procentuale (…) este de 100% pentru familiile si persoanele singure beneficiare de ajutor social stabilit conform prevederilor prezentei legi sau cu venituri de pana la 260 de lei, respectiv 0,420 ISR. In situatia in care din calculul suplimentului pentru locuire rezulta un nivel de compensare mai mic de 10%, compensarea procentuala aplicata este de 10%”, este explicat in propunerea legislativa.

Cuantumul suplimentului va fi scazut lunar din factura beneficiarilor, acesta fiind platit de autoritati direct furnizorilor (mai putin in cazul ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri).

Sursa:avocatnet.ro