Rămâi conectat

Știri

Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale

Publicat

în

Liliacul este considerat cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit însă și în scopuri medicinale

Liliacul, pe numele sau stiintific Syringa vulgaris, se numara printre cadourile facute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale, datorita carora arbustul a prins radacini si in vestul batranului continent, acolo unde s-au obtinut noi varietati.

Liliacul infloreste in luna aprilie, mai, insa putini stiu ca florile si frunzele de liliac au si proprietati terapeutice, fiind tonice, astringente si revulsive.

Lilac este un copac scazut, un tufis cu o aroma placuta si intoxicativa. Florile sunt foarte dense, atât de mult încât aproape nevăzute crenguța verde pe care acestea cresc. Nuanța florilor poate fi atât violet, cât și roz, alb și chiar burgundă.

Fiecare fel de liliac, care ar fi crezut, diferă unul de celălalt, chiar și în aromă. De exemplu, albul miroase mult mai dulce. Dar rozul pal are o aromă subtilă. Unii oameni chiar pretind că este complet inodor. Forma florii poate fi, de asemenea, diferită. Conform structurii florii, liliacul este împărțit în trei tipuri principale:

În funcție de specie și care înfloresc la momente diferite. De obicei, acest lucru se întâmplă în mai. Cu toate acestea, condițiile meteorologice se pot deplasa ușor linia, atunci când începe să înflorească. De exemplu, în cazul în care liliacul primăvara devreme poate inflori și prima săptămână a lunii mai.

În epoca noastră – această plantă este folosită pe scară largă în scopuri medicinale. Dar strămoșii noștri nu i-au plăcut și nici mă tem de el. Buza de liliac a fost considerată un avertizor al morții. Dacă cineva nu interzice lui Dumnezeu, a adus cel puțin o crenguță de liliac, atunci, să fie un necaz. Se credea că, în curând, cineva din casă ar fi grav bolnav sau chiar ar muri. Nu există nici un misticism în asta. Motivul pentru această frică, așa cum sa dovedit, este simplu. Astăzi, această frică de strămoșii noștri poate fi explicată cu ușurință. Se știe că mirosul de liliac cauzează adesea alergii și atacuri de sufocare. Care, la rândul său, poate duce la moarte.

Dacă o persoană suferă de astm bronșic, atunci ar trebui să evite contactul cu această plantă. Nu stați în fața casei. În ciuda acestui fapt, liliacul sunt utilizate pe scară largă în tratamentul bolilor umane. Din culoarea face tincturi și unguente. Unguentele trata efectiv articulatiile. Tincturile de alcool reduc căldura. Și chiar ia-o înăuntru. Dar cu aceste proceduri trebuie să fii extrem de precaut.

Se crede că liliacul este una dintre cele mai nepretențioase plante. Totuși, înțelegem cu toții că este nevoie de îngrijire de către toată lumea fără excepție. Vrem să admirăm culoarea exuberantă și parfumată, prin urmare, va trebui să ne acordăm atenția și grija în schimb. Cel mai important lucru în îngrijire este slăbirea regulată a terenului. Mai ales când liliacul este tânăr. După slăbire, se promovează un acces bun al umidității și a aerului în sol. Lilacul trebuie protejat de îngheț în primăvară și de secetă în timpul verii.

Frunzele de liliac, fierte in lapte dulce, curata tenul de pete. Florile de liliac, strivite si inmuiate in apa calda, calmeaza tenul inrosit, il invioreaza si-i confera suplete. Apa din flori de liliac se obtine umpland o sticla, pe jumatate, cu flori, peste care se adauga alcool, pana la un litru. Sticla se astupa bine si se lasa la intuneric doua, trei saptamani dupa care se filtreaza si peste lichidul obtinut se toarna apa distilata, in proportie de 1 la 2. Amestecul obtinut se foloseste sub forma de comprese pentru ten ori pentru piele, in igiena generala.

Impotriva durerilor reumatismale se face un unguent din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat intr-un litru de ulei, pentru doua saptamani, intr-un loc intunecos si cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de cateva ori pe zi, masandu-se usor.

Frunzele de liliac alb pot fi foloside ca remediu excelent impotriva arsurilor de tot felul. Se culeg frunze de liliac si se fierb, pana ce apa se innegreste. Se lasa fiertura la racit si, cand este calda, se scot frunzele si se aplica pe locul afectat de arsura. Se fixeaza cu pansament sau o fasie de panza curata si se tin 24 de ore, timp in care pansamentul nu trebuie lasat sa se usuce pentru ca rana sa nu se agraveze.

Pansamentul se umezeste tot timpul cu apa in care s-au fiert frunzele. Dupa 24 de ore, se scoate pansamentul si, odata cu frunzele, se ridica si primul strat de impuritati de pe arsura, lasand locul curat si sterilizat.

Dupa gravitate, procedeul se repeta mai multe zile la rand, conditia esentiala fiind ca frunzele sa fie schimbate la 24 de ore si pansamentul sa fie umezit tot timpul. Dupa acest tratament, pielea va ramane sanatoasa si curata, elastica si catifelata, fara urme de arsura.

In semn de respect, dragoste si pretuire, in fiecare an, timp de doua saptamani, in aprilie – mai, la Rochester, New York, are loc cel mai mare festival dedicat liliacului. Pe un spatiu de opt hectare, vizitatorii pot admira peste 500 de varietati de liliac, aduse din toata lumea.

Sursa:ziare.com, newpathwaytohealth.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba