Tradiții și obiceiuri în luna iunie

Adăugat la Știri

Luna iunie este prima lună de vară. Există anumite tradiții și obiceiuri de care unele persoane țin cont. Iată ce trebuie să faci și ce nu este bine să faci în această perioadă. Mai jos găsești unele dintre cele mi cunoscute tradiții și obiceiuri în luna iunie.

Din bătrâni se spune că la Sânpetru de Vară apar licuricii. Aceștia reprezintă scântei care apar pentru că acest sfânt plesnește din bici. Se spune că acei licurici sunt trimiși de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciți în pădure.

Se spune că dacă în luna iunie plouă sau tună, atunci va fi o vară ploioasă. De asemenea, se va face grâu din belșug. Pe de altă parte, dacă va ploua mai mult decât este cazul, atunci via va avea de suferit. Dacă nu plouă în luna iunie, atunci se va face grâul. Dacă apar omizile în prima lună a verii, este un semn că gospodarii vor avea parte de recolte bogate.

Sfântul Ioan cel Nou este pomenit în această lună de Biserica Ortodoxă. În special femeile respectă această sărbătoare. Asta pentru ca familia lor să aibă sănătate. De asemenea, astfel vor fi feriți de lucruri rele. Din bătrâni se spune că persoanele care respectă această tradiție vor fi ferite de lucruri rele. Pe de altă parte, cei care nu respectă sărbătoarea și muncesc în acea zi riscă să aibă probleme, să li se deformeze corpul.

În cea de-a doua parte a lunii iunie, credincioșii țin post înainte de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tot în această perioadă sunt pomeniți și Sfinții Recoltelor. Acești sfinți sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda. Aceștia sunt pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 iunie. Credincioșii nu au voie să muncească. În schimb, se face pomană pentru cei adormiți.

Dacă oamenii nu respectă aceste sărbători, se spune că eXistă riscul de a a se surpa pământul, de a veni furtuni puternice, grindină sau cutremure.

Sursa:kfetele.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii