Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paști

Adăugat la Știri

pasteLunea albă este prilej de sărbătoare, iar tradițiile din a doua zi de Paști se respectă cu sfințenie în unele zone ale țării.

În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.
Se spune că acele fete vor avea noroc tot anul, iar bărbaţii care uită de acest obicei vor fi urmăriţi de ghinion. Mai demult, obiceiul era ca fetele să fie stropite cu apa de la fântână.
Se spune că acum sunt deschise uşile Raiului, iar persoanele care mor ajung direct acolo, indiferent ce păcate au făcut şi cel ce se naşte în această zi, mai cu seamă când trage clopotul întâia oară la biserică, este un om norocos toată viaţa.

Citește și De ce este bine să sfințim casele în Postul Paștelui

În aceste zile din Săptămâna Luminată nu se munceşte, mai ales de Sfânta Mercurie, când potrivit tradiţiei, a munci de nunta şoarecilor echivalează cu a aduce rozătoarele în casă şi a te lipsi restul anului de bucate pe masă. În Joia verde se cinstesc holdele, iar vineri credincioşii vor sărbători Izvorul Tămăduirii.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii