Rămâi conectat

Știri

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe: Tradiţii, superstiţii și obiceiuri

Publicat

în

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) în Capadocia şi apoi în Palestina.

El s-a înrolat în armata română şi a ajuns la demnitatea de voievod. În momentul în care Diocleţian a emis edictele de persecuţie a creştinilor, Sfântul Gheorghe, fiind în preajma acestuia şi văzând nedreptăţile la care erau supuşi creştinii, s-a hotărât să îşi mărturisească credinţa în Hristos. Şi-a împărţit averea săracilor, l-a mustrat pe împăratul roman pentru fărădelegile îndreptate împotriva creştinilor şi a început să propovăduiască credinţa în Hristos, Unul Dumnezeu. Întrebat de un reprezentant al împăratului cine l-a îndemnat să vorbească aşa cutezător, răspunsul Sfântului Gheorghe a fost „Adevărul! Adevărul este Însuşi Hristos, Cel prigonit de voi”.

Din ordin imperial, Sfântul Gheorghe a fost arestat şi supus torturilor pentru a-şi renega credinţa. Loviturile cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţămintea cu cuie, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit însă să îl facă să renunţe la credinţa sa, iar rugăciunile la Hristos i-au vindecat rănile cumplite, spre surprinderea şi teama celor care zile în şir au asistat la chinurile sale. Chiar şi după ce i s-a dat să bea otravă, acesta a rămas teafăr. Puterea rugăciunilor sale a făcut ca unii dintre cei prezenţi să se convertească la creştinism, primind astfel moarte mucenicească. Printre aceştia, însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, s-a convertit. Văzând acestea, împăratul Diocleţian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Împărăteasa, fiind foarte slăbită, a murit înainte de execuţie, iar Sfântul Gheorghe şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

În prezent, Sfântul Gheorghe este patron şi sfânt ocrotitor al mai multor ţări, regiuni şi oraşe, iar în ţara noastră este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând hramul său. Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române. În unele zone ale ţării, în ziua de Sf Gheorghe (Sângeorz), se pun ramuri verzi la porţi, ferestre şi uşi pentru a ţine departe spiritele malefice. Ramurile sunt păstrate apoi ca leacuri împotriva diverselor boli. De asemenea, se spune că dacă fetele privesc într-o găleată cu apă la miezul nopţii, în ajunul zilei de Sângeorz, ele îşi pot vedea ursitul. În unele zone se zice că aceia care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe, vor dormi tot anul. O altă tradiţie din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune că aceia care sunt urzicați în această zi vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoși întreagă vară. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, pentru a rodi, iar dacă în dimineaţa de Sf. Gheorghe e multă rouă, anul va fi îmbelşugat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba