Rămâi conectat

Știri

August – Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

August, ultima lună de vară, aduce în fiecare an cea mai frumoasă ploaie de stele, iar multe flori spectaculoase înfloresc în această perioadă. De luna august se leagă și multe credințe populare păgâne și creștine. Află de pe radiounirea.ro mai multe  despre cea de-a opta lună a calendarului, de la date istorice la tradiții și obiceiuri.

De unde vine numele lunii august
Luna august este cea de-a opta lună a anului în calendarele iulian și gregorian, fiind totodată una dintre cele 7 luni care au 31 de zile. Inițial însă, această lună era numită „Sextilis” în limba latină deoarece era a șasea lună în calendarul roman cu 10 luni folosit în jurul anului 753 î.Hr., în timpul legendarului Romulus, când martie era prima lună a anului, potrivit wikipedia.org. În jurul anului 700 d.Hr. a devenit a opta lună a anului, când lunile ianuarie și februarie au fost adăugate calendarului înainte de luna martie. În anul 8 d.Hr. luna august și-a primit și numele de astăzi, fiind redenumită în onoarea împăratului Augustus (care a condus Imperiul Roman în perioada 27 î.Hr. – 14. d.Hr.), menționează „Encyclopaedia Britannica”. Împăratul a ales această luna deoarece era perioada în care avusese câteva dintre cele mai mari victorii militare militare ale sale, inclusiv cucerirea Egiptului.

August astronomic: Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele
În fiecare an, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin (Perseus), Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, se arată pe astro-urseanu.ro.Dârele luminoase de pe cer sunt lasate de particule sub 1 mm diametru ce ard în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă, oamenii pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particulele de praf cosmic care ard în atmosferă se numesc meteoroizi, iar pietroaiele care cad pe Pământ se numesc meteoriți. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle care, atunci când trece pe lângă Soare, eliberează în spațiul cosmic o parte din praful prins în nucleul îngheţat. În 2015, Perseidele vor fi observate în perioada 17 iulie – 24 august, maximumul urmând să fie în noaptea de 12 spre 13 august.

Citește și Află 10 obiceiuri ale ardelenilor | Poate ți se par ciudate, dar pentru ei sunt ”literă de lege”

Luna august în cultura populară românească
În graiul popular, luna august are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secelar. Fiind o perioadă a anului încărcată cu activităţi economice care se cereau împlinite la timp şi cu mare rapiditate, luna august are puţine sărbători populare, se arată pe site-ul traditiisibiene.ro. În data de 1 august începea Postul Sântămăriei, denumirea populară a zilei fiind Macavei Cap de Post. La această dată se celebra și o sărbătoare numită Macavei, închinată unui personaj creştin foarte inteligent despre care oamenii credeau că avea 7 capete și că a fost prins şi ars de păgâni într-un cuptor încins de flăcări. În ziua de Macavei, oamenii stropeau cu agheasmă grădinile şi livezile, sfinţeau la biserică spice de grâu, scuturate prin frecarea lor în podul palmelor, şi amestecau boabele obţinute cu sămânţa ce urma sa fie semănată. Tot în această zi ei scoteau ultima miere de pe stupii de albine (Macaveiul Stupilor).
O altă sărbătoare a lunii august ce îmbina credințele creștine cu cele păgâne era Probejenia, celebrată la data de 6 august. Sărbătoarea corespunde Schimbării la Faţă din calendarul ortodox. Oamenii credeau că de Probejenie frunza îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc şi sunt spurcate de cerbi, şerpi şi alte vieţuitoare, potrivit traditiisibiene.ro. Tot în luna august, pe 15, este celebrată și Sântămăria Mare, sărbătoarea creştină cunoscută și sub numele de Adormirea Maicii Domnului. În credința populară, perioada dintre Sântămăria Mare şi Sântămăria Mică (8 septembrie) era timpul optim pentru semănăturile de toamnă. În acest interval de timp se coborau și turmele de la munte („La Sântămărie Mare,/Tulesc oile la vale!”).

Florile lunii august
Deși la sfârșitul verii multe flori încep să se ofilească, altele înfloresc în luna august. Printre acestea se numără Helenium, numită și floarea Elenei, Penstemon, o plantă perenă care înflorește vara târziu până spre mijlocul toamnei, nemțișorul, ochiul-boului sau mușcatele din speciile Rozanne, Orion sau Patricia, potrivit casepractice.ro.

Sursa:greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba