Rămâi conectat

Știri

Şi câinii suferă din cauza frigului: Cum îi ajutăm să înfrunte iarna

Publicat

în

Toţi câinii au nevoie de un tratament special pe timpul iernii, mai ales atunci când temperaturile scad cu mult sub zero grade. Puţine sunt rasele de câini care se simt în largul lor în zăpadă şi ne referim, evident, la Husky, Terra Nova, Saint Bernard sau ciobăneştii autohtoni.
Dar chiar şi în cazul acestora din urmă, medicii veterinari recomandă o atenţie sporită din partea stăpânilor, cu atât mai mult dacă ne referim la câini bătrâni, la câini care au afecţiuni cornice, la femele gestante sau care au fătat de puţină vreme.
Care sunt cele mai sensibile rase de câini la ger
Cei mai bolnăvicioşi pe timpul iernii sunt câinii de talie mică, Shih Tzu, Yorkshire, Terrier, Pekingese şi, evident, cei cu blană scurtă. Câinii din aceste rase sunt crescuţi de regulă în apartament şi nu sunt adaptaţi la frig. La fel ca stăpânii lor, Shih Tzu şi compania suferă foarte des iarna de afecţiuni ale căilor respiratorii, de la rinită şi sinuzită până la laringită sau bronşită, dar se poate ajunge până la pneumonie, expilcă Andreea Tomescu, medic veterinar.
Cât durează plimbarea din parc
Pe timpul iernii Prinşi de joaca din parc, cei mai mulţi câini s-ar putea să nu dea semne că vor să intre înapoi în casă la căldură, de aceea, medicii recomandă ca stăpânii să fie atenţi la gesturile pe care le fac animăluţele atunci când afară este ger. În momentul în care încep să ridice câte o lăbuţă pe care o păstrează un timp aproape de corp, este timpul să vă retrageţi, altfel există riscul apariţiei degerăturilor. Zonele cele mai expuse sunt pernuţele lăbuţelor, vârful cozii, vârful urechii, şi regiunile genitale. Medicii veterinari spun că plimbarea în aer liber pe timpul iernii, în cazul unui câine de apartament, să dureze atâta timp cât este confortabil şi pentru stăpân. Dacă acesta simte că i-au îngheţat obrajii, mâinile sau picioarele, este cazul să vă chemaţi prietenul şi să vă întoarceţi în casă.
Alimentaţie specială pe timpul iernii?
Aşa cum un om simte nevoia să bea ceva cald după ce a stat o perioadă în frig, la fel se întâmplă şi cu un câine. După plimbarea prin parc, este recomandat ca acesta să primească o masă caldă sau măcar un bol cu apă încălzită la temperatura de 20-22 de grade. În plus, iarna, câinii au nevoie de vitamine A, D şi E care le întăreşte sistemul imunitar, dar vin şi ca un suport pentru blană. Cu cât blana este mai deasă cu atât este mai bine pentru prietenii noştri. De asemenea calitatea hranei este importantă, spun veterinarii, care recomandă creşterea aportului caloric în sezonul rece.
Cum îngrijim blana câinilor în sezonul hibernal
Îngrijirea blanei este extrem de importantă pentru sănătatea unui câine în mod special iarna. După o plimbare prin zăpadă, stăpânul va avea grijă să înlăture gheaţa care s-a format la baza firelor de păr cu o perie specială. În niciun caz nu tundeţi şuviţele de blană încâlcite. Când blana este periată şi îngrijită va acţiona ca un adevărat “calorifer” care va proteja bine corpul de frig. Pentru câinii care suportă, folosiţi un foen pentru a usca blana udă de la zăpadă, iar cei care se sperie de zgomotul aparatelor electrice ar trebui mai întâi şterşi cu un prosop din bumbac sau dintr-o ţesătură care absoarbe bine apa, şi apoi aşezaţi lângă o sursă de căldură. Pentru câinii de talie mică sau pentru cei fără blană, hăinuţele speciale sunt absolut obligatorii atunci când ies la plimbare în zilele geroase.
Cum protejăm iarna câinii de curte
Nici câinii de curte nu trebuie uitaţi pe timpul sezonului recepe pentru că şi ei au nevoie de ajutor. În primul rând verificaţi cu atenţie coteţul. Acesta nu trebuie să prezinte spaţii între scânduri, iar acoperişul trebuie să fie intact pentru a nu permite zăpezii să intre în “casă”. Puteţi proteja pereţii pe interior cu plăci din polistiren pe care să le îmbrăcaţi într-un tricou vechi. Pe jos puteţi aşterne paie sau fân sau o pătură veche pe care să o prindeţi în aşa fel încât câinele să nu o mototolească. Medicii recomandă paiele pentru că astfel puteţi asigura mult mai uşor igiena în culcuş, aşternutul fiind uşor de schimbat. Coteţul nu trebuie aşezat direct pe beton, acesta poate fi ridicat pe un suport, la o distanţă de o palmă de sol. De asemenea, aşezaţi căsuţa câinelui într-o zonă protejată din curte, lângă peretele casei, sub o streaşină sau chiar în garaj, dacă aveţi. În acest din ultim caz, verificaţi cu atenţie să nu existe substanţe toxice la îndemâna câinelui. În nopţile de iarnă când se anunţă temperaturi negative, de minus 10-15 grade Celsius, ar fi bine să vă găzduiţi prietenul în casă, mai ales dacă acesta este mai bătrân sau dacă suferă de o afecţiune cronică.

Sursa: Adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Povestea micilor, o mâncare cu tradiție de 1 mai

Publicat

în

A venit asadar Ziua Muncii, cea care prin excelenta se sarbatoreste la iarba verde, cu gratarul incins alaturi. Si ca in fiecare an, mititelul o sa fie regele petrecerii.

Acest produs cu traditie in cultura romaneasca a aparut la inceputul secolului trecut, iar reteta originala a fost revendicata de mai multi bucatari. Indiferent cine este inventatorul, nu uitati sa luati paine proaspata si mustar, inainte sa plecati de acasa.

Mititeii reprezintă un fel de mâncare românească, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică, a căror compoziție constă din carne de vacă (uneori amestecată cu carne de oaie sau de porc), la care se adaugă usturoi, piper negru și uneori ardei iute. De obicei sunt mâncați cu muștar. Legenda spune că mititeii au fost inventați într-o seară la hanul “La Iordachi” din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri.

O alta sursa scrie despre micii de la Carul cu Bere vestit in acea vreme. Bucatarul de la acea vreme, vorbea despre originea sarbeasca a acestui preparat. Intr-o scrisoare datata 16 iunie 1920, proprietarul descrie reteta acestui preparat: „Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mancare de sine statatoare”, scrie stirileprotv.ro.

La fel de populari in perioada interbelica erau si mititeii lui Pastorel. In reteta sa, carnea de vita trebuia sa provina de la ceafa, coada sau pulpa. Iar pe langa amestecul de condimente, trebuia sa contina si miez de franzela inmuiat in usturoi.

Astazi s-a dezvoltat o intreaga industrie in jurul mititeilor. In zilele noastre, micii se fac pe banda rulanta. Numai in aceasta fabrica se pregatesc pentru 1 mai 150 de mii de bucati. De obicei reteta contine un amestec de carne de vita si carne de porc, insa proportiile difera in functie de zona.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Publicat

în

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, care începe în Duminica Floriilor şi se încheie în Sâmbăta Mare.

Aceasta este cea mai aspră săptămână a postului, amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile. După Lunea Mare și Marțea Mare, Miercurea Mare este o zi importantă, plină de simboluri și tradiții. Iată ce este bine să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și de boli.

Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor ne apropie de Sfintele Paşti. Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe IIsus

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele, scrie a1.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba