Rămâi conectat

Știri

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna: În top 5, Munții Apuseni

Publicat

în

Printre cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna se numără și Munții Apuseni.

Deoarece mulți dintre noi ne facem planuri pentru vacanța de sărbători, ne-am gândim să alcătuim o listă cu cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna.

1. Hotelul de gheață de la Bâlea

Începând cu anul 2005, Hotelul de Gheață de la Bâlea este construit în fiecare iarnă în inima munţilor Făgăraş. Interesant la Hotelul de Gheață de la Bâlea este că în fiecare an tematica hotelului este alta. Camerele, cât și holurile și barul hotelului sunt decorate diferit în fiecare an: de la semne zodiacale sculptate din gheață la „pietre prețioase” colorate făcute tot din gheață.

2. Mocănița de pe Valea Vaserului

Ați fost cu mocănița pe Valea Vaserului, în Maramureș? Foarte mulți turiști au făcut această călătorie cu plecare de la Vișeul de Sus pe timp de vară. În caz că nu știați, mocănița de pe Valea Vaserului are și program de iarnă. Într-adevăr, traseul este cu adevărat spectaculos pe timpul verii, dar dacă îl veți parcurge și iarna veți fi pur și simplu uimiți: peisajul este complet altul și aproape că nu veți mai recunoaște locul. Este ca și cum ați vizita un loc nou.

3. Orașul Brașov

Considerat de mulți cel mai frumos oraș al României, aflat mereu în competiție cu Sibiu și Sighișoara, Brașovul merită să fie vizitat pe timp de iarnă, în special după ce orașul a fost împodobit și decorat de sărbători. Mulți dintre munții României sunt destul de inaccesibili pe timp de iarnă pentru persoanele fără experiență. În plus, atunci când a nins mult, la altitudini mari există și pericolul unor avalanșe.

4. Munții Apuseni

Mulți dintre munții României sunt destul de inaccesibili pe timp de iarnă pentru persoanele fără experiență. În plus, atunci când a nins mult, la altitudini mari există și pericolul unor avalanșe. Tocmai din acest motiv Munții Apuseni sunt ideali pentru cei nu sunt foarte rezistenți la drumeții pe munte și nici nu au un echipament profesionist, dar care își doresc totuși să vadă un peisaj montan de iarnă. Cu frumusețea lor domoală, Munții Apuseni pot fi străbătuți chiar și pe timp de iarnă: turiștii vor fi încântați nu doar de păduri și de munți, ci și de sătucurile pierdute prin văi sau răspândite de dealuri. În plus, marele avantaj al Munților Apuseni este că veți evita binecunoscuta aglomerație din stațiunile faimoase precum Sinaia, Poiana Brașov, Bușteni sau Predeal.

5. Marea Neagră înghețată

Toată lumea merge la mare pe timpul verii. Dacă vreți însă să vă bucurați de o priveliște neobișnuită și cu adevărat fascinantă, atunci trebuie să vedeți măcar o dată în viață marea înghețată. Deși România are norocul de a avea o deschidere la mare destul de generoasă, fenomenul înghețării mării nu este foarte frecvent, așadar nu toți avem ocazia să vedem marea transformată într-o întindere de gheață. Nu se întâmplă decât în iernile cu adevărat geroase, când temperaturile minime ajung chiar și la – 20 de grade Celsius.

Sursa:greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Licitație pentru reabilitarea energetică a cinci blocuri din Zlatna

Publicat

în

Zlatna: Licitație pentru reabilitarea energetică a cinci blocuri

Primăria Zlatna a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice a blocurilor B2, S9, 9, 10 și 25.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 15,6 milioane de lei, fără TVA. 

Blocul B2 este situat pe strada Piaţa Unirii, nr. 7, în zona centrală a orașului. Imobilul este format dintr-un singur tronson cu regimul de înălțime P+4E  şi are număr total de 12 apartamente.

Blocul S9 este situat pe strada Piaţa Uniri, nr. 4, în zona centrală a orașului. Imobilul este alcătuit din două tronsoane cu regimul de înălțime S+P+4E și are un număr total de 28 de apartamente.

Blocul 9 este situat pe strada Decebal, nr. 1, în zona centrală a orașului Zlatna. Imobilul este alcătuit din două tronsoane cu regimul de înălțime D+P+4E şi are un număr total de 44 de apartamente.

Blocul 10 este situat pe strada T. Vladimirescu, nr. 10. Imobiliul are regimul de înălțime S+P+4E şi are un număr de 32 de apartamente.

Blocul 25 este situat pe strada Gheorghe Doja în zona centrală a orașului Zlatna. Imobilul este alcătuit din cinci tronsoane cu regimul de înăţime S+P+4E şi are un număr total de 75 de apartamente.

Blocurile vor fi dotate și cu panouri solare.

foto: facebook Județul Alba

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Afecțiunile care te pot lăsa fără permisul de conducere: Ce boli pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului

Publicat

în

Pentru a deține un permis auto, șoferii trebuie să fie într-o stare fizică și mentală adecvată, conform legii.

În conformitate cu prevederile legislative actuale, aptitudinile fizice și mentale ale șoferilor sunt criterii esențiale pentru obținerea și menținerea permisului auto.

Cod Rutier 2024 prevede clar că atât depresia, cât și o serie de alte afecțiuni medicale pot pune în pericol aceste aptitudini și, în consecință, pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului de conducere.
Ce boli sunt incompatibile cu deținerea unui permis auto

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau demență sunt acum incapabile să conducă vehicule și le este interzis să dețină un permis auto.

Autoritățile au luat măsuri și în privința altor boli precum epilepsia, vertijul, bolile de inimă sau diabetul, interzicând posesorilor de astfel de afecțiuni să urce la volan.

În unele cazuri excepționale, permisele de conducere pot fi acordate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, numai după ce acestea au fost tratate și sub rezerva obținerii unui aviz medical specializat.

Afecțiunile respiratorii, insuficiența renală gravă și alte probleme de sănătate reprezintă alte motive pentru care un individ ar putea pierde dreptul de a conduce.

De asemenea, tulburările psihice, dependența de substanțe sau alcool, precum și problemele auditive sau vizuale pot influența capacitatea de a conduce și, în consecință, pot duce la suspendarea permisului auto.

Printre afecțiunile care necesită o atenție deosebită se numără și depresia, care poate indirect conduce la pierderea permisului de conducere.

Tratamentele pentru această afecțiune conțin adesea substanțe cu efecte psihoactive sau psihotrope, ceea ce poate afecta capacitatea șoferului de a conduce în condiții de siguranță.

Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea automată a dreptului de a conduce și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care conduc sub influența substanțelor psihoactive.

Respectarea normelor legale și a recomandărilor medicale este esențială pentru a asigura că doar șoferii cu aptitudini fizice și mentale adecvate se află la volanul vehiculelor pe drumurile publice.

Sursa:playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, file de istorie: Poarta Monetăriei

Publicat

în

Una dintre secvenţele importante ale istoriei oraşului Alba Iulia se leagă de activitatea monetăriei.

În Cetatea Alba Iulia au existat, de-a lungul timpului, două monetării: cea „veche” şi cea „nouă”. Prima a funcționat în vremea în care Alba Iulia a fost, timp de aproape 150 de ani, capitala Principatului Transilvaniei.

Statutul de capitală a Principatului Transilvaniei a conferit oraşului Alba Iulia şi un important rol în domeniul monetar. Alba Iulia a fost, astfel, unul dintre centrele monetare importante ale Europei Centrale.

Primele emisiuni monetare cu sigla orașului datează de la începutul anilor 1600, din vremea principelui Gabriel Báthory. „Vechea monetărie” a atins apogeul în vremea succesorului acestuia, principele Gabriel Bethlen, care a emis o mare masă monetară, inclusiv piese din aur.

După ce austriecii au preluat Transilvania, monetăria a trecut în proprietatea Imperiului Habsburgic. „Noua monetărie” a fost amplasată pe latura de sud a Cetății bastionare, între aripa de răsărit a Palatului principilor și Manutanță. A devenit, în scurt timp, o monetărie de maximă importanță pentru monarhia austriacă. A funcţionat aici până în 1871, an în care a fost închisă, iar bunurile au fost transferate la monetăria din Kremnica, în Slovacia.

Alegerea oraşului ca centru monetar a fost înlesnită şi de existența minelor din Apuseni, de unde se extrăgeau metalele folosite la baterea monedelor.

Mai multe monede emise la Alba Iulia pot fi văzute în expoziția Muzeului Național al Unirii.

De monetăria care a funcționat în Cetatea Alba Iulia, între secolele XVII-XIX, mai amintește astăzi doar un fragment din zidul de incintă al acesteia, cu golurile de ferestre renascentiste şi ale celor două porţi mari de pe latura nordică. Sub pământ, însă, se află zidurile unor impozante pivnițe ale complexului, parțial vizibile în unele puncte. Urmele monetăriei sunt vizibile în zona de acces pe Traseul celor Trei Fortificații. Clădirea poligonală cu plan neregulat – cunoscută din mai multe fotografii realizate de către Adalbert Cserni (vezi foto), interpretată în mod greşit drept capelă – reprezintă crivacul acţionat de cai utilizat pentru laminarea lingourilor. Arhitectura sa, de influenţă barocă, se dezvoltă pe două/trei niveluri, fiind acoperită cu un acoperiş ascuţit.

Complexul în care a funcționat monetăria a fost demolat în 1903.

sursa: albaiuliaqr.ro

foto: edu.kindergraff.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba