Rămâi conectat

Știri

Muzeul de Științele Naturii Aiud – cel mai vechi muzeu de științe naturale din România

Publicat

în

La Aiud, cel mai vechi muzeu de ştiinţe naturale din România

Muzeul de Ştiinţe Naturii Aiud și-a început activitatea în cadrul colegiului Bethlen Gabor.

Acesta din urmă a fost înființat în anul 1622 de către principele Gabriel Bethlen (1580-1629) în Alba Iulia, iar în anul 1662, principele Mihai Apafi I l-a mutat în Aiud, unde se află și în prezent. În cadrul colegiului, în anul 1796, a fost înființat Muzeul de Științele Naturii din Aiud. Întemeietorul a fost profesorul Ferenc Benkő (1745-1816), mineralog transilvănean, un cunoscut naturalist, care a pus temeliile organizării științifice ale muzeului din Aiud.

Acest muzeu se poate lăuda cu o gamă largă de obiecte din natură, repartizate pe categorii precum: mineralogie, paleontologie, botanică, numismatică, etnografie și alte obiecte și sculpturi antice. Patrimoniul muzeal continuă să crească datorită cumpărării, donării și colectării la care se adaugă și munca elevilor și profesorilor din cadrul colegiului. Piesele care au îmbogățit colecția muzeului în număr de aproximativ 30.000 sunt expuse în trei diferite săli, fiecare specifică în felul ei.

Colecția de roci și minerale conține eșantioane din țara noastră, mai ales din județul Alba. Se pot vedea eșantioane de cuarț, opal, jasp aflate în zonele învecinate cu Aiudul. Sarea provine din Ocna Mureș, aur, pirită și cuarț din zona Abrud, Roșia Montană, precum și marmură, gresie, granit, bazalt, calcar etc. Interesante sunt de văzut și fragmentele din meteorit, care în urmă cu 130 de ani a căzut la Mociu, județul Cluj, iar profesorul universitar Ion Al. Maxim, ca martor, a descris acest fenomen. Fragmentele meteorului sunt expuse nu doar la noi în țară ci și în muzeele diferitelor țări ale mapamondului.

Colecția de paleontologie este preponderent din Transilvania, dar nu numai, fiind și din alte colțuri ale României și lumii, expusă în ordine cronologică. Fosilele ale grupelor de animale nevertebrate pe care le puteți vedea sunt: foraminifere, graptoliți, corali, anelide, echinoderme, cefalopode, trilobiți și insecte, iar din grupa celor vertebrate: pești primitivi, fildeși, unele părți din Mammuthus primigenius, Megaloceros, Coelodonta antiquitatis, Marmota bobac, cai primitivi și altele. Aici trebuie amintită fosila descoperită în a doua jumătate a secolului XIX lângă Alba Iulia. Este vorba de tibia dinozaurului sauropod. La muzeu puteți admira și speciile de plante fosile din care vom aminti doar câteva: Alethopteris, Neuropteris și cea mai impresionantă fosilă din frunza de palmier de 70 milione de ani vechime, descoperită lângă Vințul de jos.

Colecția de zoologie cuprinde animale preparate și împăiate din grupa nevertebrate: spongieri, celenterate, viermi, moluște, artropode, din grupa vertebrate: pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere.

Cele mai interesante păsări de amintit sunt cele din Delta Dunării și păsările exotice.

Ceea ce atrage atenția vizitatorilor sunt animale și fetuși umani cu malformații. Muzeul deține și un Ierbar format din plante superioare și inferioare presate.

sursa: daibau.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba