Educație și Cultură
„România prin ochii noștri”, proiect școlar la Alba Iulia
Proiect școlar la Alba Iulia: „România prin ochii noștri”
Consiliul Elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, reprezentat de eleva Iris Pralea, din clasa a VII-a C, a organizat proiectul „România prin ochii noștri”.
Acesta a avut ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular românesc, a tradițiilor și a obiceiurilor specifice poporului nostru.
Îndrumați de profesorii Anca Mocanu Gligan, consilier educativ, Diane Popa, Ioan Roman și Camelia Pop, dar și de părinți, elevii claselor V-VII au avut ocazia să se înscrie la una dintre cele trei secțiuni propuse de organizatori: „Parada costumelor populare”, „Tradiții și obiceiuri românești” și „Preparate culinare tradiționale”.
La prima secțiune, elevii au prezentat costume specifice diferitelor zone ale țării, unele autentice, foarte vechi, din Bucovina, Bihor, Sibiu, Oltenia și Țara Secașelor. Fetele au fost mândre să defileze în costumele purtate de bunicile lor, să le prezinte și să promoveze valorile autentice transmise de acestea într-o lume ce devine din ce în ce mai îndepărtată de datinile strămoșești.
De aceea, în cadrul celei de-a doua secțiuni, elevii au prezentat și câteva obiceiuri și tradiții românești din zonele din care provin bunicii lor: „Cântatul cocoșului”, „Plugarul, Alimoria”, „Fărșangul” sau „Ceata junilor”. Copiii au dorit să le transmită mai departe și celorlalți colegi care nu au avut ocazia să le cunoască sau să aibă bunici la sat.
Pentru că se apropia Postul Paștelui, elevii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, salate, dulceață, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Paștelui pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Educație și Cultură
Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia
Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică
Educație și Cultură
„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian
Expoziție specială la muzeul albaiulian
Educație și Cultură
Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat
La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”
-
Știriacum 4 zile
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Politicăacum o săptămână
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Divertismentacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Mănăstirea din Pătrângeni, locul care oferă liniște, rânduială, frumusețe
-
Știriacum 6 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 14 minute
Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii
-
Știriacum 2 săptămâni
Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale
-
Sfatul mediculuiacum 2 săptămâni
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura