Rămâi conectat

Știri

Zece lucruri mai puțin cunoscute despre România

Publicat

în

De multe ori avem impresia că ştim totul despre ţara noastră, iar cele mai multe lucruri pe care le putem spune sunt…negative. Devenita in ultimii ani tinta preferata a presei din Occident, Romania se mandreste insa si cu multe lucruri unice in lume. Le afli de pe radiounirea.ro.

1. Cea mai mica bancnota pusa vreodata in circulatie a fost emisa in Romania, in anul 1917. Valora 10 bani, iar dimensiunile sale erau de doar de 2,75 x 3.80 cm. Bancnota nu este o raritate, putand fi gasita la aproape orice anticariat.

2. Biserica de lemn a Manastirii Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume. Constructia are o inaltime totala de 78 metri, se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

3. Cel mai scump ziar din lume este un ziar romanesc. Zimbrulu si Vulturulu, gazeta bisaptamanala politica si literara si primul ziar de orientare unionista, a aparut pe 3 iulie 1850, la Iasi. Un exemplar din anul 1858, expediat catre un destinatar din Galati, a fost achizitionat in anul 2007 de catre colectionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 dolari (830.000 euro). Valoarea ridicata a exemplarului este data si de faptul ca acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour, unele dintre cele mai valoroase din lume.

4. Orasul Timisoara devenea in anul 1884 primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric. De notat ca Timisoara era atunci capitala provinciei habsburgice Voievodatul Serbiei si Timis Banat.
5. Cea mai inalta sculptura din Europa se afla in Romania. Este vorba despre chipul lui Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova. Basorelieful are 55 m inaltime si o latime de 25 m. Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a fost cel care a finantat cu 1 milion de dolari aceasta lucrare efectuata in perioada 1994-2004.

6. Palatul Parlamentului din Bucuresti este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume. Cu o suprafata desfasurata de 330.000 m², se afla pe locul 2 in lume la capitolul Cladiri Administrative (dupa cladirea Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Citește și STUDIU: Copiii din România sunt cei mai fericiţi, iar britanicii sunt printre cei mai nefericiţi

7. Cea mai lunga poezie de dragoste din lume este Luceafarul, de Mihai Eminescu, cu 99 de strofe, un record certificat de World Records Academy in februarie 2009. Este una dintre cele mai celebre poezii ale lui Mihai Eminescu, inceputa inca in 1873, dar scrisa si finisata de-a lungul multor ani pana la publicarea sa in aprilie 1883 in Almanahul societatii studentesti Romania Juna din Viena.

8. Strada Sforii din Brasov este cea de a treia cea mai ingusta strada a Europei (dupa Spreuerhofstraße din Germania si Parliament Street din Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar latimea ei este cuprinsa intre 1,11 si 1,35 m.

9. Constantina Dita este cel mai varstnic atlet din lume care a castigat o proba de maraton. Aceasta a castigat proba in 2008, la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, la varsta de 38 de ani.

10. Canalul Dunare-Marea Neagra este pe locul trei in lume in topul celor mai lungi cai de navigatie create de mana omului, dupa Canalul Suez si Canalul Panama. Pentru constructia sa au fost excavati 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87 milioane m3 la ramura nordica, Poarta Alba-Midia Navodari. Constructia sa a inceput in 1949 si s-a finalizat in 1984.
Sursa:tai-tai.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba