Rămâi conectat

Știri

Sfaturi pentru a te apăra de atacul câinilor maidanezi!

Publicat

în

Sute de oameni au fost şi încă sunt atacaţi de maidanezi, autorităţile de la noi din ţară nefiind în stare nici până acum să rezolve problema animalelor de pe străzi. Cum scapi basma curată dacă ţi se întâmplă să fii lătrat, încolţit? Instructorul de dresaj canin Mihai Nae spune că micile gesturi pe care le facem sunt esenţiale.

Dacă nu ai avut prea mult contact cu patrupedele, până acum, şi nu le cunoşti psihologia, este greu să acţionezi „ca la carte” într-o situaţie de panică. Ai, totuşi, şanse să scapi cu bine dacă ştii câteva „manevre”. E important să-ţi păstrezi sângele rece şi să nu arăţi că-ţi e frică.

  1. Nu fugi! Te vor prinde, nu ai nicio şansă. Ba chiar îi stârneşti şi mai tare. Asta deoarece câinii au un instinct de vânătoare foarte puternic şi tind să urmărească „prada” speriată.
  2. Rămâi nemişcat şi vorbeşte cu ei pe un ton ridicat, ferm! Nu fă gesturi bruşte!
  3. Tonul blând nu este o soluţie. Printre lătrături, ei oricum nu te aud, trebuie să vorbeşti tare.
  4. Dacă ai posibilitatea, lipeşte-te cu spatele de primul gard, copac, maşină, ca să-i poţi avea în vizor. Dacă te încercuiesc, vei fi mult mai nesigur şi ei vor profita imediat de nesiguranţa ta. „Stând nemişcat într-un spaţiu deschis, există riscul să fii muşcat de un câine din spate. Iar dacă apucă să muşte unul, sunt mari şanse să o facă şi al doilea”, avertizează instructorul.
  5. Ai grijă la gesturi! Nu te feri, nu da de înţeles că ţi-e frică. Este important să ai o atitudine superioadă, autoritară, astfel, te vor percepe ca pe un posibil lider şi se vor supune. „Câinii simt adrenalina, dar ea apare fie dacă fugăreşti tu câinii, fie dacă te atacă ei pe tine. Important este ce faci cu această adrenalină pe care o simt animalele. Şi aici intervin gesturile. Dacă ţipi, te fereşti, adrenalina simţită de câini se va traduce prin frică”, spune instructorul Mihai Nae.
  6. Apleacă-te uşor. Această mişcare le dă oarece emoţii câinilor care au fost loviţi de oameni şi tind să se ferească. Poţi să te faci că iei ceva de jos. E o soluţie cu 70% rată de succes, însă cu cât sunt mai mulţi câini, cu atât varianta devine mai ineficientă.
  7. Geanta te poate salva. Flutur-o pe lângă tine, creând o barieră protectoare. „Dacă nu ai nimic la tine, în 90% din cazuri pleci muşcat”.
  8. Băţul şi umbrela, cele mai bune „arme”.  Dacă ştii că treci printr-o zonă cu maidanezi agresivi, poţi lua cu tine, preventiv, un băţ, însă nu poţi avea garanţia că vei reuşi să-i ţii la distanţă. De mare efect pare a fi, însă, umbrela. Atunci când o deschizi brusc, volumul mărit îi sperie pe câini.
  9. Efectul pungii de plastic. O pungă de plastic plină de aer, care să foşnească în mână, pare să ţină la distanţă maidanezii. Chiar dacă nu înţelegem din ce motiv, această „armă” pare a fi percepută ca o ameninţare sau, cel puţin, le distrage atenţia prin zgomotul făcut.
  10. Dă-le de mâncare. Ai la tine un covrig, un biscuite? Poţi fi salvat. Această metodă îmblânzeşte orice inimă de căţel. Va uita de harţă şi va deveni brusc curios şi interesat de mâncare. Ba chiar îţi poate mulţumi cu un dat din coadă.

Spray-ul paralizant nu e o soluţie

E destul de riscant să foloseşti spray paralizant. Dacă animalele sunt la o distanţă prea mare sau o adiere a vântului risipeşte mirosul înainte de a-şi atinge ţinta, reacţia maidanezilor poate fi şi mai agresivă. Fâsâitul spray-ului îi va enerva şi mai mult. Nici aparatele cu ultrasunete nu sunt foarte eficiente. “Unele au dat randament, altele nu”, spune Mihai Nae.

Ce se întâmplă când te plimbi cu animalul de companie

Când ieşi la plimbare cu animalul tău de companie, ţinta maidanezilor nu mai eşti tu, ci câinele tău. Dacă e mic, îl poţi proteja, luându-l în braţe. Dacă e de talie mare, se va putea apăra şi singur. Ţine-l lângă tine şi, dacă ai o umbrelă sau un băţ, sunteţi salvaţi. Nu-l trage în lesă pentru că îl pui în inferioritate. El va fi atent să te asculte pe tine şi nu se mai apără. Lasă-i lesa puţin mai lejeră şi va lua singur atitudine. Dar sub nicio formă nu-i da drumul. Nu-l corecta şi nu-l certa pentru că îl faci să-i fie frică. „Câinii foarte puternici, precum Cane Corso, Ciobănescul German, Pitbull-ul, trebuie ţinuţi în continuare cu botniţa pusă. Se vor putea apăra foarte bine şi aşa. Altfel, îi vor face praf pe maidanezi şi va ieşi un scandal urât şi nedorit”, avertizează specialistul.

Bicicliştii se pot apăra mult mai uşor

Bicicliştii sunt „prada” preferată a maidanezilor. Cineva care trece în viteză prin teritoriul lor le trezeşte automat instinctul de vânătoare.  Cu toate acestea, biciclistul se poate apăra mult mai uşor, mărturiseşte instructorul de dresaj canin. „Are două variante: ori pedalează foarte repede ca să-i lase în urmă, ceea ce este mai greu, ori se opreşte şi se dă jos, folosind bicicleta pe post de armă. Practic, o roteşti în jurul corpului, arătând că te poţi apăra”.

sursa: click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba