Se schimbă regulile în creditarea ipotecară

Adăugat la Știri

creditare-ipotecaraRegulile în creditarea ipotecară sunt schimbate, în baza unei ordonanțe de urgență ce se aplică începând de astăzi. Astfel, băncile sunt obligate să caute soluții pentru reducerea poverii financiare în cazul debitorilor cu probleme, înainte să recurgă la executarea silită. De aceste prevederi vor beneficia, însă, doar cei care iau credite de acum înainte.

Noua reglementare obligă băncile să găsească soluții pentru clienții ajunși în dificultate înainte să recurgă la executarea silită. Banca trebuie să ofere în scris soluții debitorului și să reducă ratele pe o perioadă de până la un an, fie pentru că acestuia i-au scăzut veniturile, fie pentru că dobânda a crescut cu mai mult de două puncte față de momentul contractării împrumutului.Executarea silită nu poate porni mai devreme de trei luni de la declararea scadenței anticipate a creditului. Aceasta este una dintre puținele prevederi care este aplicată și creditelor în derulare.

Citește și De astăzi, românii cu datorii scapă de hărţuirea recuperatorilor

La rândul lui, consumatorul poate solicita creditorului să vândă singur imobilul înainte de declararea scadenței anticipate sau a executării silite, având la dispoziție în acest sens cel puțin șase luni. Abia după această perioadă va putea începe executarea silită. Ordonanța precizează clar că este aplicată doar pentru contractele semnate după data intrării acesteia în vigoare, adică începând de astăzi.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii