Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital, dar continuă activitatea în România

Adăugat la Știri

rosia-montanaSocietatea Roşia Montană Gold Corporation, care urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, nu şi-a putut majora capitalul social, însă activitatea firmei va continua în acest an.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a decis în luna octombrie a anului trecut majorarea capitalului social cu 430 de milioane de lei, majorare la care trebuia să participe şi statul român prin Minvest Roşia Montană, care a contestat la Tribunalul Alba această decizie.

Majorarea de capital era necesară pentru acoperirea pierderilor. RMCG a raportat pentru 2015 o pierdere de 294,2 milioane de euro, de şase ori mai mare deât pierderea înregistrată în 2014, arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Consiliul de Administraţie al RMGC a constatat în decembrie 2016 că „nici unul dintre acţionari nu a subscris şi plătit acţiunile nou-emise în cadrul termenului de exercitare, (…) termen care a expirat la data de 5 decembrie 2016”, se arată în hotărârea CA al RMGC.

Astfel, toate acţiunile nou-emise au fost anulate. Apoi, pe 19 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a hotărât continuarea activităţii societăţii, având în vedere situaţia financiară a companiei la niveulul anului 2015 şi faptul că nivelul activului net al RMGC este sub limita de 50% din capitalul social.

Citește și Ministerul Culturii a depus Dosarul Rosia Montana la UNESCO

Consiliul de Administraţie va analiza care sunt opţiunile de remediere a situaţiei ce trebuie implementată până la 31 decembrie 2016, se mai arată în documentul citat. Una dintre opţiuni este de a reduce capitalul social cu o valoare cel puţin egală cu cea a pierderilor, din moment ce pierderile nu au putut fi acoperite printr-o majoare de capital.

O măsură similară, de reducere a capitalului social, a mai fost luată şi în 2014, atunci când a fost aprobată reducerea capitalului social cu 120 de milioane de lei.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Sursa.economica.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii