Rămâi conectat

Social-Economic

România a fost în ”Epoca de Aur” – grânarul Europei *Acum am ajuns pe locurile codașe în agricultură din cauza randamentelor slabe

Publicat

în

În ţările occidentale, agricultura e văzută ca industrie, cu tehnologii şi metodologii specifice, fiecare gram şi centimetru contează, iar controlul calităţii este strict. La noi, subzistenţa pare a fi mai importantă decât eficienţa, arată specialiştii în agricultură. Citește mai multe pe www.radiounirea.ro
Ultimele raportări statistice arată că în România producţiile agricole vegetale au crescut pe linie, dar randamentele la hectar sunt pe ultimele locuri în rândul ţărilor din UE.
Câteva exemple:  *(Grâu) – România: 3,6 tone la hectar; Germania: 8,6 tone la hectar; Anglia: 8,6 tone la hectar; Danemarca: 7,4 tone la hectar. *(Porumb) – România: 4,8 tone la hectar; Spania: 11,2 tone la hectar; Austria, Franţa, Germania: peste 10 tone la hectar fiecare. *(Cartofi) – România: 17,7 tone la hectar; Belgia: 54 de tone la hectar; Germania: 47,4 tone la hectar; Olanda: 45 de tone la hectar (aceste date au fost culese de la Institutul Naţional de Statistică).
Văzând aceste cifre, ne întrebăm, ce tehnologii „secrete“ au agricultorii din ţări precum Belgia, Germania, Spania, Danemarca sau Franţa, încât obţin producţii la hectar de două-trei ori mai mari decât ale noastre?
Hectarul are fix 10.000 de metri pătraţi
Da, un hectar are şi în România, şi în alte ţări, 10.000 de metri pătraţi. Dar – spre deosebire de noi – agricultorii din Vest cultivă întreaga suprafaţă, până la ultimul metru. Aici, în România, de la drum, canal sau gardul despărţitor până în „miezul“ culturii există fâşii de câţiva metri în care plantele ori nu sunt dezvoltate, ori sunt practic necultivate. Acolo, fiecare metru contează şi chiar ultima plantă de lângă buza canalului sau de la gard este la fel de dezvoltată cum sunt cele din mijloc. Consecinţa: faţă de noi, vesticii câştigă câteva zeci sau chiar sute de metri pătraţi în plus la suprafaţa net cultivată, mai ales la culturile extinse.
Genetica versus „ochiometrica“
„Înainte de a începe însămânţarea, vesticii analizează atent calitatea solului şi nu pun în el decât seminţe perfect adecvate acelui tip de sol. Şi noi, şi ei, stăm foarte bine cu materialul genetic, dar suntem în urmă la capitolul adecvării seminţelor cu solul“, a explicat Ştefan Poienaru, director general al unui grup agricol din România. De asemenea, diversele substanţe administrate solului şi, apoi, plantelor (îngrăşăminte, pesticide, inclusiv apa) sunt plasate după scheme şi calendare atent întocmite, în cantităţile exacte de care este nevoie, numai după calculele şi la indicaţiile inginerilor agronomi. Nimic nu se pune în sol sau pe plantă la întâmplare (cum se mai obişnuieşte încă pe la noi), şi întreaga evoluţie – de la încolţire la maturitate – este urmărită cu maximă acurateţe. Dacă în Vest se respectă cu stricteţe, la gramaj, cantităţile de input-uri, la noi se mai pune şi cu sacul/bidonul, în binecunoscutul stil „ochiometric“.
De la automatizare la teleghidare şi robotizare
La o conferinţă recentă pe teme agricole, unul dintre vorbitori, un fermier român, le-a explicat auditorilor ce a văzut în Belgia: „În faţa unei combine care merge teleghidată este, totuşi, nevoie de prezenţa unui om, a unui antemergător. De ce? Mi-a explicat prietenul la care mersesem în vizită, proprietarul acelei exploataţii: pentru că s-ar putea ca în lan să doarmă cineva şi n-ar fi bine să fie surprins de utilaj“… Pare o legendă, dar nu e deloc departe de adevăr: în tot mai multe exploataţii din Vest automatizarea este la ordinea zilei şi, mai nou, au început să se folosească instrumentele teleghidării (de exemplu, prin GPS) şi ale robotizării. Prezenţa umană redusă în câmp reprezintă un avantaj nu doar pentru randamentul culturii, ci şi pentru profitabilitatea acesteia, cheltuielile de personal fiind mult mai mici decât în România.
Pentru noi, de fapt nu randamentul e important
„Poate va fi o surpriză pentru multă lume, dar o să vă spun că la noi multe culturi sunt realizate pentru profit, mai exact pentru acoperirea cheltuielilor, nu pentru randament. Iar profitul este, de fapt, subvenţia primită pe suprafaţă“, ne mai relatează Ştefan Poienaru. „Dacă au tot aceleaşi cheltuieli pe hectar, la cultivare, iar după recoltă obţin tot venituri la limita acoperirii cheltuielilor, cei mai mulţi agricultori mizează doar pe subvenţie, ca surplus. Astfel că randamentul culturii rămâne într-un plan îndepărtat al preocupărilor“, conchide şeful grupului agricol.
sursa: www.adevărul.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

ADI Salubris Alba, acțiuni educative în școli

Publicat

în

Acțiuni educative în școli, desfășurate de ADI Salubris Alba

În cadrul programului „Săptămâna verde”, echipa tehnică a ADI Salubris Alba a desfășurat o serie de acțiuni educative în școli din județul Alba, cu scopul de a promova importanța respectării regulilor de colectare a deșeurilor pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos.
Acțiunea desfășurată la Școala Generală „Avram Iancu” din Zlatna alături de colegii noștri de la APM Alba a constat în discuții și activități interactive prin care copiii au învățat cum să colecteze corect deșeurile și cum pot contribui la protejarea mediului înconjurător.
Campania noastră de informare și conștientizare a continuat cu aceleași obiective și la Școala Gimnazială Ciugud.
„Această inițiativă reprezintă un pas important în efortul nostru continuu de a construi o comunitate mai informată și mai responsabilă. Învățarea și aplicarea corectă a selecției deșeurilor nu sunt doar gesturi ecologice, ci și o responsabilitate socială. Fiecare sticlă de plastic, fiecare hârtie sau carton, și fiecare obiect metalic pe care îl reciclăm contribuie la un viitor mai curat și mai sigur pentru noi toți”, au transmis reprezentanții ADI Salubris Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba