România a declanşat mecanismul de alertă european privind imunoglobulina: O femeie a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină

Adăugat la Sănătate, Știri

România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Criza durează de mai multe luni, în condiţiile în care România are nevoie lunar de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame, potrivit ministrului Pintea.

România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Ministerul Sănătății a informat Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene. Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.

În urmă cu o lună Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină, pe lângă celelalte peste 2.000 de doze ce vor mai fi trimise săptămâna aceasta. Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unitățile sanitare din țară au la dispoziție o linie telefonică special înființată la Ministerul Sănătății la care pot anunța cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unități sanitare să fie direcționate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri.

Citește și Pacienții care cumpără medicamente în perioada în care sunt internați, pot să primească contravaloarea medicamentelor şi materialelor

O femeie de 69 de ani a murit, în decembrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Pacienta din Alba a fost transferată de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulină. Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii