Rămâi conectat

Educație și Cultură

PANTHEON 3D, proiect câștigat de Muzeul Unirii Alba Iulia: Valorificarea operelor de artă din colecția muzeului albaiulian prin tehnologie modernă

Publicat

în

PANTHEON 3D, VALORIFICAREA INTERDISCIPLINARĂ A OPERELOR DE ARTĂ ROMANĂ REPREZENTÂND ZEITĂȚI ȘI PERSONAJE MITOLOGICE DIN COLECȚIA MUZEULUI NAȚIONAL AL UNIRII ALBA IULIA este un proiect depus de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și declarat câștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. I/2018, după prima etapă de concurs pentru aria Programe Multianuale.

Programul PANTHEON 3D s-a situat pe locul al II-lea, dintr-un număr de 9 programe câștigătoare și un total de 53 depuse în total în cadrul acestei categorii de finanțare. Este primul an în care MNUAI aplică la AFCN pentru secțiunea de finanțare a programelor multianuale complexe.

Programul se va derula pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019 (15 ianuarie 201829 noiembrie 2019), și va beneficia de o finanțare în valoare de 199.997 de lei. Această cifră reprezintă până în prezent, cea mai mare sumă aprobată de către A.F.C.N. pentru un proiect al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. În cadrul bugetului, contribuția proprie stabilită prin alocare bugetară de la CJ Alba este de 50.401 lei.

Programul cultural antrenează nouă specialiști din domeniile arheologiei, istoriei și artei Antichității clasice, fotogrammetriei și digitizării 3D, restaurării. Acestora li se adaugă prin contribuția lor importantă cele două traducătoare, întregul material informațional al programului fiind accesibil și în limba engleză. Echipa de implementare a programului cultural PANTHEON 3D este alcătuită din: Anca Timofan (arheolog) – coordonator de program, Călin Șuteu (specialist în fotogrammetrie și digitizare 3D), George Bounegru (arheolog), Radu Ciobanu (arheolog), Ilie Lascu (arheolog), Radu Ota (arheolog), Cătălin Pavel (arheolog), Dan Anghel (restaurator), Dana Burnete (restaurator), Adina Bogdan (traducător), Gabriela Cristina Balica (traducător).

Programul cultural multianual PANTHEON 3D se afirmă ca fiind cea mai ambiţioasă iniţiativă din domeniul valorificării şi expunerii patrimoniului arheologic, întreprinsă în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, şi una dintre puţinele la nivel naţional. De asemenea, pe plan internaţional documentarea 3D colecţiilor şi monumentelor a depăşit stadiul de pionierat devenind o practică curentă şi integrată a muzeelor. Scopul declarat al acestui program este valorificarea patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă (digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, realizarea unei platformei interactive 3D și a unei colecții virtuale accesibile online) și prin metode clasice (organizarea a patru expoziții având ca tematică religia și mitologia greco-romană, publicații cu caracter de popularizare a artei și religiei romane, ateliere și prezentări pentru elevi și studenți.

Activitățile programului cultural PANTHEON 3D vor fi organizate la sediul MNUAI și în spațiul Muzeului Principia administrat de către Primăria Municipiului Alba Iulia (partener în cadrul programului).

Obiectivele programului PANTHEON 3D sunt largi fiind orientate către multe categorii de beneficiari direcți și indirecți, avîndu-se în vedere priorități educative, muzeale și de cercetare științifică. Activitățile programului sunt interdisciplinare și se raportează celor două metode de valorificare a patrimoniului cultural – cea clasică și cea modernă, generînd astfel mecanisme și procese durabile în sensul continuării și multiplicării. Facilitarea accesului la patrimoniu pentru publicul larg este unul dintre obiectivele specifice ale programului nostru. Astfel, activitățile propuse vizează crearea unei infrastucturi a tehnologiei informațiilor (alcătuită dintr-o platformă interactivă – o expoziție virtuală, care va permite accesul la informațiile existente în baza de date, expunerea replicilor pieselor de artă romană care vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități de vedere, publicarea online a colecției virtuale, conținînd modelele 3D și suportul informațional științific pentru fiecare piesă prelurată digital, organizarea expozițiilor tematice și difuzarea cataloagelor de popularizare în tiraj mare).

Principalele activități care au în vedere valorificarea interdisciplinară directă a pieselor de artă romană sunt:

  1. Colecția științifică virtuală – PANTHEON 3D. Se va crea o colecție virtuală a pieselor de artă reprezentând divinități romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicații tehnice, dar mai ales de informații cu caracter științific legate de piesă, în limbile română și engleză. Colecția virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituție furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.
  2. Platforma digitală interactivă – expoziția virtuală mobilă. Pe lângă disponibilitatea online a produselor digitale, se are în vedere o expunere integrată a colecției de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atât mediului muzeal cît mai ales mediului educațional, cu adresare directă înspre publicul larg. În cadrul lecțiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit în orice altă expoziție incluzând elemente digitale interactive, un aspect important în sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare și la restul colecției muzeului.
  3. Cele patru expoziții temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităților panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar și varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinități aparținând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expozițiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopții Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziție va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.
  4. Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D. în scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cât mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, în limbaj Braille.

Alte activități cuprind workshop-uri cu studenți, ateliere de creație cu elevi și prezentări pentru elevi susținute de specialiști.

PANTHEON 3D poate constitui prin concept un program pilot, un model de urmat pentru noile abordări de valorificare modernă, interdisciplinară a patrimoniului cultural național mobil. Publicarea Colecţiei virtuale a pieselor de artă romană reprezentând divinităţi, pe site-ul Muzeului Naţional al Unirii, dar şi în cadrul bibliotecii digitale a patrimoniului european (Europeana Collections), reprezintă un produs durabil important pe scena valorificării digitale a patrimoniului mobil, pe o platformă online care poate fi updatată și adaptată progresiv la necesităţile şi exigenţele mediului ştiinţific. Elementul principal de sustenabilitate şi continuitate în acest caz este reprezentat de posibilitatea adăugării de piese noi din colecţiile muzeului şi creşterea vizibilităţii internaţionale a acestora. Pentru România, PANTHEON 3D, ca program complex de digitizare al patrimoniului, reprezintă în mod cert un demers de pionierat, cu potenţial foarte mare de a deveni un reper semnificativ pe piaţa de produse culturale, atât la nivel regional cât şi la nivel european.

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte “Regina Maria” – Alba Iulia, Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” – Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba