Numele localităților care conțin litera „î” ar putea fi schimbate

Adăugat la Știri

Un proiect de lege depus de parlamentari PSD, aflat în dezbatere, prevede ca numele localităților din România care se scriu cu litera „î” să fie schimbate cu „â”. În cazul în care propunerea este votată de parlamentari, cei care locuiesc în aceste localități vor trebui să-și schimbe actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere.

Potrivit inițiatorilor, se dorește prin această lege aplicarea regulilor stabilite de Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din luna februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române.

Pentru a nu crea aglomerație și confuzie la oficiile care se ocupă de schimbare actelor de identitate, legea prevede că toate acestea se vor schimba cu noua denumire, scrisă cu „â”, la reînnoire, după expirarea termenului de valabilitate a celor de acum.

Citește și 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română : Îl poți pronunța ?

Parlamentarii spun că prin promovarea acestui proiect de lege se realizează și o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale, care ar putea fi folosită în mod oficial, în activitatea curentă a acestor localități.

Proiectul de lege a fost semnat și de trei parlamentari PNL, unul de la USR și unul de la UDMR. Guvernul urmează să dea, până în aprilie, un punct de vedere cu privire la oportunitatea acestui proiect de lege.

Sursa:greatnews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii