Miei mai puțini și mai mici, anul acesta, de Paște

Adăugat la Știri

Anul acesta, de Paşte, vom avea puţini miei. Asta pentru că sunt prea mici pentru a putea fi consumați în siguranță. Fermierii şi ciobanii cred că nu prea vor avea animale de sacrificat, iar medicii ne atrag atenția că ne-am putea îmbolnăvi dacă mâncăm din carnea unui miel sub 10 kg.

Aveţi mare grijă atunci când cumpăraţi carnea de miel pentru masa de Paşte. Nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10 kilograme pentru că acesta conţine mult colagen şi este greu de digerat.

Mieii mai mici au un conţinut mai ridicat de oxipurine. Din cauza conţinutului ridicat de colagen, carnea acestui animal este foarte greu de digerat, cade greu la stomac, mai ales în contextul unei mese bogate de Paşte. Este periculos pentru cei care suferă de probleme digestive, bilă, pancreas. Un miel mic nu are calitate biologică ridicată şi pe deasupra este o proteină care nu ne hrăneşte. Recomandat este ca dacă nu putem cumpăra un miel de 14, 15 kg, să luam măcar o bucată.

Din punct de vedere economic, un miel de 5, 6 kilograme nu este deloc spornic. El conţine foarte multă apă şi într-un final va rămâne cu foarte puţină carne.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

Citește și Autoritățile locale din Alba trebuie să solicite amenajarea de centre temporare de sacrificare a mieilor: Inspectorii sanitar-veterinari încep controalele în pieţe, târguri şi abatoare, înainte de Paşte

Cu trei săptămâni înaintea Paştelui, carnea de miel costă în jur de 11-15 lei kilogramul în viu, de la 8 lei anul trecut, din cauza ofertei mici. Crescătorii mizează pe export şi ţin animalele pentru vară sau toamnă, scrie portalul agrointel.ro.

Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis, spune că mieii nu au avut timp să se facă pentru greutatea optimă pe care o cere piaţa, dar o parte dintre ei din exploataţiile care au avut fătări mai timpurii animalele au ajuns la kilogramele potrivite.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii