Rămâi conectat

Știri

Autoritățile locale din Alba trebuie să solicite amenajarea de centre temporare de sacrificare a mieilor: Inspectorii sanitar-veterinari încep controalele în pieţe, târguri şi abatoare, înainte de Paşte

Publicat

în

În perioada Sărbătorilor Pascale» când în mod tradiţional» consumul de alimente de origine animală creste semnificativ» Direcţia Sanitar Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dispus masuri specifice în aceasta perioadă precum si o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea dc mici, ouăle precum şi alte alimente de origine animala destinate consumului uman.

începând cu dala 05.03.2018 medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A.Alba, au demarat efectuarea de controale si verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în târgurile dc animale» pieţele agro-alimcntarc, abatoare si centre de sacrificare temporare, unitati de transare, unitati dc depozitare, unitati de alimentaţie publica, precum si în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animala. Aceste controale se vor contina până 07.04.2018

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, 1PJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite dc legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

In toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse dc origine animală, se va asigura personal de specialitate.

Sacrificarea micilor sc va realiza în unităţi de abalorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi inlraeomunitare din judeţul Alba publicate pe sitc-ul ANSVSA.

In cazuri excepţionale sacrificarea micilor sc poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum şi cerinţele privind bunăstarea animalelor şi gestionarea materialului cu risc speciile.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor sc va realiza în baza solicitării din partea primăriilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ- funcţionarea centrelor dc sacrificare a mieilor este permisă numai pentru perioada 22.03-07.04.2018,orele 700 -17,>0

Primăriile care doresc să amenaje centre pentru sacrificarea mieilor în această perioada pot transmite către D.S.V.S.A. Alba până Ia data dc 20.03.2018 o solicitare în vederea autorizării sanitar veterinare.

Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spaţiile de sacrificare în care sc respectă cerinţele sanitar veterinare.

Alba Iulia,str. Lalelelor, nr.7A, Cod Poştal 510217 Tel. 0258S35915, Fax. 0258806235,e-rnail: offic

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea micilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :

  • separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;
  • asigurarea condiţiilor dc bunăstare in timpul sacrificării mieilor (asomator electric)
  • spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare:
  • sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd sc impune;
  • facilităţi dc colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
  • Dirijarea subproduselor la unităţile dc ccarisarc şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului dc sacrificare.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar

Aplicarea mărcii de sănătate pc carcasele dc mici sc va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem dc către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea micilor.

in cazul mieilor destinaţi sacrificării sc vor avea în vedere următoarele aspecte:

Controlul stării de sănătate şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislaţiei, care sunt sănătoase şi care sunt crescute în gospodării sau fereme îndemne de boli transmisibile.

-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii

-Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite dc certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar

în cazul ouălor destinate consumului uman

  • Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să (ie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
  • transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
  • ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi trebuie să provină din centre dc ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele dc comercializare aplicabile ouălor. cu excepţia ouălor comercializate prin vînzare directă;

-este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară

Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, sc realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Alba Iulia.str. Lalelelor, nr.7A, Cod Poştal 510217 Tel. 0258835915, Fax. 0258806235,e-mail:

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pol li expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale nccorodabil, uşor de curăţat şi igienizat

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, ctc).

Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodsclor alimentare şi târguri de produse tradiţionale, a brânzcturilor obţinute de producătorii agricoli, sc va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

l ista Circumscripţiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Alba:

  1. S.V.S.A. Ai ud Tel. 0258/861658
  2. S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
  3. S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
  4. S.V.S.A. Sebeş Tel. 0258/731038
  5. S.V.S.A. .Alba lulia tel. 0258/835701
  6. S.V.S.A. Teius tel.0258/851717

In cazul în care, în urma controalelor sanitar veterinare, ciectuate de inspectorii de specialitate din cădiul D.S.Y.S.A. Alba, sc constată ca în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare unităţile de depozitare, unităţile de alimentaţie publica, precum si în toate unităţile unde sc comercializează alimente de origine animala, nu sunt respectate condiţiile sanitar veterinare de funcţionare, vor fi aplicate sancţiuni în conlormitate cu legislaţia sanitar veterinara in vigoare, suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor , respectiv confiscarea produselor de origine animala..

Reamintim consumatorilor ca pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar veterinare teritoriale amintite anterior.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba