Mașinile fără RCA, inspecție tehnică sau impozit plătit vor fi ridicate după doar 2 luni : Proiect

Adăugat la Știri

masini-ridicateToate maşinile parcate pe domeniul public şi cu inspecţia tehnică expirată, precum şi cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe şi impozite ar putea fi ridicate de primării după doar două luni de la data la care au fost găsite şi considerate astfel abandonate, în loc de un an, cât prevede acum legea. Modificările vor intra în dezbaterea Parlamentului în această toamnă, scrie Profit.ro, citată de News.ro.

Conform noilor măsuri propuse, va fi scurtat de la un an la 60 de zile termenul pentru care un vehicul aflat pe domeniul public sau privat poate fi considerat abandonat. Proiectul extinde, în acest context, şi categoria vehiculelor abandonate, care va cuprinde: toate vehiculele parcate pe domeniul public al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi cele neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie sau cele pentru care proprietarul nu a achitat taxele şi impozitele prevăzute de lege.

În prezent, pentru identificarea proprietarului sau a deţinătorului legal al vehiculului fără stăpân sau abandonat, primarul aduce la cunoştinţă publică caracteristicile tehnice ale vehiculului şi locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunţ într-un cotidian local, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare.

Citește și A demarat programul de finanţare a reţelei de alimentare pentru maşini electrice

Conform noilor prevederi, primarul va trebui să anunţe locul de identificare a autovehicului, înainte de a fi demarate procedurile de ridicare.

Parlamentarii propun, de asemenea, reducerea de la 10 zile la 5 zile a termenului în care, după primirea somaţiei de la primărie, proprietarul trebuie să ridice autovehiculul abandonat, în caz contrar acesta trecând în proprietatea primăriei.

Autorii proiectului de lege vor să se asigure că proprietariul unui vehicul abandonat nu îl va muta doar pe un alt spaţiu public şi prevăd ca simpla mutare să nu întrerupă termenele şi procedurile specifice pentru o maşină abandonată.

Proprietarul va putea să nu ridice autovehiculul, în urma somaţiei primăriei, doar dacă îl aduce în stare proprie de funcţionare pe drumurile publice. În acest sens, proprietarul va trebui să prezinte dovada că maşina corespunde din punct de vedere tehnic, având inspecţia tehnică periodică în termen de valabilitate, şi că este asigurat, cu toate taxele şi impozitele achitate la zi.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii