Rămâi conectat

Știri

Locuri care merită vizitate: Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund”, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România

Publicat

în

Locuri care merită vizitate: Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund”, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România

Lacul Șureanu sau Iezerul Șureanu numit și Lacul fără Fund, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România.

Este situat la altitudinea de 1840 m pe treapta inferioară a circului glaciar din estul Vârfului Șureanu. Are o adâncime de 7,3 metri, iar localnicii îl numesc Lacul fără Fund. În jurul acestui lac din masivul Şureanu s-au ţesut de-a lungul vremii o mulţime de poveşti şi legende.

Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund” cum mai este el denumit de localnici, se află chiar la baza masivului Șureanu, în județul Alba. El adăposteşte plante rare, fapt ce i-a conferit statutul de rezervaţie botanică, dar totodată este considerat cel mai frumos lac glaciar din ţară, aflându-se într-un cadru natural ce-ţi taie răsuflarea. Mai mult, sub razele soarelui luciul verzui al apei oferă un peisaj de-o splendoare rar întâlnită. Lacul este inclus în rezervația Complexă Iezerul Șurianul care păstrează rarități floristice, precum Leucorchis albida, o orhidee alpină rară, cu flori albe. Aici se găsesc și zâmbri (Pinus cembra), arbore conifer relict din timpul glaciațiunilor, rar și ocrotit. Lacul este populat cu păstrăvi din râul Frumoasa.

Despre legendele lacului ”fără fund” vorbesc cel mai bine ciobanii care îşi pasc oile în apropierea acestuia. Ciobanii ce îşi duc turmele pe culmile Şureanului, ale Vârfului Pătru şi ale Cârpei, se întâlnesc uneori pe malul iezerului, la o poveste. Niciodată însă nu îndrăznesc să intre în apele turcoaz ale lacului. ”Niciodată nu facem baie aici. Se spune ca este un balaur care te trage la fund. Că o fi aşa sau nu, n-avem chef să aflăm pe pielea noastră”, spune un cioban care ajunge des cu oile în apropierea iezerului. În realitate, faptul că lacul este unul glaciar face ca apa să fie extrem de rece în orice anotimp. Chiar şi după zile întregi de căldură, apa rămâne foarte rece şi scăldatul este imposibil. Specialiştii spun că e vorba despre efectul pe care îl are apa foarte rece asupra corpului uman. După câteva minute de îmbăiat în apa respectivă, corpul devine greoi, mişcările încete şi apare senzaţia că eşti tras în jos de o forţă necunoscută. Astfel şi-au găsit sfârşitul mai multe persoane care au avut curajul să se scalde în iezer.

Iezerul Şureanu se găsește pe treapta inferioară a circului glaciar din estul Vârfului Şureanu, la altitudinea de 1.840 de metri. Lacul, de 100 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, este adânc de 7,3 metri. Iezerul Şureanu se situează într-un peisaj pitoresc minunat, cu un relief spectaculos şi este înconjurat de jnepeni. Dacă treceţi prin zonă, trebuie să reţineţi că înotul este interzis.

Claritatea apei creează impresia unei adâncimi mici, însă în realitate, apa este adâncă încă de la mal şi foarte de rece. Cât despre legenda sa, că n-ar avea fund, localnicii spun: „Oooo, păi din moși, strămoși s-a auzit așa. Au zis că n-are fund. Așa se aude și acum, că n-are fund și cică un cioban a scăpat o bâtâ în lac și a găsit-o pe mare. Aventuri de alea, de nu știe nimeni de ele!”.

Accesul la Iezerul Şureanu se face de pe DN 67 C, ce trece prin Şugag şi continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oaşa, pe lângă Mănăstirea Oaşa şi Poarta Raiului. Din Sebeş sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în aproximativ două ore.

Lacul Iezerul Șureanu face parte din situl natural ”Frumoasa”, care cuprinde trei masive (Cindrel, Lotru, Șureanu) ale grupe Parâng. Alături de Iezerul Mare și Iezerul Mic din Cindrel, Iezerul Șureanu întregește relieful glaciar al zonei. Aflat în administrația județelor Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea, situl constituie una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpați, cu belșug de păduri virgine.
Sursa:ziarulprahova.ro, adevarul.ro, wikipedia, sursa foto:wikipedia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba