Rămâi conectat

Știri

Comportamentul îl face pe om: Învață să spui „mulțumesc”

Publicat

în

Comportamentul il face pe om! La tara, in orasele mici sau la periferia oraselor mari, exista bunul si stravechiul obicei de a-i saluta pe toti cei pe care ii intalnesti, fie cunoscuti, fie necunoscuti.

In aceste locuri, sentimentul de apartenenta la aceeasi comunitate este inca viu si sa nu saluti inseamna sa-ti atragi multe antipatii.

Acest obicei, de a te descoperi in semn de respect fata de cineva, a disparut la noi aproape cu desavarsire. Cuvinte precum “buna ziua”, “va rog” si “multumesc” au devenit din ce in ce mai rare in vocabularul nostru.

In orice ocazie si in orice conversatie trebuie sa-ti cunosti locul. Trebuie sa ne respectam si sa-i respectam pe ceilalti. Atunci cand primesti un ajutor total dezinteresat, un cadou, o vorba buna, spune “multumesc“, arata-i celuilalt ca iti pasa si ca apreciezi ceea ce face pentru tine. Nu te comporta ca si cum totul ti se cuvine! Cuvantul “multumesc” are o putere foarte mare: intareste relatiile si ne face mai fericiti si mai increzatori in ceea ce avem.

Acorda celuilalt respect si admiratie. Exista o vorba care spune: “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!“. Tine cont de asta! Cu siguranta traiesti un sentiment de bine atunci cand ti se spune “multumesc” asadar, multumeste la randul tau.

Este de bun simt si NORMAL sa spui:

“Buna ziua”. Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intampini pe cineva.
“Multumesc”- daca ti se ofera ceva.
“Te rog”- daca ceri ceva.

Iata cateva reguli de bun simt atunci cand vine vorba de comunicarea virtuala.

1. Incepe orice e-mail cu o formula de salut

In functie de persoana careia te adresezi: “buna ziua”, “buna”, “salut”… Nici un om nu este atat de neinsemnat incat sa nu merite un salut din partea noastra.

2. Prezinta-te

Daca este prima oara cand contactezi acea persoana spune-i cine esti si scrie-i pe scurt ce te-a determinat sa trimiti acel e-mail.

Prezentarea marcheaza stabilirea unei legaturi intre doua persoane care, dintr-o data, inceteaza sa mai fie straine una cu cealalta. Nu fii prea familiar pentru ca poti rupe imediat o relatie care ar fi putut sa devina utila sau ar fi putut sa se transforme intr-o prietenie.

3. Scrie corect romaneste

Nu-ti bate joc de limba romana. Foloseste limba romana curata. Daca nu stii exact ce inseamna un cuvant, cauta pe google, in DEX sau evita folosirea cuvintelor de al caror sens habar nu ai.

4. Nu scrie in graba

Daca nu ai timp, nu scrie. Graba strica treaba, iar mesajul tau poate fi confuz pentru cel ce il citeste.

5. Reciteste inainte de a da “send”

Cand comunici in scris ai toate conditiile sa-ti gandesti mesajele in profunzime. Prin urmare, gandeste, scrie, citeste ce-ai scris si apoi trimite mesajul.

6. Foloseste o formula de incheiere

In functie de cui te adresezi si de continutul e-mail-ului.

Daca e vorba despre o rugaminte spune “multumesc“, daca astepti sa primesti ceva spune “multumesc“… Multumeste chiar si pentru timpul acordat citirii e-mail-ului. Nimeni nu este obligat sa-ti ofere nimic! Poti incheia cu o formula clasica precum: “toate cele bune“, “o zi buna“, “ganduri bune“… Nu uita ca, bunele maniere sunt apanajul omului care isi cunoaste exact locul in lumea in care traieste.

eustiu.com și mayra.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba