Rămâi conectat

Știri

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

Publicat

în

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

FLORIILE deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Astăzi este duminică Floriilor,ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de către localnici cu frunze de palmier. Află de pe www.radiounurea.ro cui trebuie să-i spui “la mulți ani” duminică.

La această dată, sute de mii de români își aniversează și onomastica. Este vorba despre cei care poartă nume de flori.

Așa că nu uita să le spui “la mulți ani” prietenilor și rudelor care se numesc Anemona, Angela, Angelica, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruț, Codruța, Crăița, Crina, Crin, Crinu, Crinuța, Daria, Delia (de la dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei), Eugenia, Floarea, Flora, Florența, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Hortensia, Iris, Iasmin, Iasmina, Lăcrămioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Luminiţa, Lucia, Liliana, Lilian, Mălin, Mălina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Ortansa, Panseluța, Romanița, Roza, Trandafir, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Veronica, Zambila sau Zambilica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Jandarmeria Alba a efectuat o nouă acțiune de ecologizare în zona Parcului Național Apuseni

Publicat

în

Jandarmeria Alba a efectuat o nouă acțiune de ecologizare în zona Parcului Național Apuseni

În cadrul unui demers ecologic dedicat protejării mediului înconjurător, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au desfășurat ieri, 26 martie, o acțiune de ecologizare în zona Ghețarului Scărișoara din comuna Gârda de Sus.

Acțiunea s-a desfășurat alături de membrii Administrației Parcului Național Apuseni și face parte din seria de activități dedicate împlinirii a 175 de ani de existență a Jandarmeriei Române, totodată vizează păstrarea curățeniei și protejarea unuia dintre cele mai importante obiective naturale din județul Alba.
În urma acestei campanii, jandarmii și reprezentanții Administrației Parcului au reușit să colecteze sute de kilograme de deșeuri, care pun în pericol atât frumusețea naturală a zonei, cât și echilibrul ecologic al acestui habitat unic.
Jandarmeria Alba continuă să susțină inițiativele de protejare a mediului și este angajată ferm în aplicarea legii și în acțiuni menite să contribuie la menținerea unui climat curat și sustenabil.
Totodată adresăm un îndemn cețățeniilor să nu polueze și să nu arunce gunoaie în natură, deoarce fiecare deșeu lăsat în urma noastră afectează mediul, sănătatea și frumusețea locurilor în care trăim. Fiecare acțiune de respect față de natură este un pas înainte spre un viitor mai curat și mai sănătos !


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

DSVSA Alba desfășoară controale tematice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

în

DSVSA Alba desfășoară controale tematice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba desfășoară verificări specifice pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și pentru a proteja drepturile și interesele consumatorilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe.

Controalele tematice au început în 19 martie și continuă până în 19 aprilie 2025.
Inspectorii DSVSA Alba vor proceda la:
• Verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.).
• Monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară.
• Controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc).
În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Transmitem tuturor consumatorilor să achiziționeze produse doar din spații autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru că acestea sunt supuse verificărilor de specialitate și prezintă o garanție pentru consumatori. Cei care cumpără produse, preparate și diferite mâncăruri de la persoane fizice, care le comercializează pe site-uri de anunțuri sau pe rețele de socializare, se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere. Astfel, pentru evitarea posibilelor episoade de toxiinfecții alimentare, recomandăm achiziționarea produselor tradiționale, cozonaci, prăjituri, platouri cu aperitive și preparate din carne de miel etc., doar de la unități înregistrate, nu și de la persoane fizice neautorizate. Persoanele fizice sau juridice, care comercializează produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, riscă sancțiuni contravenționale mari.
Controalele sunt efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare, iar în această perioadă să nu existe toxiinfecții alimentare.
Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilităţii; parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite; controlul potabilităţii apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deşeurilor; întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor; aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.
Cerințe care trebuie respectate în privința produselor alimentare de bază în perioada premergătoare și în perioada Sărbătorilor Pascale. Carnea de miel:
• Va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
• Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare.
• Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată.
• Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
Ouă și produse din ouă:
• Comercializarea se va face doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar.
• Transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
• Ouăle trebuie să fie marcate conform legislației și să fie supuse examenului ovoscopic.
• Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
Lapte și produse lactate:
• Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar.
• Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării.
• Comercializarea trebuie să fie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție.
• Ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
Pește și produse din pescuit:
• Comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar.
• Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător.
• Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili.
• Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare.
Alte produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc.):
• Se vor comercializa doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară.
• Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor animale:
• Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală.
• Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora.
• Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor.
Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Eficiență energetică sporită pentru corpul A al clădirii Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș: Licitație lansată în SEAP

Publicat

în

Eficiență energetică sporită pentru corpul A al clădirii Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș

Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare a serviciilor de elaborare a documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a proiectului tehnic cu detalii de execuție, a asistenței tehnice din partea proiectantului pe parcursul derulării lucrărilor și a execuției lucrarilor în cadrul proiectului: „Creșterea eficienței energetice a clădirii Colegiului Național Lucian Blaga Sebeș – Corp A, str. Călugăreni, nr. 49, municipiul Sebeș, jud. Alba”.

Valoarea totală estimată a contractului propus este de peste 7,8 milioane de lei.

În ceea ce priveşte consumul de energie al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, au fost identificate o serie de probleme:

*Lipsa termoizolării planşeului de peste ultimul nivel (sub şarpantă) cu un strat suplimentar de vată minerală;

*Lipsa termoizolării soclului clădirii;

*Necesitatea montării pe şarpantă a unor panouri fotovoltaice pentru producerea energiei;

*Necesitatea refacerii/reabilitării instalaţiilor de apă-canal/termice/ventilaţie și a dotării cu echipamente ce utilizează surse de energie regenerabile;

*Lipsa unui sistem de încălzire eficient energetic;

*Necesitatea refacerii/reabilitării instalaţiilor electrice și a instalării corpurilor de iluminat cu consum redus de energie, tip LED;

*Necesitatea de măsuri privind eliminarea infiltraţiilor de umezeală;

*Lipsa termoizolării exterioare a pereților exteriori ai clădirii.

Toate acestea duc la o ineficienţă din punct de vedere energetic, astfel încât este necesară aducerea corpului la o stare bună din punct de vedere tehnic şi structural.

Investiția este finanțată prin PNRR. Data limită pentru primirea ofertelor este 14 aprilie 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba