Rămâi conectat

Știri

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

Publicat

în

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

FLORIILE deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Astăzi este duminică Floriilor,ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de către localnici cu frunze de palmier. Află de pe www.radiounurea.ro cui trebuie să-i spui “la mulți ani” duminică.

La această dată, sute de mii de români își aniversează și onomastica. Este vorba despre cei care poartă nume de flori.

Așa că nu uita să le spui “la mulți ani” prietenilor și rudelor care se numesc Anemona, Angela, Angelica, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruț, Codruța, Crăița, Crina, Crin, Crinu, Crinuța, Daria, Delia (de la dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei), Eugenia, Floarea, Flora, Florența, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Hortensia, Iris, Iasmin, Iasmina, Lăcrămioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Luminiţa, Lucia, Liliana, Lilian, Mălin, Mălina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Ortansa, Panseluța, Romanița, Roza, Trandafir, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Veronica, Zambila sau Zambilica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sărbătoarea Muzicii | Sâmbătă 27 iulie, de două ori mai mult spectacol, la Alba Iulia

Publicat

în

Atracțiile zilei de sâmbătă 27 iulie la Sărvătoarea Muzicii de la Alba Iulia

Cea de-a doua zi a celui mai important eveniment muzical al sezonului din Cetate începe cu o „încălzire“ (sau, după caz, răcorire) prin dans, în curtea Palatului Principilor Transilvaniei.

Agnes Toth semnează coregrafia și coordonează spectacolul susținut de o trupă de dansatori extrem de talentați.

În spiritul locului, Agnes a pregătit, începând cu ora 18.00, un program original de dansuri renascentiste, gata să ne transpună pe toți în epoca de glorie a Palatului Principilor Transilvaniei.

Tot pe scena de la Palat, dar începând cu ora 19.00, albaiulianul Vladimir Gligor-Lungan se întoarce cu drag acasă. Nu cu mâna goală, ci cu un concert extraordinar de pian- Reflexii Muzicale.

VLADIMIR GLIGOR-LUNGAN a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, cu ajutorul profesoarei Cecilia Simion, la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Din clasa a zecea s-a mutat la clasa profesorului Ovidiu Pârjol, fiindu-i elev până la finalul liceului. În prezent este student la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a ocupat primul loc pe lista de admitere. Studiază pianul cu prof. univ. dr. Vlad Dimulescu. Palmaresul competițional al tânărului pianist cuprinde numeroase distincții obținute la olimpiade și concursuri atât naționale cât și internaționale. Pe plan național sunt de menționat premiul II la Olimpiada Națională de Muzică în anii 2018 și 2019, precum și numeroase premii I și premii speciale, “Premiul Franz Liszt” la Concursul Național Pro Piano – Prietenii Muzicii în decursul anilor 2012-2021. A fost de asemenea premiat cu excelență la Festivalul Bach organizat la Cluj-Napoca în decursul anilor 2014-2019. La concursurile internaționale a obținut premiul I însoțit de premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese romantice, la același concurs, în 2019. Un alt premiu I la concursul Internațional Pro Piano organizat la București în 2019. Pianistul a participat de asemenea la concursuri în format online, cum ar fi concursul „Gradus ad Parnassum” unde a obținut premiul I de excelență în 2021. Pe lângă participarea la concursuri, a participat în decursul anilor la numeroase cursuri de măiestrie susținute atât de pianiști și profesori din România (Vlad Dimulescu, Daniel Goiți, Horia Mihail, Sorin Dogaru, Diana Dava-Barb) cât și din străinătate (Tadashi Imai, Maria Masycheva, Gyorgy Gromov, Francois Dumont, Roberto Turrin, Gabriel Teclu, Daniela Andonova). În 2017 a fost invitat să interpreteze la Studio Niculescu în Berlin, iar în 2023 a interpretat în doua recitaluri camerale organizate în București, la Palatul Suțu respectiv la Biserica Franceză „Sacre Coeur”. Tot în 2023, a interpretat ca solist alături de orchestra „Concerto” a UNMB Concertul pentru pian și orchestră nr 1 în Mi bemol major de Franz Liszt.

De la 20:30, pe scena mare din Piața Cetății, avem parte de o producție spumoasă, în care albaiulianca Alexandra Fits a pus cantități imense de suflet și pasiune – Tănase FITS Piaf. Pe scenă, alături de Alexandra, vor fi și muzicienii din Kamerata Kronstadt Brașov.

Concertul „Tănase Fits Piaf” îmbină într-un mod surprinzător de plăcut stilurile celor două mari doamne ale cântecului francez și românesc, Édith Piaf și Maria Tănase. Cele două cântărețe reprezintă repere semnificative ale Alexandrei Fits.

Pe Maria Tănase a descoperit-o la bunicii ei din Apuseni, unde auzea frecvent cântece din repertoriul „privighetoarei”. Apoi, la vârsta de unsprezece ani a găsit în biblioteca părinților integrala pe vinil a înregistrărilor ei, care i-au rămas imprimate în suflet. În aceeași perioadă, Alexandra a călătorit cu părinții ei în Franța, unde a descoperit-o pe Édith Piaf.

Visul de a cânta la fel ca cele două mari doamne ale cântecului a prins viață în sufletul ei și s-a realizat atunci când s-a mutat la Brașov, pentru a studia pianul la Facultatea de Muzică. Visul ei a prins viață datorită colaborării cu Mariano Castro, care a realizat cu rafinament aranjamentele orchestrale ale unor piese din repertoriul Mariei Tănase și al lui Édith Piaf.

Un merit deosebit îl are dirijorul Cristian Oroșanu, alături de care Alexandra Fits a realizat proiectele reprezentative „Tănase simfonic” și „Fits cântă Piaf”, ulterior creionându-se un potpuriu reprezentativ din repertoriile celor două cântărețe, care s-a numit „Tănase Fits Piaf”.

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

De 11 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia prin Centrul Cultural Palatul Principilor este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei, Caraiman și Borsec.

Programul complet al celor trei seri de spectacole incluse în proiectul Sărbătoarea Muzicii 2024 este disponibil pe turism.apulum.ro și pe canalele oficiale de comunicare ale municipalității din Alba Iulia și ale Centrului Cultural Palatul Principilor.

În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele din curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi susținute în Sala Dietei, iar cele din Piața Cetății, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

(comunicat de presă)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Recepție a noii săli de educație fizică școlară de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia

Publicat

în

Recepție a noii săli de educație fizică școlară de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia

A avut loc recepția noii săli de educație fizică școlară care va deservi Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, investiție mult așteptată, care, potrivit autorităților locale, va facilita desfășurarea activităților sportive în cadrul școlii.
Școala Gimnazială „Avram Iancu” găzduiește peste 800 de elevi, iar lipsa unui spațiu adecvat pentru sport era resimțită de aceștia. Noua clădire are o suprafață construită de 388 de metri pătrați, este compusă din sala de sport propriu zisă, vestiare pentru elevi, grupuri sanitare, cabinet medical și spații tehnice, iar la surpantă au fost amplasate vestiarul profesorilor și grupul sanitar. Suprafața sportivă totală este de 168 de metri pătrați.
Valoarea totală a investiției este de peste 2,2 milioane de lei, fiind finanțată prin Compania Națională de Investiții.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Care este bilanțul activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

Publicat

în

Bilanț al activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

În prima jumătate a anului 2024, obiectivele Inspectoratului de Poliție Județean Alba au rămas creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri și siguranța rutieră.

O altă prioritate a fost implementarea celor două proiecte cu finanțare europeană de care beneficiază Inspectoratul și identificarea de noi linii de finanțare cu fonduri europene.

 Resursele umane: În momentul prezent, procentul de ocupare a posturilor este de 84,44%.

Combaterea criminalității: În primul semestru al anului 2024, infracționalitatea judiciară se află în scădere față de perioada similară a anului 2024, infracționalitatea economică a crescut cu 6,1%, iar infracționalitatea de altă natură a crescut cu 5,35% față de semestrul I a anului 2023.

Polițiștii au descoperit, în flagrant delict, 581 de infracțiuni.

Criminalitatea stradală: În prima jumătate a anului 2024, numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 7,2% față de semestrul I 2023.

Criminalitatea contra patrimoniului a scăzut cu 5% față de primele 6 luni ale anului  2023.

Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, au scăzut cu 18%.

În domeniul silviculturii și pisciculturii, în urma activităților și acțiunilor desfășurate au fost înregistrate 124 de dosare penale, au fost aplicate 449 de sancțiuni contravenționale și a fost confiscată cantitatea de 2.875 de metri cubi de material lemnos.

Centrul operațional: În primele 6 luni ale acestui an, au fost înregistrate 11.609 apeluri primite prin SNUAU 112, cu 1,2% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.

Siguranță școlară: Prioritatea inspectoratului a rămas și pentru anul 2024, creșterea siguranției în unitățile de învățământ, sens în care polițiștii cu atribuții în domeniu au desfășurat 1.375 de activități preventiv-informative de care au beneficiat aproape 30.000 de elevi și cadre didactice.

La acestea se adaugă 14 activități informativ-preventive care au fost desfășurate în comunitate, cu prilejul unor manifestări cu public numeros, de care au beneficiat peste 2.300 de persoane.

Au fost derulate 6 proiecte și campanii care au avut ca scop conștientizarea consecințelor faptelor cu violență, bullyingului, al consumului de droguri, alcool, tutun și promovarea unui stil de viață sănătos. Peste 2.600 de persoane au beneficiat de aceste activități.  Un exemplu concludent este Proiectul comun de prevenire a victimizării minorilor intitulat sugestiv „SCUT 2024”, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog și Arhiepiscopia Română Ortodoxă Alba Iulia și la care au luat parte elevi din 10 licee din Alba Iulia.

Urmărire și extrădare: În primele 6 luni ale anului 2024, în urma activităților efectuate s-a reușit identificarea a 106 persoane aflate în urmărire (au fost prinse 15 persoane urmărite în baza unor acte penale și depistate 91 persoane dispărute/plecate voluntar).

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 52 mandate și sentințe penale și au fost soluționate 43.

În ceea ce privește supravegherile judiciare, au fost înregistrate 88 de persoane cu măsuri preventive, dintre care 76 cu control judiciar și 12 cu arest la domiciliu.

Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase: Au fost sesizate 17 infracțiuni în domeniul armelor și munițiilor și ridicate, în vederea confiscării, 12 arme precum și muniție aferentă. În ceea ce privește braconajul cinegetic, au fost constatate 6 infracțiuni  privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.

Au fost constatate două infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, 5 infracțiuni prevăzute de  OUG 195/2005 privind protecția mediului și  două infracțiuni prevăzute de OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Au fost ridicați, în vederea confiscării, 1.833 de litri de deșeuri periculoase, 192,6 kg si 2.154 de litri produse de protecția plantelor expirate.

În anul 2024, au fost emise 32 de dispoziții de suspendare sau anulare a dreptului de port și folosire a armelor.

Criminalitatea economico – financiară: În primul semestru 2024, au fost constatate 515 infracțiuni de natură economico -financiară.

Au fost organizate 11 acțiuni de amploare, iar pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 87 de percheziții domiciliare, privind infracțiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, obținere ilegală de fonduri, înșelăciune, silvicultură, proprietate intelectuală, în cadrul a 11 dosare penale, fiind dispuse 10 măsuri preventive.

Activitățile s-au desfășurat pe raza a 5 județe (Alba, Cluj, Sibiu, Botoșani și Mehedinți).

Prin activitățile de urmărire penală desfășurate în cadrul dosarelor penale, s-a reușit recuperarea prejudiciilor în valoare de peste 13.000.000 de lei.

Siguranța traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.

În primele 6 luni ale  anului 2024 pe raza județului Alba, s-au înregistrat  24 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 8 persoane,  rănirea  gravă  a  19 persoane  și rănirea ușoară a 9 persoane.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 210 infracțiuni la regimul rutier.

De asemenea, au fost aplicate 16.799 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 771 de permise de conducere şi au retras 605 certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele  cauze  ale producerii accidentelor grave de circulație, în primele 6 luni 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, alte preocupări de natură a distrage atenția și abateri ale bicicliștilor.

Pregătirea profesională: În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au participat la numeroase stagii de pregătire. La acestea stagii de pregătire, au participat și elevii și studenții aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

De asemenea, polițiștii au fost instruiți atât cu privire la acordarea primului ajutor, cât și cu privire la recunoașterea substanțelor interzise și a persoanelor care se află sub influența acestora.

Proiecte cu fonduri europene:

 În perioada 2022 – 2023, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență,  Inspectoratul de Poliție Județean Alba a obținut finanțarea pentru reabilitarea și modernizarea sediilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba și al  Poliției Orașului Cugir.

Pentru sediul Poliției Orașului Cugir, valoarea contractului de achiziție publică este de 3.760.074 de lei, cu T.V.A. Lucrările au început în anul 2023 și sunt finalizate în proporție de 80 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este 5 septembrie 2024.

Pentru sediului Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care include Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică, valoarea contractului de execuție este de 32.898.442 de lei.

Lucrările au fost demarate în ianuarie 2024 și sunt într-o fază mai avansată la Pavilionul Ordine Publică, unde lucrările sunt executate în proporție de peste 50 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este luna octombrie 2025.

„În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Alba va continua acțiunile ce vizează creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, asigurarea unui climat de siguranță rutieră, reducerea infracționalității stradale, asigurarea climatului de legalitate pentru mediul  de afaceri, siguranța școlară, prevenirea și combaterea  infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei.

Totodată, urmărim asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale. Ne dorim să dezvoltăm parteneritate instituționale și comunitare solide, în folosul cetățenilor.

Instituția noastră este pregătită atât din punct de vedere profesional, cât și logistic, pentru a-și îndeplini cu succes misiunile și pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranța cetățenilor din județul Alba să nu fie afectată.

Vom continua activitățile de prevenire a victimizării minorilor, a violenței domestice și a criminalității informatice.

Viziunea Inspectoratului de Poliție Județean Alba este construită în jurul nevoii de încredere, de securitate și de protecție a cetățeanului”, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba