Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

Publicat

în

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi: Mesaje, sms, urări, felicitări de FLORII

FLORIILE deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Astăzi este duminică Floriilor,ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de către localnici cu frunze de palmier. Află de pe www.radiounurea.ro cui trebuie să-i spui “la mulți ani” duminică.

La această dată, sute de mii de români își aniversează și onomastica. Este vorba despre cei care poartă nume de flori.

Așa că nu uita să le spui “la mulți ani” prietenilor și rudelor care se numesc Anemona, Angela, Angelica, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruț, Codruța, Crăița, Crina, Crin, Crinu, Crinuța, Daria, Delia (de la dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei), Eugenia, Floarea, Flora, Florența, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Hortensia, Iris, Iasmin, Iasmina, Lăcrămioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Luminiţa, Lucia, Liliana, Lilian, Mălin, Mălina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Ortansa, Panseluța, Romanița, Roza, Trandafir, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Veronica, Zambila sau Zambilica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, noi stații de autobuz incluse pe traseul liniilor 103 și 104, din 21 octombrie

Publicat

în

Noi stații de autobuz incluse pe traseul liniilor 103 și 104, la Alba Iulia

Traseul liniilor de transport în comun 103 și 104 din municipiul Alba Iulia a fost modificat începând de astăzi, 21 octombrie. Pe aceste rute au fost incluse stațiile Ampoi 1, Carolina Mall și Ampoi 2.

Linia 103
”Gară – Școala ”Avram Iancu”- Centru (Romtelecom) – Unirea Sinagoga – Alba Mall – Ampoi 1 – Carolina Mall – Ampoi 2 – Ampoi 3I – Ardealul – Profi – Mercur I – Piața I – Spital I – Sf. Ecaterina I – Revoluției 1989 I – Ghe. Pop de Băsești – Încoronării I – Cimitirul Eroilor I – Gară”
Linia 104
Gară – Cimitirul Eroilor II – Încoronării II – Platoul Romanilor – Sf. Ecaterina II – Spital II –Piața II – Mercur II –Stadion – Ardealul (104) – Ampoi 3II – Ampoi 1 – Carolina Mall – Ampoi 2 – Casa de pensii – Unirea Magazin – Piața Alessandria – Școala ”Avram Iancu” II – Gară
Totodată, programul liniilor 105G și 106G a fost modificat, iar linia 105C a fost anulată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Finanțare de la Ministerul Energiei pentru construirea unui parc fotovoltaic la Blaj

Publicat

în

Finanțare de la Ministerul Energiei pentru construirea unui parc fotovoltaic la Blaj

Proiectul privind construirea unui parc fotovoltaic la Blaj a primit finanțare de la Ministerul Energiei.

Implementarea acestui proiect foarte important va asigura, din 2026, independența energetică a municipiului și va aduce o economie la bugetul local de peste 1,5 milioane euro pe an, bani care vor fi investiți pentru dezvoltarea Blajului.

Cererea de finanțare cu titlul „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”, depusă în cadrul Apelului de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice”, lansat în cadrul „Fondului pentru Modernizare” a fost admisă, în data de 16 octombrie, de Ministerul Energiei. Urmează depunerea și verificarea întregii documentații solicitate, iar apoi semnarea contractului de finanțare.

Valoarea totală a proiectului este de peste 6,4 milioane lei.

Parcul fotovoltaic se va construi pe un teren de aproximativ 3 hectare, situat pe strada Gheorghe Barițiu, nr. 42B, în prelungirea zonei industriale. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2026.

Centrala Electrică Fotovoltaică, odată instalată, va asigura energia electrică pentru toate instituțiile publice arondate Primăriei Blaj, inclusiv consumul de energie electrică stradal, cu o rezervă de 15% față de consumul actual. Vorbim despre: toate unitățile de învățământ din Blaj (școli, grădinițe și creșă), Spitalul Municipal Blaj, Palatul Cultural, Cămin Persoane Vârstnice, iluminat public, Serviciul Asistență Socială, Sala Polivalentă, Bazinul de înot, Baza de agrement și clădirea primăriei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania

Publicat

în

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj, nucleul viitorului seminar și gimnaziu. Din acest moment, Blajul  devenea centrul învățământului românesc din Transilvania.

Blajul a devenit, începând din secolul al XVI-lea, centrul învăţământului românesc din Transilvania. În 1754 sunt inaugurate primele şcoli din Blaj: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”. O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.

In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.

Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata. Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar. La Blaj existau scoli cu limba de predare romana inca din anul 1754; la Arad se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea invatatorilor (Preparandia) in 1812. In Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818. Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la Scoala si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana. In 1835, prin stradania lui Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.

In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 Scoala romana de la „Sfantul Sava” prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828, condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc.

Numarul scolilor in limba romana creste in Moldova si Tara Romaneasca. Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, in 1826, o scoala unde puteau invata si fii de tarani.

In Transilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului sunt Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov. In 1834 se infiinteaza la Brasov prima scoala comerciala. Printre profesorii acestei scoli s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a revolutiei de la 1848 din Transilvania.

Sursa: imclain.ro, accesliber.wordpress.com, e-communio.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba