Rămâi conectat

Știri

În 1914, Primul Război Mondial s-a oprit pentru a se sărbători Crăciunul

Publicat

în

La 28 iulie 1914 începea Primul Război Mondial între Antanta (Franța, Marea Britanie și Rusia) și Puterile Centrale (Imperiile German și Austro-Ungar) – ambelor forțe combatante adaugandu-li-se ulterior și alte țări.

Nimeni nu se aștepta ca doar peste câteva luni, în decembrie 1914, să se producă un fenomen uluitor: aproximativ 100.000 de militari din mai multe puncte ale frontului de vest (în special din Franța și Germania) au sărbătorit Crăciunul 1914 nu numai prin încetarea focului, ci și prin atitudini tipice unei fraternizări temporare.

Practic, s-au realizat incredibile mini-armistiții cu atitudini prietenești între francezi, britanici și nemți.

Soldații cântau colinde: Poveștile despre sărbătorirea Crăciunului între combatanții din tranșee inamice (în special trupele de infanterie de ambele părți) au sosit în presă prin relatările unor militari demni de încredere. Cei de acasă, din toată Europa, au aflat că în Ajunul Crăciunului 1914 bateriile de artilerie au tăcut simultan (fără nici o înțelegere între comandanți) și toți ostașii de pe câmpul de luptă au înțeles să respecte solemnitatea marii sărbători creștine. Ba mai mult, se relatează că soldați dim ambele tabere s-au îndreptat spre zonă neutră a frontului pentru a se felicita. Totodată, martori oculari spun că nemți, englezi și francezi au făcut schimb de daruri: conserve alimentare, alcool, tutun. Un dar mai aparte erau, în acele condiții, butonii de la tunici și mantale (care aveau inscripții specifice). Se spune că un locotenent german, care nu-și abandonase arma, a fost tuns de către un subofițer francez, care apoi a primit în dar o sticlă cu schnaps. Și pe frontul de est au avut loc întâlniri între austrieci și ruși în zona neutră.

Ulterior, soldații s-au întâlnit în “teritoriul nimănui” și au cântat împreună, lângă focul aprins în butoaie și încălzindu-se și cu rachiu. Cronicile spun că nu au lipsit nici partide de fotbal. Ofițerii superiori au fost împotriva acestor mini-armistiții, temându-se pentru moralul trupelor. Dar ceea ce s-a întâmplat pe frontul de vest la Crăciunul 1914 a fost un eveniment unic. Soldații au încercat să repete fraternizarea de Paști în 1915, dar aceasta s-a petrecut în foarte puține locații. Crăciunul din 1915 a stat sub semnul ordinelor superioare de a respecta starea de război și mini-armistițiile au fost limitate și de mică amploare. Cât despre Crăciunul 1916, fraternizarile nu s-au mai produs deloc. Folosirea gazelor toxice de către ambele tabere a spulberat tendințele de apropiere prietenească a soldaților inamici.

Miracolul din pădure: O întâmplare emoționantă s-a petrecut în pădurea Hurtgen din Germania, în 1944. Elisabet Vincken și fiul ei Fritz plecaseră din Aachen (casă distrusă de bombe) și găsiseră o cabană în acea pădure. Pentru Crăciun păstraseră șase cartofi și un cocoș. Dar în seara de Ajun au ajuns acolo trei soldați americani rătăciți, unul grav rănit. Femeia i-a primit, iar peste puțin timp au apărut și trei germani. Elisabet i-a obligat pe toți să lase armele la ușă în seară Crăciunului, iar ei au respectat condițiile puse de gazdă. Ba chiar un neamț doctor l-a ajutat pe rănitul american. Toți au mâncat din cocoșul gătit de curajoasa nemțoaică și “delicatese” din ranițele soldaților. Au cântat colinde, iar a două zi ambele “tabere” au plecat pe drumuri diferite. După război, familia Vincken s-a stabilit în SUA, iar Elisabet a murit în 2002.

Articol relatat de istoriepescurt.ro, Sursa:.expunere.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba