În 12 iunie începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel : Legende și superstiții legate de Sânpetrul de Vară

Adăugat la Știri

Sanpetru-superstitii29 iunie, data la care se sărbătoreşte an de an în calendarul creştin ortodox ziua Sfinţilor Petru şi Pavel sau Sânpetru de Vară, consemnează în calendarul popular agricol românesc începerea celei de-a două părţi a anului. Vezi pe radiounirea.ro ce legende și superstiții sunt legate de Sânpetrul de Vară şi mai ales ce trebuie să facă astăzi pistruiații.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul incepe luni, 12 iunie.

Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai.  Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul  Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură. Se spune că el are puterea de a arunca grindina peste pământ, pe care o mărunțește întâi, ca să nu distrugă recoltele. Bătrânii spuneau că tunetele sunt semnul că Sfântul a pus grindina la fier, iar când acesta pocnește din bici sar scântei care pe pământ se transformă în licurici ce-i călăuzesc pe oamenii rătăciți în păduri. Legenda a apărut datorită faptului că licuricii apar în această perioadă.

Citeşte şi Solstițiul de vară : Superstiții și obiceiuri populare, în cea mai lungă zi a anului

Conform calendarului popular românesc, cucul şi privighetoarea nu mai cântă, începând cu 29 iunie. Se spune, din vechime, că această pasăre a fost năşită de Sfântul Petru, însă nu şi-a respectat Tatăl dumnezeiesc, aşa că, într-o bună zi, i-a furat acestuia caii. De câte ori zărește licuricii, trimişii pe pământ ai naşului său, cucul de ascunde.

Pentru a nu li se înmulţi petele de pe faţă, oamenii pistruiați se spală cu apă pe faţă în această zi, încă de c ând cântă cocoșii.

Se spune că astăzi nu se bat merele, ca nu cumva Dumnezeu să dea peste ogoare cu piatra la fel de mare ca şi aceste fructe. Este păcat, de fapt, să mănânci mere înainte de ziua Sfântului Petru. Astăzi, de Moșii de Sf. Petru, merele se dau însă de pomană, împreună cu alte fructe de sezon și cu obiecte de îmbrăcăminte.

sursa: telegrama.ro și crestinortodox.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii