Rămâi conectat

Știri

Faceți grătar într-un loc neamenajat? Riscați amenzi de până la 3000 lei

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că gratarele in aer liber se pot organiza doar in zone special amenajate si dotate cu utilitati necesare acestei activitati, iar persoanele care lasa gunoaie si tulbura linistea publica vor fi sanctionate. Cei care nu respecta aceste reguli risca amenzi substantiale.

Legea nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, mai cunoscuta sub denumirea de „legea gratarelor”, se aplica din 30 martie 2012, data de la care picnicurile si gratarele se pot organiza numai conform unor reguli prestabilite. Astfel, conform legii, „activitatea de picnic este definita activitatea de recreere desfasurata pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de bauturi si/sau alimente si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului”. Initiatorii actului normativ au aratat, in expunerea de motive, ca picnicul – o activitate ce are deja traditie la romani – trebuie sa devina o experienta civilizata, o activitate prin care fiecare dintre noi sa dovedeasca responsabilitate fata de natura. „Prin adoptarea acestei legi, se urmareste prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic”, sustineau acestia la momentul adoptarii legii, in 2012.
Asadar, potrivit reglementarilor in vigoare deja de doi ani, picnicurile trebuie sa se desfasoare doar in locuri special amenajate, aflate in administrare publica sau privata. Administratorii acestor zone dedicate iesirilor in aer liber vor dota zona corespunzator, se vor asigura de curatenia ei si nu vor permite ridicarea constructiilor – altele decat cele temporare, defrisari sau alte interventii asupra naturii.
Atfel, spatiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, in acele locuri se vor regasi containere destinate colectarii selective a deseurilor si vor fi marcate corespunzator zonele destinate parcarii autovehiculelor.

Citește și Amenzi usturătoare pentru cei care îşi inundă vecinii

Administratorilor zonelor de picnic care nu respecta aceste obligatii pot fi amendati cu pana la 50.000 de lei.
Totodata, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligatia de a arunca gunoaiele selectiv in locuri special amenajate. Daca nu respecta acest lucru, ei risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 de lei.
Totodata, focul va fi aprins doar in locurile special amenajate si nu se va lasa nesupravegheat, amenda aplicata pentru nerespectarea acestor obligatii se ridica la 3.000 de lei.
O amenda cuprinsa intre 300 si 3.000 de lei este prevazuta pentru cei care nu pastreaza linistea in locurile destinate picnicurilor, dar si pentru cei care arunca pe jos mucuri de tigara.
De asemenea, nu este permisa folosirea produselor de igiena la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, iar obiectele care au deservit activitatii de picnic nu pot fi spalate in cursurile de apa. In acelasi timp, se prevede ca apa folosita in urma picnicurilor sa fie imprastiata pe sol.
Distrugerea panourilor informative, indicatoarele sau a constructiilor este sanctionata cu o amenda de 500 de lei.
Printre alte obligatii prevazute in Legea nr. 54/2012 se numara si interdictia de a hrani animalele salbatice, precum si obligatia de a respecta bunele moravuri.
Amenzile vor fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si de personalul MAI. Acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba