Elevii şi prescolarii se întorc la şcoală pe 15 ianuarie 2018: Când se dau tezele şi ce schimbări s-au făcut pentru evaluările naţionale

Adăugat la Știri

Elevii şi prescolarii se întorc la şcoală pe 15 ianuarie 2018. Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Elevii claselor a VIII-a, care în 2018 vor susţine Evaluarea Naţională, vor încheia anul şcolar mai devreme, în data de 8 iunie 2018. Elevii claselor a XII-a vor încheia cursurile în 25 mai 2017.

Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Evaluările naţionale la clasa a II-a a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 7-24 mai. Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română şi limba maternă sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, iar proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii minorităţilor naţionale se va desfăşura pe 10 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: Limba română – pe 15 mai, Matematică – 16 mai şi limba maternă – 17 mai. Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V – VI) în zilele de 23 mai (limbă şi comunicare) şi 24 mai (matematică şi ştiinţele naturii).

Citește și Concurs naţional pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a pasionați de informatică, în 2018, la Alba Iulia

Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine prima probă a Evaluării Naţionale la limba şi literatura română, scris, în data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfăşura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12,00) şi în aceeaşi zi, intervalul orar 14,00 – 19,00 se vor depune contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale. Potrivit calendarului, înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Cursurile şcolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, prima sesiune a examenului de bacalaureat 2018 va începe în 12 februarie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română (proba A), urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie 2018.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii