Rămâi conectat

Știri

E oficial: Din 23 iulie firmele și PFA-urile nu mai sunt obligate să își stampileze documentele

Publicat

în

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica vor scapa  de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unei ordonante publicate luni in Monitorul Oficial. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015 si intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica in 23 iulie 2015.
Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.
Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in OG nr. 17/2015.
Pe deasupra, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.
Concret, incepand de joi, 23 iulie, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate.
Ministerul de Finante explica in urma cu cateva zile ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.
„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in document.
Important! Persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.

Citește și Firmele și PFA vor avea, pe lângă CUI și CIF, înca un cod de identificare. De când se aplica noua reglementare?

In momentul de fata, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu prin stampila. In plus, asa cum ne-a spus anul trecut avocata Myra Cimpean, firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit.
Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia.
Bogdan Timofti, partener la Bordianu si Asociatii, ne-a explicat tot in 2014 ca nu este nicio prevedere in legislatia societatilor care sa faca referire la obligatia firmelor de a aplica o stampila pe propriile documente, indiferent de natura acestora. „Mai mult, stim cu totii ca, de la data intrarii in Uniunea Europeana, obligativitatea stampilarii facturilor emise de societati a fost eliminata”, a spus acesta.
Totusi, exista si unele exceptii, cum ar fi regulamentele Comisiei Europene din domeniul vamal, care impun aplicarea stampilei pe documentele societatii (inclusiv pe factura). Totodata, Bogdan Timofti a mentionat ca exista anumite tipuri de formulare – anexe la actele normative emise de Guvern – care trebuie transmise in format electronic sau in „format de hartie cu stampila si semnatura reprezentantului legal al societatii”. Astfel, specialistul a punctat ca aplicarea stampilei este necesara mai degraba in relatia cu institutiile si autoritatile statului decat in alte situatii.
Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba