De astăzi, tractoarele pot fi conduse și fără permis

Adăugat la Știri

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor neînregistrat, de către o persoană care nu are  permis de conducere nu este la acest moment considerată o infracțiune în legislația penală, potrivit unei lămuriri pe care a oferit-o în aprilie Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și care a intrat în vigoare începând de azi, 27 iunie după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Curtea a concluzionat că nu se poate subînțelege că textul infracțiunii de conducere fără permis se referă și la tractoare.

ÎCCJ a decis că nu reprezintă o infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor (agricol sau forestier) neînregistrat, de către o persoană care nu are deloc permis de conducere, după cum se arata intr-un comunicat de presă.

Concret, în Codul rutier se specifică, la definiția autovehiculului: „vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele și tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule”.

Inspectoratului General al Poliţiei Române precizează că a întreprins demersuri pentru promovarea unui proiect de act normativ prin care conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune contra siguranței pe drumurile publice.

”Conducerea unui tractor pe drumurile publice Circulația oricărui vehicul pe drumurile publice este supusă respectării unor reguli anume stabilite de legiuitor, astfel încât participanții la trafic să nu-și afecteze siguranța. Permisul de conducere este documentul care atestă cunoașterea de către titularul său atât a regulilor teoretice, cât și a deprinderilor practice, necesare pentru a conduce un anumit vehicul pe drumurile publice. Acest document este corespunzător categoriei din care face parte vehiculul, având în vedere caracteristicile tehnice specifice acestuia, care necesită anumite deprinderi practice pentru a putea fi condus.

Din acest considerent, circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conducerea tractorului agricol sau forestier este condiționată de deținerea unui permis de conducere valabil, corespunzător acestei categorii de vehicul (categoria Tr).

La stabilirea acestei obligații nu s-a avut în vedere un scop punitiv , ci conștientizarea de cel care urmează să conducă un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice a faptului că acest vehicul necesită și anumite deprinderi practice, care se dobândesc numai prin absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică, în condițiile legii. Conducătorul acestui tip de vehicul trebuie să fie conștient de faptul că lipsa cunoștințelor teoretice, dar și a deprinderilor practice, afectează nu numai siguranța celorlalți participanți la trafic, ci și propria viață și integritate corporală.

Sursa: agrointel.ro

 

 

 

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii