Cum și cine poate cumpăra vechime pentru pensie

Adăugat la Știri
pensiiCum și cine poate cumpăra vechime pentru pensie?. Răspunsul e adus de Legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.
 
Veste bună pentru cei care vor să se pensioneze dar nu au vechime suficientă. Potrivit celor mai recente prevederi aduse de Legea 186/2016, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioade

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare. Sunt perioadele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Nu se poate cumpăra vechimea pe orice perioadă, ci doar începând din 2011 până acum. Deci, cinci ani în urmă de la data încheierii contractului, în condiţiile în care persoana nu a fost asigurată în perioada respectivă. E vorba de cei care, în ultimii cinci ani, nu au stagiul de cotizare.

Virtuali beneficiari

Pentru a beneficia de prevederile legii, persoana interesată, sau după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială, trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii.

Un asemenea contract e binevenit pentru cei care au lucrat la negru în străinătate şi nu au stagiu de cotizare nici acolo şi nici la noi. Dacă vor, ei pot să îşi plătească vechimea pe cinci ani. Mai sunt avantajate de aceste prevederi şi persoanele care au ieşit cu ordonanţă de la diferite unităţi. Ele au primit bani grămadă atunci şi, dacă ar vrea să se pensioneze acum, nu au suficientă vechime. Şi pot să îşi cumpere vechime pe perioada asta şi să intre în pensie anticipată. Sau, dacă o persoană are 35 de ani de vechime, îşi mai cumpără vreo trei ani şi atunci penalizarea e mai mică decât dacă s-ar pensiona cu ce are. Mai sunt oameni care au lucrat la CAP, la ţară şi au numai 12 ani de vechime. Le trebuie 15. Dacă le mai plătesc copiii trei ani de vechime, atunci se pot pensiona.

Cât se plăteşte?

Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată.

Citește și Românii neasiguraţi își pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru a beneficia de pensie

Pe cinci ani de zile, contribuţia minimă ar fi de aproximativ 16.000 de lei. Cine vrea, poate şi mai mult. Suma trebuie plătită în termen de şase luni de la momentul încheierii contractului. Contribuţia poate fi plătitiă în şase tranşe lu nare.

Când se pot încheia contracte?

Contractele se pot încheia oricând, la sediul Casei de  Pensii.  Cei interesaţi sunt sfătuiți să vină cu cartea de muncă. Sunt persoane care nu ştiu exact ce vechime au şi pot presupune greşit câtă le mai trebuie. Pentru cei care sunt la limită, se poate face chiar o simulare de vechime în programul informatic de calcul al pensiei.

Au la dispoziție doar 6 luni să-și plătească vechimea. Legea va fi aplicabilă  până în aprilie 2017.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii