Rămâi conectat

Știri

Cum și cine poate cumpăra vechime pentru pensie

Publicat

în

Cum și cine poate cumpăra vechime pentru pensie?. Răspunsul e adus de Legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.
 
Veste bună pentru cei care vor să se pensioneze dar nu au vechime suficientă. Potrivit celor mai recente prevederi aduse de Legea 186/2016, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Perioade

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare. Sunt perioadele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Nu se poate cumpăra vechimea pe orice perioadă, ci doar începând din 2011 până acum. Deci, cinci ani în urmă de la data încheierii contractului, în condiţiile în care persoana nu a fost asigurată în perioada respectivă. E vorba de cei care, în ultimii cinci ani, nu au stagiul de cotizare.

Virtuali beneficiari

Pentru a beneficia de prevederile legii, persoana interesată, sau după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială, trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii.

Un asemenea contract e binevenit pentru cei care au lucrat la negru în străinătate şi nu au stagiu de cotizare nici acolo şi nici la noi. Dacă vor, ei pot să îşi plătească vechimea pe cinci ani. Mai sunt avantajate de aceste prevederi şi persoanele care au ieşit cu ordonanţă de la diferite unităţi. Ele au primit bani grămadă atunci şi, dacă ar vrea să se pensioneze acum, nu au suficientă vechime. Şi pot să îşi cumpere vechime pe perioada asta şi să intre în pensie anticipată. Sau, dacă o persoană are 35 de ani de vechime, îşi mai cumpără vreo trei ani şi atunci penalizarea e mai mică decât dacă s-ar pensiona cu ce are. Mai sunt oameni care au lucrat la CAP, la ţară şi au numai 12 ani de vechime. Le trebuie 15. Dacă le mai plătesc copiii trei ani de vechime, atunci se pot pensiona.

Cât se plăteşte?

Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată.

Citește și Românii neasiguraţi își pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru a beneficia de pensie

Pe cinci ani de zile, contribuţia minimă ar fi de aproximativ 16.000 de lei. Cine vrea, poate şi mai mult. Suma trebuie plătită în termen de şase luni de la momentul încheierii contractului. Contribuţia poate fi plătitiă în şase tranşe lu nare.

Când se pot încheia contracte?

Contractele se pot încheia oricând, la sediul Casei de  Pensii.  Cei interesaţi sunt sfătuiți să vină cu cartea de muncă. Sunt persoane care nu ştiu exact ce vechime au şi pot presupune greşit câtă le mai trebuie. Pentru cei care sunt la limită, se poate face chiar o simulare de vechime în programul informatic de calcul al pensiei.

Au la dispoziție doar 6 luni să-și plătească vechimea. Legea va fi aplicabilă  până în aprilie 2017.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba