Rămâi conectat

Educație și Cultură

Ce e bine si ce e rau? Despre ce e „corect” si ce e „gresit”

Publicat

în

Zicea  cineva zilele trecute ca la inceput a fost binele. Ma rog, cu litera mare, probabil. Asa sa fie, oare? Pai daca binele lipsea, sa intelegem ca inainte era rau? Sau nu era nicicum?…
Uneori, ce e bine pentru unii e, in principiu, mai rau sau foarte rau pentru cu totul altii.
Adesea, a discuta despre bine si rau e ca si cum ai incerca sa fii parte a unui tratat de pace intre tine si… tine.
Nu exista o viata sfanta. Nu exista un razboi intre bine si rau. Nu exista un pacat si nici o izbavire. Niciunul dintre aceste lucruri nu trebuie sa conteze pentru tine.

Una dintre frontierele finale in calea spre o trezire spirituala sau iluminare, este credinta in conceptul binelui si raului. Ori de cate ori mintea este implicata in procesarea unei situatii, trebuie sa definim de fapt situatia respectiva. Trebuie sa definim acea situatie ca fiind „buna” sau „rea”, „bine” sau „gresit”. Aceste hotarari sunt proiectii ale ego-ului nostru. Ego-ul trebuie sa fie corect, iar atunci cand este corect, trebuie sa existe si gresit. Prin urmare, ego-ul isi petrece ziua facand comparatii. Se compara partide politice, se compara religii, stiluri de viata, culturi, totul se compara…!

Problema este ca ego-ul vostru, la fel ca si ego-ul meu, la fel ca al oricarei persoane de pe aceasta planeta, functioneaza din perspectiva „binelui”, insa oare cine are cheia de aur a modului de a face totul „corect sau bine” din cei peste 7 miliarde de oameni care traiesc pe aceasta planeta? Exista intr-adevar o fiinta care stie drumul „corect”? Modul de gatit „corect” al unei fripturi, Dumnezeul „corect” la care sa te inchini, nationalitatea „corecta”, cultura cea „corecta”.

„Oamenii fac tot ce pot la nivelul lor de constiinta” – Deepak Chopra

Pentru a exista un mod corect si un mod gresit oficial de a face lucrurile, trebuie sa presupunem ca exista cineva care judeca fiecare gand, actiune si comportament fata de aceasta presupusa „carte a regulilor”, de ceea ce este considerat corect si de ceea ce este considerat gresit. Cei care cred in religia organizata, vor spune, „Da, si acea persoana este Dumnezeu”. Aceasta carte este Biblia sau Coranul, dar din pacate nici cei care cred in religia organizata nu pot fi de acord unul cu celalalt.

Exista crestini care cred in pichetare, inaintea funerarilor, sau cei care cred ca invadarea tarilor si uciderea semenilor este foarte OK (desigur, atata timp cat aceste lucruri se fac in numele lui Iisus). Si nu e numai crestinismul, ci toate religiile care au disidenti ca si rang, dar oare care este calea dreapta a lui Dumnezeu si care este cea gresita? Noi nu putem sti, deoarece nu exista o singura cale.

Da, noi oamenii am cheltuit mii si mii de ani de lupta pentru ceea ce este „corect”, fiecare persoana de pe acest pamant operand la nivelul sau de constiinta. Ceea ce inseamna ca toata lumea opereaza sa faca lucrul „corect” in functie de starea de spirit. Au fost oameni in istorie care au aratat cu degetul catre altcineva, sub pretextul ca au gresit, dar nu au rezolvat nimic in privinta asta.

Daca toata lumea, inclusiv noi, operam dupa nivelul constiintei existente, poate cineva sa fie invinuit pentru alegerile facute? Din punct de vedere tehnic nu. De exemplu, am auzit expresia „am ranit oameni.” Aceasta se rezuma la oamenii care nu au iubire neconditionata pentru ei insisi si ii trateaza pe cei din jur in acelasi fel in care s-ar trata si pe ei. Literalmente ei actioneaza intr-un singur mod, acel mod care le permite nivelul de constiinta.

Deci, da, vor exista momente cand anumiti oameni cu un alt nivel de constiinta vor spune ca ura, mania, lupta sau chiar mai rau, uciderea altor persoane, este ceea ce trebuie sa faca, si in aceste cazuri, daca oamenii devin un pericol pentru ei sau societate, sa se duca la inchisoare sau sa fie pedepsiti in instanta, etc… Insa nu este de datoria noastra de a veni cu un milion de „daca in aceasta situatie”, trebuie sa avem de a face cu viata asa cum se intampla in momentul prezent, asa cum ne este prezentata noua, si noi trebuie sa avem incredere ca vor fi luate intotdeauna masurile perfecte.

Acest lucru poate fi greu pentru ego-ul unei persoane de a procesa. Ego-ul trebuie sa invinuiasca, el are nevoie sa invinuiasca alte persoane, iar daca el nu invinuieste alte persoane pentru problemele sale, temerile si supararile lui, atunci inseamna ca trebuie sa se uite inapoi la el si sa vada de fapt ca el este problema. Perceptia realitatii ego-ului este ceea ce contureaza judecatiile noastre referitoare la lumea exterioara.

Transcenderea hotararii de bine/rau, corect/gresit, nu este o sarcina usoara. Desi cei care pot simti cresterea nivelului lor de constiinta va vor spune ca isi simt alunecarea ego-ului intr-o realitate departata, foarte rar intalnesti pe cineva care sa aiba un asa nivel de constiinta. Ceea ce este important sa realizam, este ca nu putem forta accederea catre un nivel mai ridicat al constiintei noastre, noi putem doar aduce mai multa prezenta in viata noastra si regasirea conexiunii cu sufletul nostru care ne va determina sa crestem natural constiinta noastra.

Intelectual putem sti ca nu exista bine sau rau, dar ego-ul nostru este inca la punctul in care judeca faptele realitatii externe. Noi trebuie sa fim atenti la acest lucru, si sa nu ne judecam pe noi insine din aceasta cauza. Noua evolutie a constiintei noastre va depasi in cele din urma dualitatea mintii, atunci cand vom exista intr-o constiinta de unitate, unde vom vedea toti, ca unul. Tot ceea ce putem face este sa ne iubim neconditionat pe noi insine si pe cei care ne inconjoara. Iubirea neconditionata a oamenilor este singura modalitate prin care putem schimba lumea. – „Iubirea este arma viitorului”, a spus Yehuda Berg.

          secretele.com

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba