Rămâi conectat

Știri

Blocajul sistemului de gestionare a deșeurilor de ambalaje are consecințe economice imediate

Publicat

în

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită luarea unor măsuri urgente pentru prevenirea blocajului complet al gestionării deșeurilor de ambalaje, în condițiile în care consultările cu autoritățile au avut loc foarte târziu, deși au fost solicitate încă din luna septembrie 2015. Află mai multe de pe radiounirea.ro

”Legislația în vigoare prevede un mecanism de transfer al responsabilității privind reciclarea ambalajelor de la producători către operatori avizați de Ministerul Mediului, dar într-o eventuală neîndeplinire a obiectivelor de reciclare și valorificare pe un an, producătorii sunt singurii care trebuie să plătească, până la 25 ianuarie 2016, o contribuție de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj nereciclat conform obiectivelor impuse de lege”, se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltarea României, producătorii sunt nevoiți să suporte costuri foarte mari rezultate ca urmare a unor ”posibile activități neregulamentare în avalul circuitului de reciclare, asupra cărora justiția urmează să se pronunțe, deși aceștia au încheiat de bună-credință contractele pentru transferul responsabilității conform prevederilor legale în vigoare”.

Potrivit CDR, starea actuala a sistemului de gestionare a deșeurilor de ambalaje are un impact negativ imediat asupra economiei țării, asupra pieței libere, precum și asupra obiectivelor de valorificare și reciclare, asumate de România în calitate de stat membru al UE.

”În contextul economic de astăzi, aproximativ 5.000 de companii din domenii precum industria alimentară și serviciile conexe, agricultură, bunuri de larg consum, comerț, construcții, farmaceutic, energie etc se află, dintr-o dată, în situația de a plăti o contribuție împovărătoare și imprevizibilă care va duce la creșterea inflației. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului se ridică la peste 700.000 euro pe zi pentru industrie”, se precizează în comunicat.

În aceste condiții, reprezentanții CDR solicită promovarea unor măsuri precum: amânarea termenului de declarare și de plată a contribuției la Fondul pentru mediu, din 25 ianuarie 2016, printr-o ordonanță de urgență, pe un termen de cel puțin trei luni, precum și promovarea unei amnistii cu privire la contribuțiile impuse producătorilor, în condițiile în care aceștia au respectat cadrul legal și s-au achitat cu bună credință de obligațiile contractuale care le reveneau ca parte a unui sistem girat de autorități.

De asemenea, reprezentanții CDR solicită analizarea tuturor cauzelor care au contribuit la generarea situației actuale în domeniul gestiunii deșeurilor, pornind de la semnalele transmise constant de mediul de afaceri în ultimii ani, și modificarea în consecință a cadrului legal actual privind gestionarea deșeurilor de ambalaje.

Reprezentanții Coaliției solicită modificarea nivelului contribuției de 2 lei/kg pe baza unei fundamentări economice clare, obiective și juste și prezentarea argumentelor socio-economice care au stat la baza stabilirii nivelului contribuției la Fondul pentru mediu.

”Dorim să subliniem că această contribuție nu rezolvă problema deșeurilor de ambalaje și nu adresează problema responsabilizării tuturor actorilor implicați în circuitul deșeurilor de ambalaje, inclusiv autorități publice locale, consumatori, colectori, reciclatori și valorificatori. Totodată, nu va duce la posibilitatea României de a-și atinge obiectivele naționale de reciclare și valorificare, ceea ce va genera inițierea procedurilor de infringement. Nici păstrarea termenului de plata din 25 ianuarie nu asigură, în niciun fel, îndeplinirea țintelor naționale de reciclare și valorificare”, se menționează în comunicat.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba