Avion fără pilot, produs 100% în România

Adăugat la IT

O companie românească ce furnizează de 10 ani avioane pentru armată a dezvoltat un aparat care poate să zboare trei ore fără pilot în operaţiuni de căutare, supraveghere sau colectare de date. Poate să adune un volum mare de informaţii, la costuri mici. Vara trecută, aeronava a participat şi la încercările de a găsi un planorist care dispăruse cu tot cu aparatul lui. Află mai multe de pe radiounirea.ro

Dec. 17 airpower summary: Reapers touch enemy forces

Avionul poate ajunge la 120 de kilometri pe oră, însă are cel mai bun randament la viteze mici, pentru că aşa poate aduna mai multe date.

UAV-ul este lansat de pe rampă cu o viteză de 75 de km/h. Odată ajuns în aer, el poate zbura neîntrerupt timp de trei ore.

Atuurile lui sunt clare: nu are nevoie de pilot, merge cu baterii reîncărcabile şi se întreţine uşor. Zborul este condus de specialişti cu ajutorul unei console.

„Tot sistemul, inclusiv subsistemele din interiorul lui sunt proiectate şi construite în România. Inclusiv tot sistemul de pilot automat este un produs integral românesc”, spune Emanuel Pop, directorul general al firmei.

„Are un mod follow în care poţi să urmăreşti un obiect, modul manual în care poţi să te plimbi cu el şi modul pattern pentru a survola o anumită zonă”, spune Marius Dima, inginer aeronave.

Avionele fără pilot au apărut în România acum 10 ani, când aceiaşi specialişti au dezvoltat aparate pentru armata română. Şi acum, avioanele fără pilot sunt folosite şi în scopuri militare, şi în scopuri civile. Cea mai importantă misiune la care a participat o variantă a avionului a fost vara trecută, când a ajutat la găsirea unui planor dispărut cu tot cu conducător.

„Am făcut peste 50.000 de poze ale munţilor din zona respectivă”, spune Emanuel Pop, directorul general al firmei.

Un sistem complet, cu avion fără pilot, antene şi consola de comandă pleacă de la 100.000 de euro.

Sursa: digi24.ro

Mihai Bantea

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0729.399.898
e-mail: bantea.mihai2008@gmail.com

Facebook 

Comentarii