Rămâi conectat

Știri

Asta se mănâncă prin întreaga lume la micul dejun: Topul mâncărurilor internaționale de dimineață

Publicat

în

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar unii cred şi că este cea mai comună.

Britanicii consideră o aventură clătita sau croissantul francezilor. Românii consideră ciudată carnea de ren pusă artistic pe o clătită cu un ou ochi lângă, dar în statul american Alaska, acest mic dejun este la ordinea zilei.

Iată o listă cu unele dintre cele mai ciudate alimente care se consumă la micul dejun peste tot în lume. Din Japonia până în Australia, vom afla cu ce se delectează oamenii la cea mai importantă masă.

Micul dejun în Alaska: După cum spuneam, micul dejun constă într-o bucată de carne de ren prăjită, pusă pe o clătită pufoasă, iar alături un ou ochi. Săracu\’ Rudolph!

Micul dejun în Japonia: O alegere populară în Japonia este tofu, însoţit de peşte şi orez. Totul este înmuiat în sos de soia.

Micul dejun în India: Aici se servesc cartofi copţi cu rozmarin, linte, cârnat vegetarian, o omletă din tofu şi pâine prăjită cu banane şi piper. Micul dejun variază foarte mult, de la zonă la zonă, dar se păstrează, totuşi, calea vegetariană.

Micul dejun în America. O alegere care poat duce la artere îngroşate şi la riscul unui atac de cord: clătite pufoase făcute în casă, cu sirop din belşug şi afine, câteva feliuţe de şuncă şi, eventual, omletă.

Micul dejun în Ghana: Cel mai popular fel de mâncare în această ţară africană este „waakye“, un fel de orez gătit cu fasole, care se găseşte şi de cumpărat la orice colţ de stradă.

Micul dejun în Thailanda: Pentru europeni, ţările asiatice servesc cele mai nebuneşti mic-dejunuri. În Thailanda se mănâncă peşte picant gătit împreună cu porc dulce-picant, totul garnisit cu orez. Masa de dimineaţă nu se deosebeşte cu mult (adică mai deloc) de prânz sau de cină.

Micul dejun în Australia. Aici există un singur ingredient principal: „Vegemite“. Cel mai bine este descris de turişti ca fiind „o chestie lipicioasă, sărată, de culoare maro“. Niciun australian care se respectă nu pleacă la drum fără un borcan din această „chestie“ care se întinde pe pâine (prăjită sau nu).

Micul dejun în Turcia. Tratamentul complet din Turcia implică o varietate de brânzeturi, unt, măsline, ouă, roşii, castraveţi, gem, miere şi carne picantă (nu foarte diferit de România, doar că mai adăugăm crenvuştii şi muştar din belşug).

Micul dejun în Mexic: Platoul pentru micul dejun din Mexic cuprinde bucăţele de carne de vită, nachos, brânză şi fasole.

Micul dejun în Polonia. Pe plan local felul de mâncare este cunoscut sub numele de „Jajecznica“, micul dejun polonez tradiţional, care conţine omletă acoperită cu kielbasa (un cârnat special) şi însoţită de clătite din cartofi.

Micul dejun în Germania: Cârnaţi, brânzeturi locale şi pâine proaspăt coaptă constituie un mic dejun obişnuit pentru nemţi. Totul este scăldat de o cafea delicioasă.

Micul dejun în Franţa:  Croissant, croissant, croissant. Totul acoperit cu alte feluri de patiserie: cu migdale, cu unt, cu ciocolată sau cu smântână. Totul este de-a dreptul nesănătos de gustos.

Micul dejun în Filipine: Fructe şi legume, totul pentru o masă de dimineaţă foarte sănătoasă. Mango, orez şi mici cârnăciori. Dar… se adaugă ouă, diverse cărnuri şi fasole.

Micul dejun în Columbia: Aici se mănâncă o supă specială, „changua“ făcută din lapte, praz şi caşcaval. Plus un ou fiert în ea.

Micul dejun în Marea Britanie. Micul dejun la britanici trebuie să conţină, neapărat, cârnaţi, şuncă, ouă, ciuperci şi pâine prăjită, însoţite de o ceaşcă de ceai negru. Şi fasole.

Micul dejun în Scoţia. Seamănă cu cel din Marea Britanie (doar sunt tot din zonă), dar pe lângă felurile obişnuite britanice se mai serveşte şi o porţie de „haggis“ (un fel de budincă ce conţine organe de oaie amestecate cu ceapă, ovăz, condimente şi sare, fierte şi tocate; seamănă cu drobul românesc).

sursa: turismistoric.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba