Rămâi conectat

Știri

Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile

Publicat

în

Cafeaua, e unul dintre primele lucruri pe care il facem cand ne trezim si poate singurul care ne ajuta sa ne incepem ziua plini de energie. Ai fi surprinsa sa stii cate alte beneficii are cafeaua pentru sanatatea ta.

Inainte sa te bucuri, tine minte o regula esentiala: zaharul, laptele si orice arome adaugate in cafea o transforma intr-o bautura plina de calorii si substante daunatoare. Asa ca procura cafeaua din surse de incredere, intr-o forma cat mai pura, si evita mixurile in pliculete. Trebuie sa o bei neagra, cu o concentratie medie.

Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Si nu doar fiindca te energizeaza, ci fiindca iti imbunatateste pe termen scurt memoria, atentia si concentrarea. Creierul tau este in alerta si atent la orice stimul din mediu dupa ce consumi aceasta bautura.

Daca nu ai reusit sa dormi suficient, poti bea o cafea, intrucat aceasta combate temporar consecintele privarii de somn. Asadar, dupa o noapte pierduta, fa-ti o cafea neagra si te vei simti mult mai bine, recapatandu-ti vitalitatea si scapand de starea de somnolenta.

Faciliteaza oxigenarea sangelui si respiratia, dilatand tranctul respirator si permitand patrunderea aerului in plamani. Cafeaua este utilizata de unii specialisti in calmarea simptomelor astmului si altor afectiuni respiratorii similare.

Bogata in antioxidanti, cafeaua sprijina sistemul imunitar in lupta cu radicalii liberi, ne apara de boli si incetineste imbatranirea. Nu este o formula magica pentru tineretea vesnica, dar cu siguranta iti va oferi vitalitate pentru mult, mult timp.

Cafeaua are efect diuretic, datorita cofeinei din compozitie. Aceasta stimuleaza organismul sa produca mai multa urina, pentru a elimina toxinele din organism. Este benefica, asadar, pentru rinichi si vezica urinara, pe care le va curata mai eficient. Atentie, insa, la hidratare: mai multa cafea inseamna si un necesar mai mare de apa pentru organism.
Citeste si
Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum

Este si un bun remediu impotriva constipatiei, tot datorita cofeinei care stimuleaza sistemul digestiv sa proceseze mancarea si sa elimine substantele in exces. Din acest motiv, cafeaua este recomandata atunci cand esti constipata, dar trebuie neaparat evitata in caz de diaree.

Un alt lucru pe care trebuie sa il stiti despre cafea este ca e benefica pentru ficat. Pacientii care sufera de boala hepatica pot beneficia de pe urma consumului zilnic de cafea, aceasta bautura reducand daunele produse de boli precum steatoza hepatica sau ciroza.

Cafeaua consumata in mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 7%. Acest lucru este benefic mai ales in cazul persoanelor care capata rezistenta la insulina pe fondul obezitatii.

Si riscul de boli precum Parkinson si Alzheimer poate fi redus prin consumul de cafea.
Ce nutrienti contine o ceasca de cafea

11% din doza zilnica de vitamina B2 (n.r. riboflavina)
6% din doza zilnica de vitamina B5
3% din doza zilnica de mangan si potasiu
2% din doza zilnica de magneziu si niacina.

Exista, insa, si restrictii

Din cauza cofeinei din compozitie, cafeaua poate solicita prea mult sistemul nervos sau cardiovascular al persoanelor care sufera de afectiuni cronice, hipertensiune, sau care urmeaza anumite tratamente.

Atunci cand discutati cu medicul despre implicatiile bolii pe care o aveti, atingeti si problema consumului de cafea sau alimente care contin cofeina. Este important sa stiti daca aveti voie si ce cantitate de cafea puteti bea.

Cafeaua este o bautura pe cat de populara, pe atat de sanatoasa, insa la fel ca in cazul oricarui aliment/ oricarei bauturi, pot exista si situatii in care aceasta poate cauza probleme, de aceea e indicat sa primiti acordul medicului dumneavoastra pentru a consuma cafea.

Sursa.doc.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Mișcare iarna, într-un mod distractiv: Relaxează, arde calorii, alungă stresul. Care sunt beneficiile schiatului

Publicat

în

Sporturile de iarna sunt distractive si in acelasi timp sunt o forma de antrenament fizic intens, mai ales schiatul.

Schiatul este un sport care implica aspecte fizice, mentale, sociale si emotionale. Relaxează, arde calorii, alungă stresul

Pe lângă faptul că este o metodă excelentă de relaxare, schiatul te ajută să şi slăbeşti! Şase ore petrecute pe pârtia de schi te scapă dintr-un foc de 3000 de calorii, îţi tonifiază musculatura abdominală şi ajută la întărirea sistemului imunitar!

Schiatul, un excelent antrenament cardio

Schiatul accelerează ritmul inimii şi creşte fluxul sanguin, astfel că reprezintă un exerciţiu cardio de minune, care te ajută să îţi menţii sănătatea cardiovasculară. Unde mai pui că aerul curat de munte este un remediu perfect pentru astmatici. Medicii recomandă adesea pacienţilor care suferă de afecţiuni respiratorii sau astm să meargă la munte, pentru o „cură cu aer curat”. Aerul proaspăt de munte este lipsit de noxele prezente în marile oraşe şi ajută la ameliorarea alergiilor sau problemelor respiratorii.

Faci schi, eşti mai flexibil

Schiatul îmbunătăţeşte flexibilitatea articulaţiilor şi previne apariţia durerilor articulare, specifice persoanelor care stau mult pe scaun şi nu fac destulă mişcare. Pentru a nu suprasolicita musculatura, este indicat stretchingul înainte de o şedinţă de schi. Descoperă aici beneficiile stretchingului!
Medicament natural contra stresului

Schiatul stimulează producţia de endorfine, aşa-numiţii hormoni ai fericirii, şi contribuie la îmbunătăţirea stării emoţionale, eliminând stresul şi stările de anxietate.

Mai mult, schiatul te ajută să dormi mai bine. După efortul susţinut, foarte probabil vei fi epuizat şi somnul se va instala mult mai uşor, dar va fi şi mult mai odihnitor, graţie aerului curat pe care l-ai respirat.

Nimic nu se compară cu mişcarea în aer liber, care aduce atât de multe beneficii sănătăţii noastre. Persoanele care suferă de un deficit de vitamina D ar trebui să stea cât mai mult timp pe afară, la soare, pentru ca organismul să îşi ia doza binemeritată de vitamina soarelui. Nivelul normal de vitamina D ajută la îmbunătăţirea sistemului imuntar, reduce riscul de viroze respiratorii şi ameliorează starea generală de sănătate.
O zi pe pârtia de schi te scapă de 3.000 de calorii

În funcţie de indicele de masă corporală şi de intensitatea cu care practici schi, este posibil să pierzi până la 3000 de calorii pe zi. În plus, temperaturile scăzute duc la intensificarea metabolismului.

De asemenea, schiatul întăreşte muşchii abdominali. Încordarea abdomenului pentru menţinerea echilibrului pe schiuri ajută la tonifierea şi chiar întărirea musculaturii acestei zone.

Chiar dacă eşti începătoare sau expertă în schiat, beneficiile sunt numeroase: circulaţia sângelui este îmbunătăţită, oxigenul şi nutrimentele sunt transportate eficient în toate ţesuturile iar musculatura este „lucrată” în întregime (mai ales partea interioară şi cea exterioară a coapselor, muşchii fesieri etc.). De asemenea, schiatul ajută la dezvoltarea musculaturii braţelor.

Sursa:csid.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Curiozități despre iarnă: Cât a măsurat cel mai mare fulg de zăpadă și care a fost cea mai scăzută temperatură

Publicat

în

Sosirea iernii, cu tot alaiul ei de atribute, precum gerul, zăpada şi gheaţa trezesc în noi nostalgii hibernale.

Prima ninsoare este cel mai așteptat moment de iubitorii celui mai rece anotimp din an. Chiar dacă iarna nu este tocmai anotimpul tău preferat și numeri zilele până la venirea primăverii, nu putem nega că iarna are un farmec aparte, și nu vorbim doar de magia sărbătorilor de iarnă.

Există lucruri în natură care ne fascinează, tocmai de aceea ne-am gândit să dezvăluim 10 lucruri neștiute despre iarnă, care vă vor stârni sigur curiozitatea:

Cea mai scăzută temperatură a fost de -89,2 grade Celsius și a fost înregistrată în 1983, în Vostok Station din Antarctica.
Zăpada pare albă, dar nu este. Zăpada pare albă pentru că este formată din cristale de gheață care, așezate unul lângă celălalt, reflectă și refractă lumina soarelui, iar „culoarea” albă este provocată de lumina refractată în cristale. Albul nu este nimic mai mult decât combinația tuturor nuanțelor vizibile de pe spectru. În realitate însă, fiecare cristal de gheață este translucid.
Cel mai mare fulg a măsurat 38 cm. Se știe că fulgii de zăpadă există în diverse mărimi. Însă, cel mai mare fulg de nea care a căzut vreodată pe pământ a măsurat, potrivit Guinnes World Records, 38 cm în lățime și 20 cm în grosime. Acesta a căzut în 28 ianuarie, 1887, în Fort Keogh, Montana din Statele Unite ale Americii.
Un fulg cade cu 5km/h. Un fulg de nea cade în mod normal cu o viteză de aproape 5 km pe oră.
Chinofobie, teama de zăpadă. Teama de zăpadă sau, mai degrabă, teama patologică de a fi prins de zăpadă se numește chionofobie.
Zăpada conține mai mult aer decât apă. Spre deosebire de precipitații, un banc de zăpadă pufoasă conține mult aer. De aceea, un centimetru de ploaie este egal cu aproximativ 10 centimetri de zăpadă.
Iarna, Pământul este cel mai aproape de Soare. În fiecare Ianuarie (începutul sezonului de iarnă în emisfera nordică) Pământul atinge punctul cel mai apropiat de Soare. În ciuda unor concepții greșite, scăderea temperaturii nu are nicio legătură cu distanța planetei noastre față de Soare, ci cu direcția în care se înclină axa Pământului.
24,75 m – cel mai mare strat de zăpadă. Cea mai mare cantitate de zăpadă într-o singură ninsoare a fost depusă la Thompson Pass, Alaska – 24,75 metri de zăpadă, în iarna anului 1952-1953. Și în țara noastră au existat astfel de ninsori abundente. În iarna anului 1954, în București, zăpada a atins 5 metri înălțime.
Zăpada este un bun izolator termic. Zăpada proaspătă, compactă, este compusă în proporție de 90%-95% din aer izolat (ceea ce înseamnă că nu poate transfera căldura în exterior). Acest fenomen explică de ce temperatura din interiorul unui iglu este totuși ridicată – căldura emanată de corpul uman rămâne între pereții de zăpadă care acționează ca foarte buni izolatori. Numeroase animale, precum urșii, sapă gropi adânci în zăpadă pentru a hiberna pe parcursul iernii.
Cel mai mare om de zăpadă din lume a măsurat 37,21 metri. A fost ridicat în anul 2008 în orașul american Bethel, iar în loc de “crenguțe” puse pe post de mâini, oamenii au folosit doi brazi întregi.

Sursa.ajusto.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Bradul românesc, molidul sau bradul argintiu: Care este pomul de Crăciun preferat

Publicat

în

Mai ales pentru familiile cu copii bradul de Crăciun este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru sărbători de iarnă perfecte

Alegerea pomului de iarnă poate fi însă o încercare dificilă. Află de pe radiounirea.ro câteva indicii importante cu privire la modul de a alege un brad.

Bradul românesc este preferat în general datorită preţului mai scăzut comparativ cu cei de import. Bradul are puţine crengi, însă are un miros specific foarte puternic. Pentru ca acest miros să se menţină o vreme cât mai îndelungată, este recomandat ca încăperea în care este ţinut, să fie bine aerisită zilnic, iar o data la cateva zile, bradul să fie pulverizat cu puţină apă.

Cel mai popular este molidul, o specie de pom de Crăciun care se vinde de obicei în pieţele româneşti sub denumirea de brad. Molidul face parte tot din specia de conifere, însă acesta este mai ieftin decât un brad şi se usuca mult mai repede. Dupa numai câteva zile de stat în casă, molidului încep sa îi cadă acele şi să se îngălbenească uşor.

Bradul argintiu este foarte apreciat în ţara noastră datorita faptului că este rezistent la secetă, căldură, fum şi praf. Aceste lucruri fac din bradul argintiu un arbore ornamental foarte uşor de întretinut. În principiu, bradul argintiu are avantajul că poate fi ţinut în grădină sau în ghiveci, ani la rândul, iar astfel economisiţi o sumă importantă.

Sursa: csid.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare