Rămâi conectat

Știri

Obiective turistice de văzut în județul Alba, unice în România: O parte dintre aceste obiective sunt unice în Europa sau în lume

Publicat

în

Top 17 obiective turistice de văzut în judeţul Alba, unice în România

Istoria, aspectul, culorile, aromele, atmosfera din jur, oamenii care îl pun în valoare-sunt “culorile” care fac povestea fiecărui obiectiv UNICĂ. Se poate să-ţi placă sau nu, dar unicitatea lui rămâne, ca o carte de vizită a locului. După călătoria în judeţul Alba am găsit multe locuri/lucruri unice, la nivel naţional.

Sigur, o parte dintre aceste obiective sunt unice în Europa sau în lume.

1.Râpa Roşie

Este unică în ţară prin forma şi culoarea sa. În acelaşi timp, este singura rezervaţie naturală de tip canion, din România. Se întinde pe 10 ha şi este o formaţiune geologică de tip “badlands”. O găseşti în apropierea autostrăzii A1, la 3 km de oraşul Sebeş.

2. Cetatea Alba Carolina

Este cea mai mare cetate din România şi una dintre cele mai importante cetăţi în stil Vauban din Europa. Brandul oraşului Alba Iulia este “Cealaltă Capitală”. Promisiunea lui are directă legătură cu Cetatea Alba Carolina:  Bine aţi venit în cea mai mare cetate din România!

3. Biserica Evanghelică din Sebeş: are cel mai mai mare altar din Transilvania. 

Clădirea este unică în România prin structura romanico-gotică!

4. Gheţarul din Peştera Scărişoara- după ultimele măsurători este cel mai mare gheţar subteran din lume. 

Are o vechime de 10 500 de ani şi peste 120 000 metri cubi de gheaţă. Grosimea stratului de gheaţă este de 36 de m. Dacă nu ai o haină groasă pe tine când intri în peşteră, pregăteşte-te să dârdâi profesionist!

5. Dealul cu Melci-este un punct fosilifer unic în România.

Aceasta reprezintă o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, unde sunt încrustate 35 de specii de moluște. Au o vechime de 65-70 milioane de ani.

6. Muntele Găina- Târgul de fete

Pe vârful Găina ( cel mai înalt din masivul Găina, Munţii Apuseni), are loc, de sute de ani, Târgul de fete-o sărbătoare etno-folclorică unică în ţară.

7. Satul Rimetea-este unic în România pentru arhitectura sa tradiţională, cu ferestre verzi şi faţade albe.

În anul 1999, a fost prima localitate rurală care a fost distinsă de Comisia Europeană cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic. În 2013, Rimetea a fost propus pe lista celor mai frumoase sate din România. Arhitectura care a făcut Rimetea renumită în ţară şi în străinătate. Este o bucurie să te plimbi prin centrul satului şi să admiri casele…Tot la fel de interesant e să urci pe Vârful Piatra Secuiului şi să vezi priveliştea.

8. Terenul de golf “Paul Tomiţă” de la Pianu de Jos, judeţul Alba

Este cel mai mare teren natural de golf, din România. Din anul 1995, terenul se întinde pe 70 de hectare și are 18 găuri. Însă, în primă fază, a fost folosită doar jumătate din suprafață. Paul Tomiță a fost profesorul de golf al Majestății Sale, Regelui Mihai. A reprezentat România la Campionatele Mondiale de golf organizate în opt țări ale lumii.

9. Sistemul de galerii romane de la Alburnus Maior, Roşia Montană-este cel mai lung din Europa, având o lungime de 7 km!

Exploatările miniere din zonă totalizează 150 km. Roşia Montană este cel mai vechi centru minier din ţară, fiind atestată documentar, pe o tăbliţă cerată, în anul 131 d. HR.

10. Catedrala Greco-Catolică “Sfânta Treime” din Blaj- are cel mai mare iconostas din România.

O găseşti în centrul oraşul, în Piaţa 1848. Este o zonă superbă, plină de monumente istorice. Catedrala Sfânta Treime şi Piaţa 1848.

11. Prima şcoală publică cu predare în limba română s-a înfiinţat la Blaj, în 1754. 

12. Vânătările Ponorului- singura formă de relief de tip poljie (relief endocarstic, sub forma unei depresiuni largi) din România.

Cuvântul care defineşte cel mai bine acest obiectiv? Spectaculos!

13. Peştera Huda lui Papură  

Are  cea mai mare colonie de lilieci din Europa şi cele mai lungi şi mai numeroase excentrite (număr de intrări). Bonus: are cel mai mare depozit de chiropterit (zăcământ de fosfaţi) din România. Este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, din Munţii Trascăului.

14. Iezerul Ighiel-este cel mai întins lac carstic din România.

Totodată, acest paradis natural reprezintă o arie protejată de interes naţional fiind inclusă în situl de importanţă comunitară – Trascău.

15. Iezerul Şureanu-este cel mai mare lac, aflat pe o suprafaţă calcaroasă.

Se află la poalele Munţilor Şureanu. Îti oferă peisaje spectaculoase, şi la bază şi de sus, de pe vârful Şureanu.

16. Poiana Inimii-e una dintre cele mai inedite poieni din ţară, având formă de inimă.

Poiana Inimii este cunoscută de localnici sub numele de Poiana Ursoi. A apărut acum câteva sute de ani, în mijlocul a 260 ha pădure de stejar. Cel mai uşor ajungi la Poiana Inimii, pornind din satul Craiva, comuna Cricău. (sunt aproximativ 4 km). Pe drumul de pământ se poate merge cu maşina, până la Piatra Craivii, la ruinele cetăţii dacice Apoulon (cam 8-9 km distanţă totală).

17. Câmpia Libertăţii, Blaj

Câmpia Libertăţii văzută de la Crucea lui Avram Iancu. Aici a avut loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană au strigat atunci: „Noi vrem să ne unim cu țara”.

Sursa:zigzagprinromania.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba