Rămâi conectat

Știri

Cutremur de 5,3 grade pe scara Richter, miercuri, în jurul orei 01.20, în zona Vrancea : Aplicațiile care te pot proteja în timpul unui cutremur

Publicat

în

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, în jurul orei 01.20, în zona Vrancea, la adâncimea de 98 kilometri. Un alt seism a avut loc miercuri dimineaţă în zona seismică Vrancea, la ora 5 dimineaţa, după seismul puternic de 5,3 grade pe Richter de la ora 1,20.

În România există un număr relativ mic de aplicații care ne pot avertiza în caz de cutremur, iar în acest articol vi le vom prezenta pe două dintre cele mai interesant. Țara noastră nu este o țară care are privilegiul de a fi ferită de cutremure de o magnitudine importantă și tocmai de aceea este importantă crearea unui sistem eficient prin care majoritatea cetățenilor pot fi avertizați în legătură cu seismele produse. Dar cum funcționează sistemul de avertizare în caz de cutremur?

Există senzori folosiți de către Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) care, odată ce un cutremur s-a declanșat, transmit informațiile către acesta. Sistemul acesta este, din păcate,  folosit doar de instituțiile statului. În acest fel, a luat naștere Institutul Român pentru Seismologie Aplicată (IRSA), cel care oferă în prezent și o aplicație de iOS denumită ”Aplicație Cutremur Vrance”, datorită zonei ce reprezintă epicentrul majorității seismelor din România.

Problema, însă, este reprezentată de numărul mic de persoane care pot fi avertizate în cazul unui cutremur. Unde în cazul alertelor prin SMS, rețelele naționale pot avertiza aproximativ 8000 de oameni pe secundă, când vine vorba de o aplicație dedicată pentru acest lucru, numărul lor ajunge, în cel mai bun caz, la 10.000. Dar ce aplicații sunt disponibile cetățenilor români la acest moment?

Seismo

Aplicația Seismo îi avertizează pe utilizatori în momentul în care a fost produs cutremurul. În acest fel, nu mai există senzația de panică creată de ”zguduială”, iar persoanele se pot adăposti și pot fi pregătiți pentru seism.

”Din cauza faptului că unda seismică ajunge în orașe precum Iași, București, Constanța, cu o întârziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, așa că putem să oferim între 15 și 25 de secunde, în funcție de locul în care se află utilizatorii. Astfel, ei vor putea să prevadă evenimentul, să se aștepte la el și să se pună la adăpost”, a declarat Andrei Dorian Duma, pentru Playtech. Andrei, alături de colegul său Dragoș Corlătescu, a gândit aplicația Seismo.

Deocamdată, aplicația este încă în stadiul de proiect, dar tinerii au planuri să colaboreze cu Institutul Național de Fizică a Pământului, pentru a fi siguri de datele pe care le transmite aplicația. Până atunci, ei pot instala seismografe în zonele cu cea mai mare probabilitate de a fi epicentrul cutremurelor. ”Cei de la Institut ne pot oferi un grad de precizie mai mare pentru că au echipamente specializate. Am discutat deja cu unul dintre directorii de la IFP și s-a declarat interesat, dar vrea să vadă ce oferim”, a mai declarat el.

Aplicația va fi disponibilă pentru Android și iOS, cel mai probabil contra cost, sau în schimbul unui abonament lunar. Utilizatorii vor putea decide singuri intesitatea la care vor dori să fie avertizați că se produce un cutremur. Puteți afla mai multe despre Sesimo pe Playtech aici.

Citește și Internele vor să achiziționeze tehnică pentru căutare și salvare urbană în caz de cutremur

Alertă Cutremur Vrancea

Conform site-ului oficial, ”particularitățile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de către IRSA a unui Sistem de Monitorizare și Avertizare Seismică rapid și eficient, cu timp de avertizare de 25-30 de secunde (pentru București) între momentul declanșării alarmei la detecția undei P în Vrancea și momentul sosirii în București a undei seismice distrugătoare S. Alarma seismică se declanșează pentru seisme având magnitudini mai mari de 4,8 (+/- 0,5) grade pe scara Richter.”

Trebuie menționat, totuși, că au existat destui utilizatori care s-au plâns în legătură cu această aplicație și care au susținut că de multe ori nu funcționează corect. Aceasta oferea două servicii diferite: Alarma Seismică și Semaforul Seismic. Ambele aveau prețuri relativ mari, cel dintâi costând 10 euro/lună sau 100 euro/an, iar cel de-al doilea, 5 euro/lună, sau 50 euro/an. Aplicația, din câte se pare, nu mai este disponibilă pentru iOS.

Earthquake alert!

Earthquake Alert este o aplicație pentru Android care informează utilizatorii în momentul înregistrării unui cutremur ce s-a produs. Prezintă şi o hartă actualizată cu informații oferite de serviciul de cercetare geologică din SUA, care monitorizează toată activitatea seismică din jurul lumii. O problemă ar fi că nu este concentrat asupra țării noastre, motiv pentru care alertele ar putea avea anumite întârzieri. Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play.

Campania ”Nu tremur la cutremur”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgenta a lansat o campanie menită să pregătească cetățenii pentru situațiile de urgență, inclusiv cele în care are loc un cutremur. Inițiatorii campaniei, numită „Nu tremur la cutremur”, vor să-i învețe pe români cum să reacționeze și cum să-și apere viața în cazul în care are loc un seism puternic.

Sursa:playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba