Rămâi conectat

Știri

Cutremurul, eveniment imprevizibil: Ce trebuie să faci în cazul producerii unui seism. Acționează rapid, dar cu calm

Publicat

în

Cutremurul este un eveniment imprevizibil, de aceea este important să cunoaștem cât mai bine modul în care trebuie să acționăm, indiferent de locul unde ne aflăm. Care sunt principalele sfaturi în cazul unui cutremur, pentru a rămâne în siguranță în incinta casei sau unei clădiri.

Cel mai cunoscut și unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria României s-a produs la data de 4 martie 1977. Acesta s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 94 km, a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a durat 55 de secunde. Au murit atunci 1.671 de oameni, dintre care 1.424 doar în București, iar alte 11.300 de persoane au fost rănite și peste 33.000 de locuințe distruse.

Perspectiva producerii unui cutremur are darul să îi sperie pe români, motiv pentru care oamenii trebuie să fie pregătiți și instruiți pentru a putea face față cu succes unei astfel de calamități.

În cazul producerii unui seism toți cetățenii sunt obligați să respecte și să aplice regulile și măsurile de siguranță și de protecție impuse de autorități. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii în caz de situații de urgență:

Pregătește-ți planul în caz de cutremur! Ai pregătită o trusă de supraviețuire pentru situații de urgență (în care să ai apă și alimente, medicamente și materiale de uz medical, produse de igienă, copii ale actelor de identitate, precum și materiale de primă necesitate, cum ar fi lanternă, radio, baterii, pătură, fluier). Pregătește o trusă de urgență și pentru animalele de companie
Creează un plan de evacuare a locuinței care include animalele de companie
Fii informat cu privire la planurile de risc și de răspuns ale comunității tale
Asigură-te că fiecare membru al familiei știe cum să ia din nou legătura dacă sunteți separați în timpul unei situații de urgență, prin stabilirea unui punct de întâlnire comun.

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri: Rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară sau nu vă duceţi pe balcon; Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, sub un birou sau sub o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta; Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţia ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa cu ajutorul brațelor; Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat, etc.; Dacă sunteţi într-un loc public, precum un mall sau un magazin, adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioanele cu obiecte voluminoase și grele; Nu ieşiţi afară pentru că aţi putea fi rănit grav; Sub nicio formă nu utilizaţi liftul. Dacă vă aflați în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, încercați să ieşiţi cât mai repede din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge. În metrou păstrați-vă calmul și ascultați recomandările personalului trenului. Dacă vă aflați într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică etc.) stați calm, nu alergați către ieșire pentru că îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. În cazul în care vă aflați în afara unei clădiri va trebui să vă adăpostiţi într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi și staţi la o distanță de cel puţin 10 metri față de cablurile electrice care sunt rupte sau căzute. Dacă seismul vă surprinde într-un automobil, rămâneți în interior, iar după încetarea cutremurului nu ieşiţi dacă au căzut în jurul mașinii cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. De asemenea, opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile. În situația în care vă aflați pe munte căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi, însă evitați pantele instabile, unde sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren. Ce trebuie să faci după un cutremur Autoritățile recomandă o serie de măsuri care sunt valabile după terminarea unui cutremur de pământ și pe care trebuie să le aplicați fără ezitare. Iată care sunt acestea: Părăsiți clădirile cu mult calm și fără să vă panicați; Nu luați lucruri inutile; Drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă pentru a evita expunerea la pericole; Pentru orice eventualitate trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.); Dacă la ieşire uşile sunt blocate trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate se recomandă spargerea geamului, curăţarea ramei şi a zonei de cioburi utilizând un un obiect dur şi evacuarea prin golul astfel creat; Acordați primul ajutor celor răniți în seism, însă aveți grijă să nu-i mișcați; Îngrijiți-vă de copii, bolnavi, bătrâni și încercați să-i liniștiți; Nu utilizați telefonul mobil decât pentru apeluri la numărul de urgență 112 pentru a nu bloca liniile necesare intervențiilor de urgență; Ascultați doar informațiile și recomandările transmise oficial, recepționate direct de către dumneavoastră; În caz de avarii, închideți, în măsura în care se poate, alimentarea locală sau generală cu energie elctrică, gaz, apă și anunțați imediat instituția de specialitate; Evitați clădirile grav avariate, pentru a nu vă asuma riscuri inutile; Fiți pregătiți pentru potențiale replici seismice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba