Rămâi conectat

Știri

Începe a-V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, la Alba Iulia

Publicat

în

Dacă e primăvară, e Apollo la Alba Iulia! În perioada 19-23 Aprilie 2018, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!

Pornit ca un proiect cultural de tineret susţinut prin fonduri europene în Aprilie 2014, evenimentul este organizat de atunci anual de către Asociaţia Grupul Skepsis în fiecare primăvară, fiind o continuă invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere (organizaţii, teatre independente sau teatre studenţeşti) din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole diverse, reprezentative, publicului albaiulian.

Festivalul Apollo creează punţi de legătură între tineri artişti de pretudindeni, atrăgând în fiecare an numeroşi tineri actori amatori şi profesionişti care acceptă provocarea APOLLO – depăşirea statutelor, a statutelor sau a barierelor culturale, schimbul de experienţă şi căutarea actului artistic autentic caracterizat de pasiune, devotament, dăruire, transformare!

Festivalul îşi construieşte o reputaţie solidă şi se bucură de apreciere în arealul evenimentelor similare la nivel internaţional, fiind monitorizat în ultimii ani de către Dr.Joke Elbers – Critic, Academia de Teatru din Amsterdam:

“Alba Iulia este un oraş norocos să aibă un grup ca SKEPSIS care promovează imaginea sa culturală. Festivalul APOLLO oferă multor grupuri atât şansa de a-şi prezenta munca, de a face schimb de experienţă şi de a dezvolta proiecte artistice în viitor, cât şi oportunitatea de a vizita o parte plină de istorie a României. Apollo este un festival international de teatru de tineret de un nivel foarte înalt în rândul evenimentelor de acest fel organizate în Europa. Trebuie continuat şi în 2018!”.

La ediţia din acest an s-au înscris 39 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 33 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional.

Citește și “16 Ani cu Skepsis”, eveniment aniversar cu spectacole inedite, în martie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

În urma procesului de selecţie vor fi prezente în program 13 grupuri: 7 grupuri din străinătate Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi fireşte şi 6 grupuri din România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter multicultural – programul festivalului va fi anunţat în viitorul apropiat în cadrul unuei conferinţe de presă.

Festivalul are şi un caracter formativ – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Cristian Izzo (Italia) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, care vor avea acces liber la toate spectacolele. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 117.200 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 104.200 lei (bani, servicii, resurse umane). Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social dezvoltat în fiecare an, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a V-a:   Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba;

Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare un principal partener al proiectului, susţinând  30% din bugetul de cheltuieli. „Daca ai libertatea de a te exprima, forța de a crea și voința de a face public toate astea, se va găsi cineva să-țo ofere scena. Pentru noi, cei care suntem mai tot timpul în tribune sau pe scaune, aprecierea acestui festival ar trebui să fie necondițonată. Ei sunt parte din generația messenger, însă partea care a reușit să iasă din captivitatea unei cutiuțe cu ecran și să transmită un mesaj real. Acești tineri sunt cei mai liberi actori ai propriilor lor vieți, cei care s-au desprins din marea de dependență, sunt liberi în spirit. Nu sunt spectatori, pe scaune, acolo unde nu se întâmplă mare lucru. Ei sunt esențialul, care ar trebui să se propage cât mai departe, pentru ca acest exemplu de a te reinventa în permanență să fie urmat de cât mai mulți. Asta este, cu siguranță, șansa României de a evolua” – Mircea Hava – Primar

„Susţinem încă o dată cu mândrie în anul Centenarului Marii Uniri această iniţiativă a trupei de teatru Skepsis, care este de peste 15 ani un partener constant al Casei de Cultură a Studenţilor în evenimentele şi programele cultural-artistice pe care le organizăm. n spiritul acestei colaborări este obligatoriu să ne implicăm alături de ei pentru a duce la bun sfârşit acest proiect important prin finanțarea cheltuielilor de masă și cazare pentru studenții participanti și punerea la dispoziție a sălilor de spectacole și a logisticii necesare desfășurării festivalului”– a declarat Gheorghe Berghian, Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

“Este un eveniment al talentului, moment de bucurie și prețuire pentru relații între actori și public, între oameni de etnii și culturi diferite. Într-un an de sărbătoare pentru România grupul Skepsis are propria celebrare, 5 ani minunați de festival Apollo, timp în care Alba Iulia a ajuns un centru de interes pentru grupuri de teatru din lumea întreagă.” Ştefan Balog – Fundaţia Inter-Art, Aiud

“De la înființarea fundației, susținem tânăra generație ca parte activă a comunității. Contribuția noastră la festival poate fi privită ca una simbolică, dar ea face parte din demersul consistent prin care tinerii transformă comunitatea, demers asumat de Skepsis în plan cultural” – Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.

PROGRAM

Joi – 19.04.2018

19.30IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

Ahile – după Cristian Izzo

Muzeul Principia

21.00 – SIRIUS (Bistriţa, România)

Flamma Apulum – spectacol de foc

Piaţa Cetăţii

Vineri 20.04.2018

17.30 – EXPOZIŢIE ÎN TUŞ

Din Umbră

Artist: Mariş Guju Geta Maria

Casa de Cultură a Studenţilor

18.00 – “MUESLI” THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

Cu Susul în Jos – după Liudmila Katsero

Regia: Liudmila Katsero

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

19.20 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Ursul – după A.P.Chekhov

Regia: Ahmed Esmurziev

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.00 – DELART (Alba Iulia, România)

O cerere neobisnuita după Karinthy Frigyes

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Nepoata-Soţie – după Eugene Ionesco

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Sămbătă – 21.04.2018

17.30 – LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

Jocul – după Edna Mazia

Regia: Nacu Ionuț; Nacu Vera

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

18.40 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Despre efectele tabacului – după A.P.Chekhov

Regia: Inna Goncharova

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

19.10 – STUDENT THEATRE OF THE „PETER THE GREAT UNIVERSITY

 (Sankt-Petersburg, Rusia)

Maratik – după Aleksei Arbuzov

Regia: Viktor Borisenko

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

Rita  – după Jose Luis Sanchez

Regia: Aranza Flores

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Duminică – 22.04.2018

13.00 – TRUVERII (CCS Bucuresti)

Atelier deschis de muzică medievală

Creat de : Mihai Serghei Todor

Catedrala Catolică – Alee

18.00 – FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

Cutia – după Yasmed Saed

Regia: Nadet Adel & Eslam Awad

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

19.15 – STUDIO 24 CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

Fericire de Birou – după Adriana Dănilă

Regia: Mihai Serghei Todor

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.10 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

Doi plus unu şi un cal – după: M. Prepeliță

Regia: Gheorghe Mândru

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba