Rămâi conectat

Știri

“16 Ani cu Skepsis”, eveniment aniversar cu spectacole inedite, în martie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Publicat

în

Grupul de teatru Skepsis împlinește în această lună 16 ani de existență! Vă invităm la evenimentul aniversar “16 Ani cu Skepsis” care propune publicului două spectacole inedite care vor ava loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Grupul Skepsis este un grup care s-a născut şi a crescut, la propriu şi la figurat, în oraşul Alba Iulia în 2002, ca un grup artistic studenţesc. De-a lungul anilor grupul a atras mulţi tineri care se iniţiază în arta spectacolului şi desfăşoară activităţi educaţionale sau de dezvoltare personală. Popularitatea grupului a crescut în timp, participările la festivaluri naţionale şi internaţionale transformându-l într-un ambasador cultural al oraşului.

În prezent Grupul Skepsis este o organizaţie în care mai multe generaţii de tineri îşi dezvoltă personalitatea, îşi descoperă şi îşi cultivă potenţialul creativ, susţinându-se reciproc şi dând mai departe cu sinceritate torţa vie a pasiunii.

Iată de ce primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar se numeşte Generaţii şi va avea loc Joi, 22.03.2018, ora 19.00, fiind un spectacol de divertisment, cu umor, pantomimă, moment liric şi acorduri vesele! Vor păşi pe scenă, rând pe rând, 4 generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei.

 Grupul Skepsis este o dovadă vie a faptului că cetatea noastră are o inimă care vrea să bată! Ne-am asumat rolul de teatru izvorât din interiorul comunităţii şi înţeles ca un spaţiu de conştientizare şi de spirit civic – al întâlnirii şi participării la viaţa socială, al stimulării spiritului de toleranţă, înţelegere, educaţie şi comunicare prin artă.

Duminică, 25.03.2018, ora 19.00, vă invităm la premiera spectacolului de teatru Unde-i Revolverul?, după Görgey Gábor – cunoscut scriitor, poet şi regizor maghiar dar şi un om politic prolific. Un spectacol inedit în care, dincolo de un mesaj social puternic, personajele arhetipale ne vorbesc despre trăsături profunde ale fiinţei umane dintotdeauna – despre idealuri, despre demnitate, despre instinct şi dorinţa de putere care transformă schimbă cursurile vieţii şi închide porţile.

Spectacolul este unul cu totul special, nu doar prin faptul că este prezentat în premieră ci şi prin caracterul său caritabil, umanitar!

Citește și Spectacole cu trupa de teatru Skepsis din Alba Iulia, apreciate la evenimente în România şi Republica Moldova

În ultimele luni, o tânăra jurnalistă din Alba Iulia, Meda Cotuna, continuă să lupte pentru a-și ajuta mama bolnavă de cancer. Mama ei trebuie operată, iar costurile se ridică la suma de aproximativ 45.000 de lei, o sumă departe de posibilităţile unui om obişnuit. În spiritual civic pe care-l promovăm, ne alăturăm efortului de a strânge aceşti bani şi de a arăta că viaţa umană ar trebui să fie scumpă întodeauna la figurat, niciodată la propriu!

Prin intermediul Fundaţiei “Inter-Art” Aiud, autorul, dl. Görgey Gábor, acum în vârstă de 89 de ani, şi-a dat acordul pentru ca piesa Unde-i Revolverul? să fie pregătită şi prezentată publicului albaiulian într-o abordare cu Skepsis, renunţând la orice pretenţie financiară în semn de solidaritate cu caracterul umanitar al demersului. Grupul Skepsis va dona toate încasările!

Spectacolul Unde-i Revolverul? conţine pasaje ireverenţioase şi note de limbaj aluziv care pot afecta emoţional publicul, ceea ce îl face să fie unul nerecomandat minorilor sub 14 ani.

”Fundația Inter-Art a dorit să contribuie şi mai mult la acest demers de întrajutorare prin ghidarea unei activități de creație. Este vorba de o serie limitată de gravuri create în tehnica aquaforte și tiparite manual chiar de către Meda Cotuna, care este dealtfel şi o tânără dar foarte talentată artistă.

După acest spectacol în holul Casei de Cultură a Studenţilor aveți ocazia de a contribui în continuare la acțiunea noastră de susținere prin achiziționarea acestor lucrări artistice (50 lei/buc)

DE MENȚIONAT CĂ DOAR 100 DE PERSOANE SE POT BUCURA DE ACESTE GRAVURI, DEOARECE CLIȘEUL DE CUPRU SE DISTRUGE CONFORM REGULILOR DE ETICĂ PROFESIONALĂ!

Biletele (5 lei – preţ redus pentru elevi, studenţi şi pensionari; 10 lei preţ întreg pentru adulţi) se pot achiziţiona în fiecare zi la secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor începând de Luni, 19 Martie 2018, în intervalul orelor 09.00 – 15.00.

Evenimentul Aniversar este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2018 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba