31 octombrie, termen-limită pentru depunerea declaraţiei 394 : Amenzi de mii de lei pentru cei care îl depășesc

Adăugat la Știri

declaratii-fiscaleFormularul 394, prin intermediul căruia contribuabilii declară livrările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, trebuie depus până cel târziu luni la ANAF. Dacă nu respectă termenul, companiile mijlocii şi mari pot fi sancţionate cu amenzi de până la 14.000 de lei, în timp ce firmele mici riscă amenzi de cel mult 3.500 de lei.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, declarația 394 trebuie să fie completată și depusă la Fisc de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul sau beneficiarul. Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare, potrivit avocatnet.ro.

Citește și Ce acte vor trebui să arate inspectorii ANAF când sunt în inspecție

În această situație, declaraţia 394 trebuie să conţină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă” sau „TVA la încasare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA. De altfel, declaraţia 394 aferentă lunii septembrie este ultima care se depune completată doar parţial, urmând ca începând cu formularul aferent lunii octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii