Rămâi conectat

Știri

Februarie 1785: Horea și Cloșca erau executați prin tragere pe roată, pe Dealul Furcilor

Publicat

în

In 1785, pe 28 februarie, Horea si Closca, conducatorii rascoalei taranesti de la 1784 din Transilvania, erau executati prin tragere pe roata. Prin trădare, HOREA şi CLOŞCA au fost prinşi pe 27 decembrie 1784 în pădurea Scorăcetului din munţii Gilăului iar, pe 30 ianuarie 1785, CRIŞAN a fost prins între Ponor şi Mogoş. Cei trei viteji conducători ai răscoalei au fost duşi, legaţi în lanţuri, la închisoarea din cetatea Alba Iulia.

Contele Anton Iancovici, trimisul împăratului, a fost desemnat să judece pe cei trei căpitani ai răscoalei. Acesta a adunat probe, timp de o lună, prin interogarea căpeteniilor şi ai altor martori. Înainte de execuţie HOREA şi CLOŞCA au fost purtaţi, în lanţuri, prin satele de pe valea Mureşului, dintre Alba Iulia şi Deva. S-a dat cea mai grea sentinţă prevăzută de codul penal terezian, anume frângerea cu roata, de jos în sus.

HOREA şi CLOŞCA au fost executaţi în ziua de 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor, în prezenţa a 5000 de ţărani români, aduşi sub „poruncă aspră” din patru comitate câte şase din fiecare sat, din care trei bătrâni şi trei tineri. CRIŞAN a fost găsi mort, în celulă, pe 13 februarie 1785. Ziua următoare contele Iankovich pronunţă sentinţa asupra cadavrului. Pe 16 februarie corpul este decapitat şi despicat în 4 bucăţi , care după câteva zile sunt bătute în cuie pe stâlpi în localităţile: Cărpiniş, Abrud, Bucium, Mihăileni şi Brad

Trupurile lui HOREA şi CLOŞCA au fost tăiate în patru părţi, puse în coşuri pe cai şi purtate prin 4 comitate pentru înfricoşarea si umilirea românilor si apoi expuse pe stâlpi în 10 localităţi, unde rezistenţa răsculaţilor a fost mai puternică.

Cine sunt cei trei iobagi plini de cutezanţă: HOREA, CLOŞCA şi CRIŞAN?

HOREA era iobag al statului din domeniul fiscal al Zlatnei. Se născuse în 1730 în comuna Albac. Numele adevărat era Vasile Nicola zis Ursu. Flăcău fiind i s-a spus HOREA , pentru că el cânta duios din fluier, de dor şi de jale. Se spune că avea şi un glas atât de puternic încât, când începea să cânte, se auzea până la casa lui CLOŞCA din Cărpiniş, la 5 kilometri sud de Câmpeni. Atinsese vârsta de 50 de ani şi îndurase zeci de ani ca iobag al statului şi apoi ca jeler pe domeniul Gilăului, nedreptăţi din cele mai apăsătoare. A parcurs de 4 ori calea Vienei pentru a cere libertate şi dreptate pentru poporul său. Toţi ţăranii cât şi autorităţile statului 1-au considerat ca prim conducător al răscoalei.

CLOŞCA al doilea conducător al răscoalei, era iobag al statului din Cărpiniş, lângă Roşia Montană. Numele său adevărat era Ion Oargă. I s-a dat din copilărie porecla de „cloşca” pentru că în jocurile sale cu alţi copii avea întotdeauna rolul cloştii care îşi apăra puii de uliu. Şi CLOŞCA i-a rămas numele. În 1784 avea 37 de ani. De tânăr şi-a câştigat încrederea iobagilor din zona Abrudului. La însoţit pe HOREA la Viena în primele 3 călătorii: 1779,1780 şi 1782.

CRIŞAN al treilea conducător al răscoalei era tot iobag al statului. Avea 52 de ani. S-a născut în comuna Vaca (astăzi satul Crişan, comuna Ribiţa, judeţul Hunedoara), de pe Crişul Alb. De aceea i s-a spus CRIŞAN. Numele sau adevărat fiind Giurgiu Gheorghe. În tinereţe a făcut mulţi ani de cătănie, în slujba împăratului într-un regiment format în majoritate din români. Aici a deprins meşteşugul ostăşesc pe care îl va folosi în desfăşurarea răscoalei.

Sursa:dacoromania-alba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba