Rămâi conectat

Știri

Rimetea-Alba și Biertan-Sibiu, printre cele mai frumoase sate din Transilvania, locul în care tradiţionalismul este considerat un stil de viaţă

Publicat

în

În Transilvania există aproximativ 300 de aşezări în care este atestată locuirea saşilor, alături de români, maghiari şi celelalte etnii.

Ţinutul Transilvaniei este unul dintre locurile din România în care tradiţionalismul este considerat drept un stil de viaţă. Arhitectura medievală şi peisajul rural fac din Ardeal o provincie romantică.

Pe lângă faimoasele sate cu bisericile fortificate incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, specifice minorităţilor germane din zona Sibiului şi nord-vestul Transilvaniei, alte câteva popasuri merită atenţia călătorilor în trecerea lor prin judeţele Braşov, Alba, Mureş sau Cluj, unde puteţi redescoperi viaţa la sat sau lua contact cu stilul de viaţă încă simplu al localnicilor.

Satul Rimetea, Alba, printre cele mai frumoase sate din Transilvania

Este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din ţara noastră, având parte de o mulţime de atracţii, atât naturale, cât şi antropice. Ruinele unei cetăţi medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea, pot fi încă observate pe “Piatra Secuiului”, iar o altă cetate, situată la 3 km de sat, poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu atacabilă. Cetatea Trăscăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, fiind abandonată după anul 1703. Satul este însă renumit pentru casele sale albe, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti. Cea mai veche casă din sat, a unui miner, a fost construită tocmai în anul 1668. Casa a fost renovată după anul 2004. De altfel, din anul 1996, peste 130 de proprietare de edificii au primit finanţare (parţială) şi consultanţă pentru renovarea caselor tradiţionale, în scopul păstrării aspectului acestora. Programul s-a dovedit a fi unul de mare succes, multe dintre aceste edificii devenind acum pensiuni agroturistice. Cea mai veche moară funcţională din regiune, veche de peste două secole, poate fi vizitată în Rîmetea. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România. Localitatea poate servi ca punct de pornire pe traseul din Cheile Vălişoarei, în care se găsesc 27 de peşteri, cea mai lungă fiind de 134 de metri. În apropiere se află şi Cheile Plaiului şi Cheile Silosului. Pasionaţii de zbor cu parapanta vor găsi la Rîmetea condiţii perfecte pentru practicarea acestui sport. Recent, Clubul Presei de Turism FIJET România a anunțat cele 10 destinații care se află în topul celor mai frumoase locuri din țară. Printre acestea se numără și stațiunea Rimetea, care a fost desemnată destinația turistică a anului 2024.

Cele mai frumoase sate din Transilvania: Satul Biertan, Sibiu

Este o comună cu o istorie fascinantă, care găzduieşte un superb complex arhitectonic medieval, alcătuit dintr-o biserică ridicată în stil gotic târziu, între anii 1490 şi 1520, şi o centură de fortificaţii. În 1397, Biertan este atestat ca “oppidum” (cetate) iar în 1402 începe construirea bisericii fortificate. Cu timpul, Biertan a obţinut dreptul de a organiza un târg săptămânal în zilele de sâmbătă, astfel că zona a început să cunoască o mare dezvoltare economică. Din 1572 până în 1856, Biertan a fost sediul epsicopatului săsesc, aici construindu-se una dintre cele mai importante cetăţi din Transilvania, în jurul bisericii fortificate. Cetatea Biertan a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1993. Astăzi cetatea este într-un amplu proces de reabilitare, o mare parte a ansamblului fiind deja restaurat cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Localitatea Biertan, atestată încă din 1283, cuprinde cetatea ţărănească aflată pe o colină în centrul satului, cu 3 incinte, 6 turnuri, 3 bastioane de apărare şi o biserică în stil gotic târziu. Satul impresionează prin organizarea sa urbanistică, cu şirurile de case dispuse în jurul unei pieţe centrale, dar şi prin pitorescul zonei, unde domină liniştea, într-un sat ce pare pierdut între văile şi colinele din podişul Transilvaniei.

Sursa:epochtimes-romania.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba