Știri
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
Ziua de sâmbătă: Obiceiuri și tradiții pentru această zi, în credința populară
Raiul numai sâmbătă e deschis și atuncea sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. Iadul numai cât sâmbăta și duminica e închis.
Sâmbăta e femeie (doar uneori, bărbat). Sâmbăta e mai mare cu un ceas ca celelalte zile. Sâmbătă să nu începi niciun lucru, nici la drum să nu pornești în vreun interes, că sâmbăta e a moarte. Strai să nu-ți începi, că nu ajungi să-l porți, mori.
Dacă strănută cineva sâmbătă dimineața, nu va sfârși lucrul ce și-a propus. Ce dai în ziua ei, vezi pe ceea lume. Sâmbătă orișice dai e pomană. Pomană să faci toată sâmbăta, dar dacă n-ai făcut sâmbăta, nu-i primit. Dracii se fac din măturătura de sâmbătă, din gunoiul acela și din cenușa pe zolniță ce-o aruncă femeile sâmbăta. Cine țese sâmbătă seara, nu are noroc la vite. Sâmbătă e sfârșitul săptămânii, adică sfârșitul.
Când dai sâmbătă apă, ai de pomană. Raiul numai sâmbătă e deschis și atuncea sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. Iadul numai cât sâmbăta și duminica e închis. Sâmbăta nu se unge. nici se văruiește. Sâmbătă să nu zici nimănui, văzându-l îmbrăcat în straie noi: „Porți sănătos!”, că-i dorești moarte.
Sâmbătă dimineața să nu mături și să nu mănânci. Când mănânci sâmbăta nespălat, nu se apropie îngerul patruzeci de zile de tine. Semănatul cânepii trebuie să aibă loc sâmbăta.
Sâmbătă seara nu se dă nimic din casă. Apa în care se ciupăiește pruncul sâmbătă seara nu se țipă afară. Gura de cămașă de sâmbătă e bună pentru crescut porcii. Gura cămășii nu se taie, nu se gurește și nu se urzește sâmbătă și marți, pentru că e rău de moarte. Să nu gătești hainele sâmbăta, să lași măcar o cheotoare negata, că nu-i bine pentru sănătate.
Să nu tai sâmbătă niciun fel de animal. Sâmbătă nu e bine să semeni grâu, că se face ghiu (buruiană), care înnegrește holda. Cânepa nu se seamănă niciodată când e lună nouă, nici miercuri sau vineri, pentru că nu se face. Alteori semănatul cânepii trebuie să se facă sâmbăta („sâmbăta e a cânepii”), numai rar luni și în niciun caz marți, doarece ar fi rău de viscole, ploi și furtuni.
Sâmbătă se postește pentru dușmani. Sâmbătă se face de dragoste. Fetele mari pun sara (mai ales sâmbăta) unt la cumpăna fântânei, ca să se uite lumea la ele ca la fântână. Cine are gușă, sâmbătă seara, când toacă popa de vecernie, să ieie un băț de alun, să se bată peste gușă cu el de trei ori, dacă vrea să-i treacă, și să zică: „Popa toacă, gușa seacă!”
Ca o fată să fie jucată de un anumit flăcău și apoi luată de el de soție, fata ia sâmbătă seara un cuțit și-l înfige, rostind niște versuri, în pământ, la un corn de casă, și crede că apoi flăcăul dorit o va juca și lua de soție.
Sâmbătă e o zi bună de farmece.
Se crede că dacă a început să ploaie sâmbătă, apoi ploaia va dura mult timp, de sâmbătă până cealaltă sâmbătă.
Sursa:romanialibera.ro
Știri
Avertizare de vreme rea, în perioada 5-7 decembrie: La munte se va depune strat consistent de zăpadă
Agenția Națională de Meteorologie a emis joi o avertizare de vreme rea, valabilă până sâmbătă seara
Meteorologii anunță precipitații moderate cantitativ, izolat polei, ninsori la munte și strat de zăpadă, intensificări ale vântului.
Interval de valabilitate al acestei informări meteo este 5 decembrie, ora 22 – 7 decembrie, ora 18
În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării. Vor predomina ploile, însă în noaptea de joi spre vineri (5/6 decembrie) și în dimineața zilei de vineri, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat se va depune polei.
La munte vor predomina ninsorile și mai ales în Munții Banatului, Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură se va depune strat de zăpadă în general de până la 10…15 cm.
Se vor acumula cantități de precipitații local de 10…15 l/mp, iar îndeosebi la munte și în sud-vest, pe arii restrânse, peste 20 l/mp.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h.
Știri
Lucrări de restaurare cu fonduri europene la Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița, Alba
Ansamblul unei biserici din județul Alba intră în lucrări de restaurare cu fonduri europene
Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoita, judetul Alba, un ansamblu pitoresc valoros din punct de vedere istoric si arhitectural, intra in proces de consolidare si revitalizare cu sprijinul fondurilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.
Contractul de finantare a proiectului, prin care se aloca un buget de peste 10 milioane lei pentru restaurare, a fost semnat de catre reprezentantii beneficiarului – Parteneriatul dintre Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes si de catre Simion Cretu, Director General al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, ce reprezinta institutia finantatoare.
Apartinand de Comuna Metes, Ampoita este satul de la poalele Apusenilor care ofera turistilor o oaza de natura, liniste si ospitalitate. Localizat in satul Ampoita, ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes national construit in secolul al XVII-lea, este format din biserica parohiala din piatra ce are frumusetea nealterata a vechilor lacase de cult, precum si cimitirul vechi cu pietre si inscriptii ce o valoare memoriala foarte ridicata. Proiectul cu titlul ”Restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva” din sat Ampoita, comuna Metes, jud. Alba, in contextul contributiei patrimoniului, culturii si comunitatii locale la dezvoltarea economica a incluziunii si inovarii sociale in Regiunea Centru”, depus in parteneriat de Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes are o valoare totala de 10.584.194,67 lei, din care suma de 8.767.875,62 lei reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din bugetul Interventiei 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, a PR Centru 2021-2027.
Referitor la sustinerea financiara a acestui proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, declara: ”Proiectele de dezvoltare a noi obiective turistice vizitabile creeaza variate oportunitati de dezvoltare locala a comunitatilor atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al incluziunii sociale. Pana in prezent, pe aceasta linie de finantare a Programului ”Regiunea Centru” avem 8 proiecte de restaurare contractate si am alocat un buget de peste 83 milioane lei fonduri nerambursabile pentru finantarea unor obiective de patrimoniu istoric din Sibiu, Mures, Brasov, Alba. Revitalizarea monumentelor istorice reprezinta de fapt investitii in patrimoniul local si in dezvoltarea turismului cultural care, in aceste vremuri de intensificare a ritmului de viata si a mobilitatii populatiei, determina oamenii sa se preocupe de pastrarea reperelor din trecut intr-un cadru in care isi regasesc identitatea. Beneficiarii finali ai acestor proiecte sunt in special localnicii care vor fi implicati in diverse activitati si vor beneficia de dezvoltarea rezultata din revitalizarea obiectivelor din localitate care vor atrage si mai multi turisti si vor genera o imbunatatire a calitatii vietii”.
Prin restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Parascheva”, beneficiarul urmareste transformarea comunitatii Ampoita intr-un centru efervescent din punct de vedere turistic, atractiv pentru toate categoriile de vizitatori, deschis inspre inovare si viitor. Liderul de parteneriat, Parohia Ortodoxa Romana Ampoita, estimeaza ca fiind necesara o perioada de 30 luni, respectiv pana in luna mai 2027, pentru finalizarea cu succes a proiectului. Prin acest proiect, beneficiarul isi propune sa puna in valoare Biserica din Ampoita care face parte din grupul destul de restrans al bisericilor ortodoxe cu origini medievale din judetul Alba, precum si cimitirul vechi din Ampoita care este unic in zona studiata.
Proiectul de restaurare si revitalizare a Ansamblului bisericii ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva”, prevede pe perioada implementarii, realizarea de lucrari de interventii la nivelul zidurilor exterioare si interioare; a invelitorii, pardoselilor si tamplariilor, precum si achizitia de mobilier. Tot in cadrul proiectului se va amenaja un lapidariu pentru pietrele de mormant si crucile istorice, care va avea o structura usoara din lemn unde va mai fi amenajat un spatiu tehnic, un info-point si un magazin. Pe langa lucrarile de restaurare ce vor viza biserica, proiectul include si desfasurarea de diverse activitati care incurajeaza integrarea comunitatilor defavorizate sau ocuparea fortei de munca a persoanelor din medii vulnerabile. Concret, se vor organiza si derula mai multe ateliere pentru copiii si adultii din comuna, printre care se regasesc: ateliere de teatru, de pictura si arhitectura clasica si digitala, ateliere de fotografie, de cusut semne de carte cu motive traditionale locale sau ateliere interactive de gastronomie traditionala locala. Tot in cadrul proiectului se va realiza o expozitie cu lucrari realizate la obiectivul de patrimoniu, actiuni de promovare a activismului social, concert de colinde si vizite ghidate la obiectivele turistice ale locului. Nu in ultimul rand, proiectul prevede si lansarea unei aplicatii de mobil, un panou inteligent de informare, un website integrat cu magazin online si un muzeu virtual cultural.
Ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”
Locasul de cult ce va fi restaurat a fost construit pe o platforma amenajata, taiata in versantul sudic al reliefului colinar ce flancheaza spre nord drumul comunal. Aflata la poalele dealului, langa „Paraul Bisericii”, biserica are in jurul sau un cimitir in care se afla printre amenajari funerare noi si un numar mare de cruci din piatra purtand inca inscriptii din secolele XVIII-XX, alaturi de altele din lemn sculptat sau din fier forjat. Aria cu monumentele funerare vechi se prelungeste in sus pe deal, pana aproape de coama acestuia, la nord si nord-vest de biserica.
Știri
O nouă clădire la Spitalul Municipal Blaj
O nouă clădire la Spitalul Municipal Blaj
În curtea Spitalului Municipal Blaj, lângă Ambulatoriu, va fi construită o nouă clădire, cu 4 etaje, parter și demisol, în suprafață de 4.800 de metri pătrați.
Secțiile care își vor desfășura activitatea în această clădire sunt: Cardiologie, Neurologie, Gastroenterologie, Îngrijire paliativă și Interne.
„Împreună cu conducerea Spitalului Municipal Blaj, am hotărât să demarăm această investiție, deosebit de importantă pentru creșterea serviciilor medicale în comunitate.
Proiectarea va fi efectuată din fonduri proprii, iar execuția se va face pe fonduri europene”, au precizat reprezentanții administrației locale din Blaj.
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 6 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 4 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 4 zile
Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești