Rămâi conectat

Știri

Zece porunci pentru femei, dar şi pentru bărbaţi : Decalogul anilor 1920

Publicat

în

Trebuie să fi fost extrem de dificil să fii ,,femee“ în anii ’20 ai secolului trecut. Mișcările pentru drepturile femeilor erau abia la început și, cu unele excepții, majoritatea reprezentantelor sexului frumos era compusă din casnice și mame. Nu e de mirare că pentru doamne a fost stabilit și un ,,regulament“ de conduită, care a fost făcut cunoscut și de publicația românească ,,Realitatea ilustrată“, din 8 ianuarie, 1928. Care este acesta, aflaţi pe radiounirea.ro.

Sub titlul ,,Un nou Decalog. Zece Porunci pentru femei și zece pentru bărbați“, articolul din revista mioritică prezintă decalogul pentru femeie, alcătuit de enoriașii bisericii din Chicopee (Statul Messachussetts, SUA). Să afirmi că cele 10 porunci imputate femeilor sunt sexiste e puțin spus.
Femeii i se cere, printre altele, să nu vorbească prea mult, să nu-și supere bărbatul, să-i pregătească mâncarea la timp, să nu vorbească ore întregi la telefon, să nu-și facă de râs soțul în public și să nu-l suprasolicite la treburi casnice, căci ,,dânsul e cel care asudă sub povara vieții.“
Bineînțeles că ,,poruncile“ nu le-au picat prea bine doamnelor, care au întors favoarea și au scris propriul decalog de care domnii să țină cont. Din păcate, replica lor nu a fost atât de tăioasă pe cât ar fi trebuit – erau totuși anii ’20, căci bărbaților li se cere, în mare, să fie respectuoși, să nu uite zilele de naștere și pe cele aniversare și să se implice în educarea copiilor. Negreșit, bărbații sunt avertizați să nu se încingă ,,în discuții aprinse“ cu nevasta, căci se știe că ,,ultimul cuvânt tot ei îi aparține“.
Mai jos redăm cele 10 porunci pentru femei, dar și pentru bărbați, așa cum au apărut în ,,Realitatea ilustrată“ de acum 87 de ani:

Decalogul pentru femei

1. Nu vorbi numai tu tot timpul, căci se poate întâmpla ca și bărbatul să doriască din când în când să spună câte ceva.
2. Dacă e cu putință, iubește-ți bărbatul, și pregătește pentru dânsul hrana (pe care în definitiv din munca lui o ai) și pregătește-o așa fel, ca să fie gata la vreme și să nu sufere papilele (nervii gustului).
3. Nu te amesteca în treburile bărbatului tău.
4. Nu sta ceasuri întregi la telefon, vorbind fleacuri, căci prea bine se poate întâmpla ca cineva să aibe nevoie de firul pe care-l ocupi, pentru afaceri mai importante, și nici nu repeta pălăvrăgelile vecinilor.
5. Nu te lăuda prea mult cu blândețea bărbatului, amintindu-ți că dânsul are toată bunăvoința pentru frații săi de robie.
6. Dacă te cerți cu bărbatul tău, sau dacă socoți că e nevoie să-l dojenești, fă aceste lucruri repede și uită apoi.
7. Fii cu răbdare față de slăbiciunile bărbatului tău și la nevoie exagerează calitățile sale, bune dacă le are, în fața oamenilor.
8. Nu-ți preface bărbatul în servitoare, decât în împrejurări cu totul excepționale. Adă-ți aminte că ai bărbat pentru alte scopuri, decât acela de a fi bucătar sau spălător de vase.
9. Nu-ți îndrepta toate gândurile numai la podoabă și îmbrăcăminte și nu exagera importanța obligațiunilor sociale, căci prima ta datorie este casa și familia.
10. Adă-ți aminte că, din când în când, e bine să lași pe bărbat în pace. In aceste timpuri nu-ți turba soțul, căci dânsul e cel care asudă sub povara vieții.

Citeşte şi Lecţii de viaţă de la Albert Einstein! Pildele celui mai mare geniu al planetei te vor pune pe gânduri

Decalogul pentru bărbați

1. Arată femeii tale totdeauna aceeaș curtenie pe care ai arătat-o în prima zi a căsătoriei.
2. Arată mulțumire, fie prin cuvânt, fie prin zâmbet, pentru bucatele care ți se pun înainte, căci acestea nu s’au făcut singure.
3. Amintește-ți totdeauna de soția ta, sfătuiește-te cu dânsa, împărtășește-ți cu dânsa plăcerile, cum ar fi bunăoară mersul la circ, la cinematograf, la expoziție sau la teatru.
4. Ferește-te în totdeauna de bănuiala răului, căci lumea disprețuiește pe omul pe care-l suspectă în privința moralei, și poartă-te tu însuți la fel, cum vrei să se poarte femeea ta.
5. Nu minți în ceea ce privește veniturile pe care le ai, căci Dumnezeu nu va lăsa nepedepsit pe acela care-și ține femeea în neștiință, asupra finanțelor domestice; decepția în această privință e cauza tuturor relelor.
6. Nu uita zilele onomastice: ziua de naștere a femeii tale și a copiilor tăi, precum și aniversarea căsătoriei și ține-le minte, cel puțin tot atât de bine, cum ții minte zilele în care au loc championate de box, sau matchuri de fotbal importante.
7. Nu te încinge în discuții aprinse cu femeea ta, căci bine știi că ultimul cuvânt tot ei îi aparține; de asemenea nu încerca niciodată să-ți impui voința, în ceea ce privește viața domestică, căci casa ta trebuie să fie zidită pe dragoste și nu să stea rezemată pe dominația fărăr rost, a vre’unuia dintre membrii ei.
8. Ia-ți partea care ți se cuvine, în creșterea copiilor tăi, căci o bună parte din însușirile lor îți aparțin ție.
9. Arată-te cu interes față de afacerile sociale ale soției tale, tot altfel după cum aștepți dela dânsa ca să se intereseze de treburile tale zilnice. Dânsa s’a căsătorit cu tine ca să-ți fie tovarășe, și nu numai să te hrăniască de trei ori pe zi.
10. Insoțește pe femeia și copiii tăi la biserică în fiecare Duminecă și nu admite ca aceasta s’o facă alții.

Sursa urbology.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba