Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Tradiţii şi obiceiuri în ajun de Sfântul Gheorghe

Publicat

în

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, sărbătorit an în ziua de 23 aprilie, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din lumea creştină. Numele său provine din limba greacă (Gheorghios) şi în traducere înseamnă agricultor.

Tradiții de bun augur în ajunul praznicului

În data de 22 aprilie, în ajunul praznicului, este sărbătorit ”Sângiorzul vacilor” sau „Alesul”.  Acest obicei, moștenit din moși-strămoși, marchează începutul anului pastoral : în această zi se aleg ciobanii, mieii şi locul viitoarei stâne; tot atunci se pregătesc oile pentru muls şi se prepară primul caş.

Spiritele malefice sunt alungate cu ajutorul plantelor magice

Totodată, în ajunul praznicului, gospodarii sunt prudenți și iau măsuri care să alunge  spiritele malefice şi strigoii care umblă noaptea prin gospodării pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin tradiţie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante, precum : usturoiul, rugul de măceşe, pelinul, rostopasca sau leuşteaul.

Ritualul numit ”colacul oilor” sporește producția de lapte

În multe zone din țară, în ajunul sărbătorii de  Sfântul Gheorghe, pe marginea galeții în care se mulge  pentru prima data laptele oilor se așează „colacul oilor”, un colac în forma unei cununi, care se prepară din făină de grâu curată, cu apă și sare, apoi se unge cu gălbenuș de ou. Colacul este revendicat de doi păstori care vor să-l rupă în două. Potrivit tradiției, păstorul care rămâne cu partea mai mare a colacului va avea noroc  la producția de lapte în vara pastorală. De asemenea, în unele zone, în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, la primul muls, în locul colacului  se folosește, o cunună din ramuri verzi, care  are puteri magice: va spori laptele și va alunga forțele malefice, destul de active în ajunul praznicului.

În ajunul sărbătorii, oamenii priveghează

În multe zone rurale, în ajunul sărbătorii, oamenii priveghează toată noaptea; priveghiul creștin se împlinește pentru ca oamenii să rămână vioi și sănătoși tot anul.

Ritualul cu grâu, pentru o recoltă bogată

De asemenea, în ajunul sărbătorii Marelui Mucenic, vitele sunt duse de gospodari în holdele de  grâu; când acestea se întorc  acasă, gospodarii iau o mână de grâu, iar boabele se  păstrează și se amestecă în grâul care va fi semănat, pentru ca recolta să fie bogată în anul următor.

O datină pentru a avea spor la lucru

În 22 aprilie, dimineața, gospodinele scot în curtea casei uneltele de țesut, încât razele soarelui să le încălzească. Gospodinele sunt convinse că împlinind această datină vor avea spor la lucru tot anul.

Datini care cheamă ursitul pentru fetele de măritat

În ajunul zilei de Sân-George, fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă. Tot în  această zi, fetele mai obişnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau până la anul viitor. Mâncând usturoiul semănat cu un an înainte, tinerele  cred că vor fi înzestrate cu sănătate şi că se vor căsători în cel mai scurt timp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia, 22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești

Studenţii şi masteranzi înmatriculaţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia trebuie să transmită până pe 22 septembrie, inclusiv, prin aplicația Cazare cămine de pe site-ul www.uab.ro, cererile de înscriere în vederea obţinerii unui loc de cazare în căminele studențești în noul an academic.

Solicitanții trebuie să aibă cont în aplicația cazari.uab.ro, separat pentru studenți și masteranzi. În 23 septembrie vor fi verificate mediile studenţilor de către secretariatele facultăților, iar în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afişate listele cu studenţii care vor primi cazare. Cazarea propriu-zisă va fi efectuată între 26 – 28 septembrie, între orele 8.00 – 18.00. Locurile rămase vacante vor fi redistribuite în 2 octombrie.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică, în perioada 21-22 septembrie

Publicat

în

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică

În perioada 21-22 septembrie 2024 va avea loc Târgul ALBA GREEN ENERGY pe Esplanada Carolina Mall din Alba Iulia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluții pentru energie verde și eficiență energetică.

Evenimentul își propune dezvoltarea pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând atât energia din surse regenerabile cât și eficiența energetică și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme.

Târgul este organizat de către Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba iar expoziția va fi amenajată pe Esplanada Carolina Mall unde firmele vor fi prezente cu soluții privind creșterea eficientei energetice, producerea de energie din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor dar și mobilitate electrică.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 septembrie 2024

Ora 10.00 Deschiderea oficială a târgului
Orele 10.30 – 19.00 Vizitarea standurilor
Ora 12.00 Eco spectacolul grădinițelor
Ora 14.00 Ora de inventică
Ora 19.00 Finalul primei zile a târgului

Duminică, 22 septembrie 2024

Orele 10.00 – 17.00 Vizitarea standurilor
Ora 15.00 Extragerile câștigătorilor la tombole
Ora 17.00 Închiderea târgului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba